Το "φλερτ" με τον εθνικισμό και η σχολή Brexit

Ντόμινο εξελίξεων αναμένεται να σημειωθεί στο άμεσο μέλλον με την Βρετανία να αποτελεί σχολή για άλλες χώρες, που φλερτάρουν με την έξοδο από την Ε.Ε. καθώς και από την ευρωζώνη. Η τάση αυτή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την εδραίωση των εθνικιστικών στοιχείων.

Ένα πολύ βασικό ερώτημα που προκύπτει πέραν αυτού της οικονομικής θύελλας και του τι μέλλει γενέσθαι με τις ευρωπαϊκές αγορές είναι το κατά πόσο ο εθνικισμός έχει ενισχυθεί και στην Βρετανία. Είναι, εξάλλου, πολύ πιθανόν το μοντέλο της Βρετανίας να ακολουθηθεί και από άλλες χώρες-μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Ερωτηθείς για

το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ο Καθηγητής Κοινωνιολογίας και Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών Αγωγής, Σάββας Κατσικίδης, ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι η Βρετανία προσπάθησε να κλείσει μια τρύπα που νόμιζε πως είχε, αλλά, αυτό έκανε ήταν να ανοίξει άλλες εκατόν.

Η Σκωτία και Ιρλανδία μπορούν να μοιράσουν το Ηνωμένο Βασίλειο, τονίζει.

Ο ίδιος θεωρεί ότι η μεταναστευτική κρίση και η ανισότητα αντρών και γυναικών στον εργατικό τομέα αποτελούν βασικούς λόγους ώθησης των ψηφοφόρων σε εθνικιστικές αποφάσεις. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει και σχετική έρευνα του Πανεπιστημίου της Βιέννης.

Ντόμινο ανακατατάξεων

Η τάση προς τα εθνικιστικά στοιχεία αναμένεται να είναι πιο έντονη και σε άλλες χώρες όπως η Ολλανδία, η Ιταλία και η Αυστρία, όπου ήδη γίνονται σκέψεις για δημοψήφισμα αποχώρησης από την ΕΕ. Εκεί, επισημαίνει ο δρ Κατσικίδης, οι διαστάσεις θα είναι πιο μεγάλες, αφού τα ακροδεξιά κόμματα έχουν μεγαλύτερη δύναμη.

"Το Brexit θα αποτελέσει μάθημα, θα δημιουργήσει σχολή για άλλες χώρες", τονίζει ο Καθηγητής. Όλ' αυτά, προσθέτει, διασυνδέονται με την ανεπάρκεια της ΕΕ. «Η ΕΕ είναι ένα πρότζεκτ που μπορεί σε κάποια φάση να διαλυθεί», είπε χαρακτηριστικά.

Tweet to @donnakaparti

Keywords
Τυχαία Θέματα