Το Yavuz αναχώρησε από την Αττάλεια και έρχεται στην κυπριακή ΑΟΖ

Το δεύτερο Τουρκικό γεωτρύπανο, με την ονομασία Yavuz, αναχώρησε το πρωί του Σαββάτου (29/6) από το λιμάνι της Ατάλλειας όπου βρισκόταν τις τελευταίες ημέρες, με πλώρη την κυπριακή ΑΟΖ.

Το ακριβές σημείο στο οποίο θα προβεί σε παράνομη γεώτρηση εντός της Κυπριακής ΑΟΖ δεν έχει ακόμη γνωστοποιηθεί.

Ωστόσο, πληροφορίες που έχουν δει το φως

της δημοσιότητας, αναφέρουν ότι η παράνομη γεώτρηση θα γίνει ανατολικά της Κύπρου, δηλαδή, ανοικτά της κατεχόμενης Καρπασίας.

Δείτε στον χάρτη την πορεία του Yavuz:

Υπενθυμίζεται ότι Navtex, με την οποία δεσμεύει μεγάλη θαλάσσια περιοχή ανοικτά του Κάβο Γκρέκο και καλύπτει μεγάλο μέρος του τεμαχίου 3 και 2 της κυπριακής ΑΟΖ, εξέδωσε  η Κυπριακή Κυβέρνηση.

Η διάρκεια της οδηγίας προς ναυτιλλομένους θα είναι από την 1 μέχρι τις 5 Ιουλίου, όπου θα πραγματοποιηθούν ασκήσεις με πραγματικά πυρά και θα είναι «πολύ επικίνδυνη για ναυσιπλοΐα».

Το νοτιοανατολικό άκρο της περιοχής που δεσμεύτηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία, συνορεύει με τον στόχο «Σουπιά», όπου ερευνητική γεώτρηση παρεμποδίστηκε από τουρκικά πολεμικά πλοία τον Φεβρουάριο του 2018. Εκτιμάται πως σκοπός της Navtex είναι η παρεμπόδιση του γεωτρύπανου Γιαβούζ από το να επιχειρήσει να βάλει τρυπάνι στο οικόπεδο 3, όπου οι Τούρκοι παρεμπόδισαν τον Φεβρουαρίου του 2018 το Saipem 12000 της ΈΝΙ.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Yavuz, Αττάλεια, ΑΟΖ,Yavuz, attaleia, aoz