Τμ.Εμπ.Ναυτιλίας:Ετοιμάζει νέους κανονισμούς για μικρά σκάφη

Στην επεξεργασία νέων κανονισμών για τα μικρά σκάφη αναψυχής προχωρά το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας, σύμφωνα με τον Κυριάκο Κοφτερό, Ανώτερο Λειτουργό του Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας.

Εάν τον Οκτώβριο δοθούν τα προσχέδια για δημόσια διαβούλευση, τότε τον Νοέμβριο αναμένεται οι νέοι κανονισμοί να τεθούν ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων προς ψήφιση, ανέφερε ο κ. Κοφτερός.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο κ. Κοφτερός ανέφερε πως το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας επεξεργάζεται

νομοσχέδιο και προσχέδιο κανονισμών για τα μικρά σκάφη αναψυχής μήκους κάτω των 24 μέτρων, προσθέτοντας ότι περιέχουν σημαντικές αλλαγές.

Οι προτάσεις που θέτει το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας και η επεξεργασία προσχεδίου νόμου και κανονισμών, όπως επεξήγησε ο κ. Κοφτερός, θα τύχουν δημόσιας διαβούλευσης με την κοινωνία, με τις εμπλεκόμενες πλευρές (ιδιοκτήτες, Συνδέσμους, επαγγελματίες, μηχανικούς, εισαγωγείς) και τις συναρμόδιες υπηρεσίες.

Επεσήμανε, μάλιστα, πως όλα τα σκάφη κάτω των 24 μέτρων αναψυχής θα καλύπτονται από τη νέα Νομοθεσία.

Τα δύο προσχέδια υπάρχουν, συνέχισε, ωστόσο βρίσκεται σε εξέλιξη η νομοτεχνική επεξεργασία τους.

Σύμφωνα με τον κ. Κοφτερό, οι νέοι κανονισμοί θα περιλαμβάνουν και πρόνοιες για τα ναυτικά ατυχήματα, αλλαγές στις ποινές, θα καλύπτουν και τα ιστιοφόρα σκάφη για πρώτη φορά, ενώ οι υποψήφιοι χειριστές θα απαιτείται να τυγχάνουν εκπαίδευσης με ειδικό πρόγραμμα κατάρτισης.

Επεσήμανε, επίσης, ότι η παρακολούθηση προγράμματος κατάρτισης θα είναι προϋπόθεση για να παρακαθίσει ο υποψήφιος χειριστής σε εξετάσεις.

Ο Νόμος, ανέφερε, υπάρχει από το 1992, δηλαδή 25 έτη και ο κανονισμός από το 1999, δηλαδή 18 έτη.

Οι νέοι κανονισμοί θα αντικαθιστούν τους υφιστάμενους κανονισμούς περί ταχυπλόων σκαφών, αλλά με πολύ μεγάλη επέκταση και συμπλήρωση κενών των υφιστάμενων, κατέληξε.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα