Τ/κ Τύπος: Προβλήματα στον τομέα Υγείας και στα κατεχόμενα

Τα προβλήματα στον τομέα της Υγείας, όπως φαίνεται, δεν μονοπωλούν το ενδιαφέρον μόνο στην Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και στα κατεχόμενα. Ο τουρκοκυπριακός Τύπος, αφιερώνει μεγάλο κομμάτι του στην Υγεία και τις ελλείψεις στα κατεχόμενα.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο “Σοκ για ακτινοβολία”, αναφέρεται στα προβλήματα και συγκεκριμένα στα προβλήματα υγείας που παρουσιάστηκαν σχεδόν τρεις μήνες μετά από την πυρκαγιά που ξέσπασε στο "κρατικό χημείο", κατά την οποία κάηκαν και χημικά συστατικά. Το θέμα,

σύμφωνα με την εφημερίδα, προκαλεί ανησυχία στους Τ/κ, ενώ οι δηλώσεις του "υπουργού υγείας” Φαίζ Σουτζούογλου σχετικά με εξετάσεις που έγιναν στον χώρο για ύπαρξη ραδιενέργειας και οι οποίες ήταν αρνητικές, δεν καθησυχάζουν τις ανησυχίες. Σε δεύτερο θέμα γράφει ότι μετά από τον Ακιντζί τώρα και η στάση του Προέδρου Αναστασιάδη "σκλήρυνε", αφού σε δηλώσεις του αναφέρει ότι η μειονότητα δεν μπορεί να επιβληθεί στην πλειοψηφία. Η εφημερίδα δεν έχει άλλο θέμα στην πρώτη της σελίδα.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο “Η μειονότητα δεν μπορεί να εξισωθεί με την πλειοψηφία”, αναφέρεται στη συνέντευξη του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη στην εφημερίδα “Ο Φιλελεύθερος” και στις αναφορές του στο θέμα της απόφασης της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα και στις διαπραγματεύσεις, αλλά και στο γεγονός ότι δεν μπορεί να εξισωθεί η μειοψηφία με την πλειοψηφία. Αναφορά γίνεται και στην αύξηση των περιστατικών δηλητηριάσεων σκύλων και συγκεκριμένα στον κατεχόμενο Άγιο Επίκτητο, όπου έχουν δηλητηριαστεί πέραν των δέκα σκύλων, οι οποίοι δεν ήταν αδέσποτοι. Αλλού αναφέρεται σε συνέντευξη της Τ/κ μουσικού και ακαδημαϊκού Ντιλέκ Καραζίζ Σενέρ στην εφημερίδα, στην οποία αναφέρεται στα παιδικά της χρόνια και στην αγάπη της για τη μουσική.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο “Το πνεύμα των διαπραγματεύσεων καταστράφηκε”, αναφέρεται σε δηλώσεις της "προέδρου" της "βουλής" Σιμπέλ Σιμπέρ σχετικά με το Κυπριακό. Σύμφωνα με την κ. Σιμπέρ, η συμπεριφορά της ελληνοκυπριακής ηγεσίας σχετικά με το θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας, φανερώνει τη στάση της στο θέμα της πολιτικής ισότητας, η οποία είναι αντίθετη με τις παραμέτρους των ΗΕ για τη λύση, ισχυρίζεται. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Γιασίν Ακτάϊ, είπε σε δηλώσεις του ότι η Τουρκία δεν ακολουθεί πολιτική προσάρτησης των κατεχομένων και ότι αυτές οι διαπραγματεύσεις είναι η τελευταία ευκαιρία για λύση του Κυπριακού. Αλλού αναφέρεται στις δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη σε ε/κ εφημερίδα και στις αναφορές του ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι μειονότητα και στις επικρίσεις του στην τ/κ και τουρκική πλευρά στο θέμα της ισότητας.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο “Η χώρα της βίας”, γράφει ότι μετά τα μαχαιρώματα σε μπαράκι στην κατεχόμενη Κερύνεια, κατά την οποία τραυματίστηκαν τέσσερα άτομα, ακόμα ένα περιστατικό βίας και μαχαιρώματος συνέβη χθες στην κατεχόμενη Θέρμια, με αιτία ότι ενοχλήθηκε ο δράστης από την ψηλή ένταση της μουσικής, με αποτέλεσμα να μαχαιρώσει τρία άτομα, με το ένα να καταλήγει στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Αναφέρεται, ακόμα, σε δηλώσεις του “υπουργού υγείας” σχετικά με το “κρατικό εργαστήριο”, στο οποίο εκδηλώθηκε πριν από τρεις μήνες πυρκαγιά και στο οποίο φυλάττονταν χημικά. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τις επόμενες ημέρες αναμένεται ομάδα εμπειρογνωμόνων από την Τουρκία για τη μεταφορά και αξιολόγηση της κατάστασης σχετικά με τα χημικά. Αναφορά γίνεται και σε άρμα στη χθεσινή παρέλαση στο Καρναβάλι της Λεμεσού, στο οποίο πρωταγωνιστές ήταν οι δύο ηγέτες, με την ονομασία “κυπριακό... μαγειρέματα”.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο “Οι λογικοί δεν καταφέρνουν να τα βγάλουν πέρα με την πέτρα που έριξε το ΕΛΑΜ”, αναφέρεται σε τουρκική παροιμία στην οποία αναφέρθηκε ο ηγέτης των Τ/κ Μουσταφά Ακιντζί κατά τη συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα και στην οποία κάνει αναφορές στο Κυπριακό και στις εξελίξεις μετά την απόφαση της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα. Σύμφωνα με την παροιμία, “40 λογικοί δεν κατάφεραν να βγάλουν την πέτρα που ένας τρελός έριξε στο πηγάδι”. Οι λογικοί άνθρωποι, αντί να χρησιμοποιήσουν τη λογική τους, επηρεάζονται από ασήμαντα περιστατικά και φτάνουν στο σημείο της διαμάχης. Αναφορά γίνεται και στο καρναβάλι της Λεμεσού και γράφει ότι χθες κορυφώθηκαν οι εορτασμοί με την παρέλαση. Αλλού γράφει ότι ένας καβγάς στην κατεχόμενη Θέρμια στάθηκε η αιτία για μαχαιρώματα, με αποτέλεσμα 20χρονος να καταλήξει στη μονάδα εντατικής θεραπείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα