Το ΙΚ σκορπά την τρόμο στην Ευρώπη – Η ρίζα του κακού

Στο στόχαστρο του λεγόμενου «Ισλαμικού Κράτους» είναι η Ισπανία σύμφωνα με τον αναλυτή Michael Smith II.

Ο κ Smith δήλωσε στο Newsweek ότι υπήρχαν «αρκετές ενδείξεις» ότι η Ισπανία είχε μπει στο στόχαστρο του ΙΚ, πολύ πριν την επίθεση στη Βαρκελώνη. Χαρακτηριστικό, πρόσθεσε, ότι το ΙΚ τον τελευταίο καιρό εκδίδει την προπαγάνδα του στην ισπανική γλώσσα, για να λάβει περεταίρω στήριξη στις ισπανόφωνες χώρες.

Η διπλή επίθεση στη Βαρκελώνη έχει μέχρι στιγμής αφήσει 13 νεκρούς

και δεκάδες τραυματίες.

Ο κ Smith ανέφερε ότι λίγες ώρες μετά την αιματηρή επίθεση στην καρδιά της πόλης στην οδό Las Ramblas, υποστηριχτές του ΙΚ χαιρέτισαν την επίθεση μέσω της εφαρμογής κινητού Telegram.

Ως τώρα έχουν σημειωθεί έξι επιθέσεις σε ευρωπαϊκό έδαφος από το ΙΚ.
Μαδρίτη 2004

Πριν 13 χρόνια, ο τρόμος ξανά σκορπίστηκε στην Ισπανία, αυτή τη φορά στην πρωτεύουσα, Μαδρίτη.

Τότε 192 άτομα έχασαν τη ζωή τους σε επίθεση στο μετρό της πόλης. Την ευθύνη την είχε αναλάβει η τρομοκρατική οργάνωση Αλ Κάιντα, που τότε ήταν σε ανοικτό πόλεμο εναντίον συμμάχων που πολεμούσαν στο Ιράκ.

Η επίθεση ακολούθησε της 11 Σεπτεμβρίου όπου χιλιάδες άτομα έχασαν τη ζωή τους όταν δύο αεροπλάνα χτύπησαν τους δίδυμους πύργους στη Νέα Υόρκη.
Στη Μαδρίτη, η Αλ Κάιντα χτύπησε στης 11 Μαρτίου του 2004, που ήταν σημαδιακή μέρα για την οργάνωση αφού είχαν περάσει 911 μέρες από την επίθεση τους στη Νέα Υόρκη.

Από την Αλ Κάιντα στο ΙΚ

Οι παραπάνω τζιχαντιστικές οργανώσεις μέχρι το 2014 ήταν υπό την Αλ Κάιντα όπως επίσης και το ΙΚ.
Από την ίδρυση του ΙΚ, που ονομαζόταν στις αρχές η Αλ Κάιντα του Ιράκ, δεν συμφωνούσε μεν την Αλ Κάιντα και επιδίωκε επίσης την κάθαρση των Σουνιτών μουσουλμάνων που θεωρεί ως αποστάτες.

Το 2014, η Αλ Κάιντα έσπασε εξολοκλήρου τις σχέσεις της με το ΙΚ, το οποίο άρχισε να οργανώνει ένα επικοινωνιακό πόλεμο, χρησιμοποιώντας τα νέα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το δικό τους ειδησεογραφικό πρακτορείο το AMΑQ για να διαδώσει τα μηνύματα της οργάνωσης.

Η πρώτη επίθεση του ΙΚ στην Ευρώπη ήταν το 2014 στο Βέλγιο, όταν ένας δράστης άνοιξε πυρ σε ένα εβραϊκό μουσείο σκοτώνοντας τέσσερα άτομα.
Από τότε το ΙΚ έχει διατάξει τους υποστηρικτές του να χτυπούν με όποιο τρόπο μπορούν, είτε με όπλα είτε με την χρήση ενός οχήματος για να παρασύρουν κόσμο.

Keywords
Τυχαία Θέματα