Τ/κ Τύπος: Μονοπωλεί η παραχώρηση γης σε Σ. Ντενκτάς

Ποικίλα τα θέματα που προβάλλουν στα σημερινά τους πρωτοσέλιδα οι πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες, με αναφορές στην έλλειψη εμπιστοσύνης των καταναλωτών στο θέμα των ελέγχων προϊόντων, οι αντιδράσεις των πολιτικών που ακόμα συνεχίζονται σχετικά με το θέμα της παράνομης παραχώρησης γης σε οικογένειες πολιτικών, στις δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη, αλλά και στην παράνομη επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ την Πέμπτη στα κατεχόμενα.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Οπισθοχώρηση στο θέμα Ντενκτάς», γράφει ότι κατά τη χθεσινή συνεδρία του, το «υπουργικό συμβούλιο» αποφάσισε όπως ακυρώσει προηγούμενη

απόφαση του για παραχώρηση 200 στρεμμάτων γης για ανέγερση «πανεπιστημίου». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η «επίσημη» ανακοίνωση επί του θέματος θα γίνει σήμερα. Γράφει ακόμα ότι έχασε τη ζωή της σε επίθεση του ΙΣΙΣ στη Ράκκα η Αϊσέ Ντενίζ Καρατζαγίλ, η οποία έγινε γνωστή «ως η κοπέλα με το κόκκινο φουλάρι», όταν το 2014 συνελήφθη από τις τουρκικές αρχές με την κατηγορία ότι σε μια διαδήλωση φορούσε κόκκινο φουλάρι που υποδήλωνε τη σχέση της με τον σοσιαλισμό. Γράφει, ακόμα, ότι το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα ζήτησε την παραίτηση της «κυβέρνησης» μετά και τα σκάνδαλα που ξέσπασαν με την παράνομη παραχώρηση γης σε μέλη οικογενειών «κρατικών αξιωματούχων».

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Ακυρώθηκε το οικόπεδο στον Ντενκτάς», γράφει ότι κατά τη χθεσινή συνεδρία του «υπουργικού συμβουλίου» συζητήθηκε το θέμα της παραχώρησης γης στον γιο του Σερντάρ Ντενκτάς και αποφασίστηκε όπως δεν υπάρχει ανάγκη για νέο «πανεπιστήμιο» στα κατεχόμενα, άρα η απόφαση της παραχώρησης να ακυρωθεί. Γράφει ακόμα ότι ανησυχία προκαλεί η αύξηση των ασθενών με νεφρολογικά προβλήματα, αφού ένας στους εφτά παρουσιάζει πρόβλημα στη λειτουργία των νεφρών. Στα κατεχόμενα υπάρχουν σήμερα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, 380 νεφροπαθείς, ενώ κάθε ημέρα περίπου 65 άτομα κάνουν αιμοκάθαρση. Αναφορά γίνεται και στην απόφαση του «δήμου» Γκιόνελι να καταβάλλει την πρώτη δόση για την αγορά ποδηλάτου, προωθώντας έτσι τη χρήση ποδηλάτου.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Δεν υπάρχει απόφαση, υπάρχει κρίση», γράφει ότι μετά και τις αντιδράσεις που προκάλεσε στους Τ/κ η απόφαση να παραχωρηθεί γη στον γιο του Σερντάρ Ντενκτάς για ανέγερση «πανεπιστημίου», το «υπουργικό συμβούλιο», στη συνεδρία του, συζήτησε το θέμα αλλά χωρίς να καταλήξει σε οποιανδήποτε απόφαση. Αναφορά γίνεται και σε δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος είπε ότι η προσέγγιση του Προέδρου Αναστασιάδη στο θέμα των όρων και κριτηρίων που αφορούν τις διαπραγματεύσεις είναι «απαράδεκτη». Γράφει, ακόμα, ότι σύμφωνα με έρευνα, αυξάνεται ο εθισμός στα κινητά και τα τελευταία τρία χρόνια η χρήση των «έξυπνων συσκευών» αυξήθηκε κατά 300%.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Δεν εμπιστευόμαστε αυτά που τρώμε», αναφέρεται σε αποτελέσματα έρευνας, σύμφωνα με την οποία υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης των καταναλωτών στο θέμα της σωστής διενέργειας ελέγχου στα φρούτα και λαχανικά αλλά και σε άλλα προϊόντα. Γράφει, ακόμα, ότι οι προσπάθειες του τμήματος «αρχαιοτήτων» να εμποδίσει τη δημιουργία νυχτερινού κέντρου διασκέδασης σε περιοχή που γειτνιάζει με αρχαιολογικό χώρο στον κατεχόμενο Άγιο Σέργιο στέφθηκαν με επιτυχία και το «δικαστήριο» ζήτησε τη διενέργεια έρευνας εναντίον της εταιρείας. Αναφορά γίνεται και σε απόφαση της «επιτρόπου διοικήσεως» μετά την καταγγελία ότι γίνονται εργασίες και Σάββατο και Κυριακή μέχρι το βράδυ σε οικοδομές στην κατεχόμενη Κερύνεια. Σύμφωνα με την Εμινέ Ντιζνταρλί, ο «δήμος» Κερύνειας, αλλά και το «τμήμα εργασίας», δεν προβαίνουν στους απαραίτητους ελέγχους.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Ανάστατος ο κόσμος και αυτοί θυμωμένοι», αναφέρεται σε δηλώσεις Τ/κ πολιτικών, μελών κομμάτων της «αντιπολίτευσης», σχετικά με το θέμα της παράνομης παραχώρησης γης σε μέλη οικογενειών «κρατικών αξιωματούχων», οι οποίοι κατηγορούν την «κυβέρνηση» για την απόφαση στο θέμα της παραχώρησης γης στον γιο Ντενκτάς. Αλλού γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναμένεται αύριο στα κατεχόμενα, όπου και θα έχει συναντήσεις με τον Τ/κ ηγέτη αλλά και με τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων. Αναφορά γίνεται και στην απόφαση της «κυβέρνησης» να δημιουργήσει «πανεπιστημιούπολη» στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, ενώ έχει ήδη εκδοθεί το σχετικό «διάταγμα».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα