Τ/κ Τύπος: Ο Ακιντζί, η παρουσία Γιλντιρίμ και το Κυπριακό

Ποικίλα τα θέματα που προβάλλουν στα σημερινά τους πρωτοσέλιδα οι πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες, με αναφορά στις εκδηλώσεις για την επέτειο της τουρκικής εισβολής, στα κτιριακά προβλήματα των σχολικών μονάδων, στον ανασχηματισμό στο υπουργικό συμβούλιο της Τουρκίας, αλλά και στην εξασφάλιση δανείου του Ασίλ Ναδίρ, η οποία όμως έγινε παράνομα και παράτυπα.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Να δοθεί στους Ρωμιούς υπό τουρκική διοίκηση», αναφέρεται σε προτάσεις του Σερντάρ Ντενκτάς, τις οποίες παρουσίασε στον ηγέτη των Τ/κ Μουσταφά Ακιντζί και στον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ

Τσαβούσογλου. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ανάμεσα στις προτάσεις γίνεται και αναφορά στο θέμα της Αμμοχώστου, με τον κ. Ντενκτάς να προτείνει να δοθεί στους Ε/κ, αλλά να μείνει υπό τ/κ διοίκηση. Γράφει, ακόμα, ότι σε ανασχηματισμό του υπουργικού του συμβουλίου προέβη ο Τούρκος Πρωθυπουργός, μετά από οδηγίες του Έρντογάν, ενώ στη θέση του ΥΠΕΞ παρέμεινε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Αλλού αναφέρει ότι στην παρουσία του Μπιναλί Γιλντιρίμ και του Τ/κ ηγέτη θα πραγματοποιηθεί η «επίσημη» παρέλαση στα κατεχόμενα.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Δεν θα περιμένουμε τους Ρωμιούς μέχρι να επιθυμήσουν», αναφέρεται στο μήνυμα του ηγέτη των Τ/κ Μουσταφά Ακιντζί στον παράνομο Μπαϊράκ με την ευκαιρία της τουρκικής εισβολής. Ο κ. Ακιντζί ισχυρίστηκε ότι η επιμονή της ε/κ πλευράς στις θέσεις της οδήγησε στην αποτυχία. Αλλού αναφέρεται στις εκδηλώσεις για την τουρκική εισβολή, ενώ ψες έγιναν εορτασμοί και στην παραλία στην οποία αποβιβάστηκαν τα κατοχικά στρατεύματα. Γράφει, ακόμα, ότι έχασε τελικά τη μάχη με τη ζωή ο γνωστός Τούρκος καλλιτέχνης Χαρούν Κολτσάκ, ο οποίος το τελευταίο διάστημα υποβαλλόταν σε θεραπεία για καρκίνο του προστάτη.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Συγκάλυψη», αναφέρεται στο θέμα της αλλαγής στο καταστατικό της «τράπεζας αναπτύξεως», με την οποία δόθηκε το πράσινο φως για να δοθεί δάνειο 15 εκ. ΤΛ (3,75 εκ ευρώ) για την κατασκευή του δεύτερου αεροδρομίου στο Λευκόνοικο, στον Ασίλ Ναδίρ. Αναφέρει ότι προσπαθούν τώρα να συγκαλύψουν το σκάνδαλο. Αναφορά γίνεται στα προβλήματα των παραγωγών στο κατεχόμενο Καλό Χωριό λόγω προβλημάτων με την ύδρευση και άρδευση στην περιοχή. Γράφει, ακόμα, ότι άρχισαν χθες με το τηλεοπτικό μήνυμα του ηγέτη των Τ/κ στον παράνομο Μπαϊράκ, οι εορτασμοί για την τουρκική εισβολή.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Πρέπει να κτιστούν καινούργια σχολεία», γράφει ότι το «υπουργείο» παιδείας άρχισε ήδη τις ετοιμασίες του για τη νέα σχολική χρονιά, ενώ σε 35 σχολεία γίνονται εργασίες επιδιόρθωσης. Οι οργανώσεις των δασκάλων και καθηγητών ζητούν όπως κτιστούν ακόμα έξι σχολεία σε συγκεκριμένες κατεχόμενες περιοχές. Γράφει ακόμα ότι σειρά εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθούν σήμερα στα κατεχόμενα στα πλαίσια των «εορτασμών» για την τουρκική εισβολή, με αποκορύφωση την παρέλαση στην κατεχόμενη Λευκωσία. Αναφορά γίνεται και στη συνέντευξη του Ειδικού Συμβούλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε στην εφημερίδα και στην οποία αναφέρει ότι η μπάλα είναι τώρα στα χέρια των δύο ηγετών.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Κοινή αποτυχία», γράφει ότι ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και κάλεσε τους ηγέτες να αποφύγουν το παιχνίδι επίρριψης ευθυνών. Ο κ. Έιντε αναμένεται στο νησί τη Δευτέρα. Γράφει ακόμα ότι ο «ανεξάρτητος βουλευτής» Χασάν Τατσόι ετοίμασε προσχέδιο «νόμου» για την προστασία της παραλίας, στην οποία έγινε η απόβαση των τουρκικών στρατευμάτων το 1974. Αναφορά γίνεται και στις εκδηλώσεις για την τουρκική εισβολή στα κατεχόμενα.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα