Το 67% των Τουρκοκύπριων αυτοπροσδιορίζεται ως "Κύπριος"

Ποσοστό 67% των Τουρκοκυπρίων βλέπει τον εαυτό του ως Κύπριο, ποσοστό 38,5% διαβλέπει τον εαυτό του ως Τ/κ, ποσοστό 11% βλέπει τον εαυτό ως σίγουρα Τ/κ, και ποσοστό 1,7% σίγουρα Κύπριο.

Τα ποσοστά αυτά καταδεικνύουν ότι οι συμμετέχοντες διαβλέπουν τον εαυτό τους τόσο Κύπριο όσο και Τ/κ, σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε στα κατεχόμενα εκ μέρους των πανεπιστημίων Exeter και Sheffield της Βρετανίας, του πανεπιστημίου ABC Sao Paulo

της Βραζιλίας, του πανεπιστημίου Univeridad del Desarrollio-Concepin της Χιλής, του πανεπιστημίου Shree Guru Gobind της Ινδίας και του Κασμίρ και της Ιατρικής Σχολής του Κασμίρ.

Σύμφωνα με το άρθρο του Μερτ Οζντάγ σήμερα στην Γενί Ντουζέν πρόκειται για τα αποτελέσματα διεθνούς δημοσκόπησης στο πλαίσιο ενός σχεδίου με την ονομασία «βήμα Κύπρου», από τα προαναφερόμενα πανεπιστήμια, με στόχο να γίνουν κατανοητοί οι λόγοι διαμαρτυρομένων και η συμμετοχή σε διαμαρτυρίες που πραγματοποιούνται για διάφορους λόγους. Στα κατεχόμενα αυτό αφορούσε την συμμετοχή των Τ/κ στις εκδηλώσεις της πλατφόρμας “Απορρίπτουμε” και όχι μόνο.

Επικεφαλής στα κατεχόμενα ήταν ο Τ/κ κοινωνικός ψυχολόγος Χουσείν Τσιακάλ και στην δημοσκόπηση συμμετείχαν 345 άτομα. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερώτημα σχετικά με την ύπαρξη μιας πολιτικής μορφής στα κατεχόμενα η οποία διαφυλάσσει τα δικαιώματα των Τ/κ, με ποσοστό 19,5% αυτών να δηλώνει ότι δεν διαβλέπει την ύπαρξη μιας τέτοιας μορφής και ποσοστό 39,1% να δηλώνει ότι διαβλέπει την ύπαρξη της.

Αναφορικά με την συμμετοχή τους σε διάφορες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, ποσοστό 3,5% δήλωσε ότι δεν συμμετείχε σίγουρα σε καμία τέτοια εκδήλωση, ποσοστό 17,2% δήλωσε ότι δεν μπόρεσε να συμμετάσχει, ποσοστό 19,8% δήλωσε ότι συμμετείχε και ποσοστό 30,9% δήλωσε ότι στα σίγουρα συμμετείχε.

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να αξιολογήσουν την στάση της “κυβέρνησης” σχετικά με το “γραφείο” συντονισμού. Ποσοστό 67,6% δήλωσε ότι η “κυβέρνηση” σίγουρα δεν επέδειξε δίκαιη και διαυγή στάση στο όλο θέμα ενώ ποσοστό 0,6% δήλωσε το αντίθετο. Στη ερώτηση κατά πόσο το “γραφείο” συντονισμού θέτει σε κίνδυνο ή όχι τα πολιτικά οφέλη και αξίες των Τ/κ, το 72,3% απάντησε θετικά, το 0,3% απάντησε αρνητικά και το 1,5% απάντησε ότι σίγουρα δεν τίθενται σε κίνδυνο. Ποσοστό δε της τάξης του 31% δήλωσε ότι έχει κλίση για συμμετοχή σε ενέργειες που θα περιέχουν βία για αποτροπή σύστασης του εν λόγω “γραφείου”.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα