Τμ.Εμπορικής Ναυτιλίας: "Τρύπια" η νομοθεσία θαλάσσιων σπορ

Κενά παρατηρούνται στη Νομοθεσία, αλλά και παραβιάσεις της Νομοθεσίας όσον αφορά τη χρήση των θαλάσσιων σπορ, σύμφωνα με τον Κυριάκο Κοφτερό, Ανώτερο Λειτουργό του Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας.

Ο κ. Κοφτερός μιλώντας στο ΚΥΠΕ έστειλε το μήνυμα ότι πρέπει να αναβαθμιστεί η Νομοθεσία, που αφορά τη λειτουργία των επιχειρήσεων των θαλασσίων σπορ, να συζητηθεί το προσχέδιο με τους εμπλεκόμενους, να εξετάζονται τα προσόντα του προσωπικού, να ελέγχονται τα σκάφη και το σύστημα διαχείρισης της επιχείρησης.

Επίσης. Πρόσθεσε, επιβάλλεται

η επιβολή αποτρεπτικών και αυστηρότερων ποινών στους παρανομούντες.

Ερωτηθείς για τον αριθμό των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο στα θαλάσσια σπορ, ο κ. Κοφτερός ανέφερε πως σε όλη την ακτογραμμή, από τη Δερύνεια μέχρι το Λατσί, δραστηριοποιούνται περίπου 50 επιχειρηματίες θαλασσίων σπορ.

Συγκεκριμένα, ανέφερε, στην Επαρχία Αμμοχώστου – Παραλίμνι και Αγία Νάπα δραστηριοποιούνται 19 επιχειρηματίες θαλασσίων σπορ, στην Επαρχία Λάρνακας 6 επιχειρηματίες, στην Επαρχία Λεμεσού – Γερμασόγεια, Άγιο Τύχωνα, Πισσούρι 14 επιχειρηματίες και στην Επαρχία Πάφου – Πόλη Χρυσοχούς 10 επιχειρηματίες εκ των οποίων οι 3 βρίσκονται στην Πόλη Χρυσοχούς .

Ακολούθως ο Ανώτερος Λειτουργός του Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας αναφέρθηκε σε ένα από τα προβλήματα που παρατηρούνται. Κάποια σκάφη με αλεξίπτωτο, είπε, ανοίγουν το αλεξίπτωτο σε μήκος πιο μεγάλο από το επιτρεπόμενο τη στιγμή που επιτρέπονται μόνο 100 μέτρα.

Πρόσθεσε πως κάποιες επιχειρήσεις δεν έχουν βάσει της Νομοθεσίας σχέδιο λειτουργίας και σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών, το οποίο να έχει εγκριθεί από το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Μέσων Θαλασσίων Αθλημάτων-Ψυχαγωγίας, Δημήτρης Χατζηδημητρίου, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ανέφερε πως ο Σύνδεσμος αντιμετωπίζει σωρεία προβλημάτων που χρονολογούνται.

Είχαμε, είπε, “κάνει κατά καιρούς διάφορες προσπάθειες προκειμένου να διασφαλιστεί η παρουσία των μελών στις παραλίες και η απρόσκοπτη λειτουργία των επιχειρήσεων τους, λόγω της μακρόχρονης εμπειρίας που έχουμε και τις πολλαπλές και πολυεπίπεδες γνώσεις που έχουμε αποκτήσει σε αυτή τη διάρκεια των χρόνων”.

O κ. Χατζηδημητρίου ανέφερε πως αρκετά θέματα που απασχολούν τον Σύνδεσμο έχουν ακουστεί με πολύ θετικό πνεύμα από τους αρμόδιους, προσθέτοντας ωστόσο πως κάποια εξακολουθούν να εκκρεμούν και πως υπάρχουν ακόμη αιτήματα που πρέπει να υλοποιηθούν, να εξεταστούν και να δοθούν λύσεις.

Κληθείς να σχολιάσει την άποψη του Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας για τα κενά στην Νομοθεσία, ο κ. Χατζηδημητρίου είπε πως τα κενά, τα οποία δυνατόν να εντοπίζουν κάποιοι, πιθανόν να είναι μια μετάφραση συγκυριών και δεδομένων, τα οποία παρουσιάζονται στη λειτουργία όχι όλων των κέντρων θαλασσίων αθλημάτων αλλά γενικότερα στη διαχείριση των ταχυπλόων σκαφών κοντά στην θάλασσα.

Ανέφερε επίσης πως το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας από την πλευρά του μπορεί να έχει κάποιες απόψεις, οι οποίες κατά καιρούς παρουσιάζονται, δίδοντας την εντύπωση πως όσοι καταπιάνονται με αυτά τα θέματα δεν μην έχουν ολοκληρωμένη εικόνα του τι συμβαίνει», από την άλλη όμως- όπως παρατήρησε- «ο Σύνδεσμος με θετικό πνεύμα και στα πλαίσια αλληλοκατανόησης ή αλληλοβοήθειας δίνει τα δικά του φώτα στις όποιες σκέψεις και εισηγήσεις έχει όχι μόνο το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας αλλά και άλλοι αρμόδιοι φορείς».

Ο κ. Χατζηδημητρίου είπε πως ενδεχομένως το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας να προσπαθεί να αλλάξει κάποιους κανονισμούς που διέπουν τη λειτουργία των ταχύπλοων σκαφών, ωστόσο εκτίμησε, ότι αυτοί οι κανονισμοί που ισχύουν σήμερα καλύπτουν αρκετά από τα θέματα τα οποία στοχεύει μια Νομοθεσία, όπως είναι η ασφάλεια, η λειτουργικότητα και οι τρόποι αντιμετώπισης κάποιου θαλάσσιου ατυχήματος.

Παρά ταύτα, κατέληξε, ο Σύνδεσμος είναι έτοιμος, να εξετάσει τυχόν νέες απόψεις και εισηγήσεις, που ωστόσο να μην ξεπερνούν τις “κόκκινες γραμμές” τις οποίες ο Σύνδεσμος έχει θέσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια και που έχουν να κάνουν με τα κόστη των επιχειρήσεων και την καλή μέχρι σήμερα λειτουργικότητα κάποιων κανονισμών που είναι ικανοποιητικοί και δεν χρήζουν αλλαγής, όπως εκτίμησε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα