Τ/κ τύπος: Κυνήγι τρομοκρατών στον κατοχικό στρατό

Η σύλληψη των στρατιωτικών στα κατεχόμενα με την κατηγορία ότι είναι οπαδοί του κινήματος ΦΕΤΟ, οι μαζικές παραιτήσεις από το ΡΤΚ, οι έρευνες για τον μυστηριώδη θάνατο της Ανίλ Άκτουντσλαρ εν αναμονή των αποτελεσμάτων των επιστημονικών αναλύσεων, η σύλληψη του δράστη της βομβιστικής επίθεσης σε νυκτερινό κέντρο της Κωνσταντινούπολης και οι δηλώσεις Ταλάτ για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν

στα σημερινά τους πρωτοσέλιδα οι πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο “Κυνήγι για τρομοκράτες στον στρατό στην Κύπρο”, γράφει ότι συνεχίζονται οι έρευνες των τουρκικών Αρχών για εντοπισμό οπαδών του κινήματος ΦΕΤΟ εντός του τουρκικών στρατευμάτων στα κατεχόμενα, μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 13 στρατιωτικοί, ενώ έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης άλλων 12. Γράφει, ακόμα, ότι 76 άτομα ανακοίνωσαν χθες την απόφαση τους να παραιτηθούν από το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα, ενώ μέλος της κεντρικής επιτροπής του κόμματος παραιτήθηκε από τη θέση του, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη ψήφιση “νόμου” που αφορά συνεργασία κατεχομένων -Τουρκίας. Αναφορά γίνεται και σε δηλώσεις του “υπουργού εργασίας” σχετικά με την ανεργία στα κατεχόμενα, ο οποίος ανέφερε -μεταξύ άλλων- ότι πέραν των 12 χιλιάδων είναι οι άνεργοι στα κατεχόμενα.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο “Συνεχείς οι εξελίξεις στο ΡΤΚ”, αναφέρεται στην παραίτηση του μέλους της κεντρικής επιτροπής του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Χασάν Ουλάς Αλτίγιοκ, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη θετική ψήφου που έδωσαν οι “βουλευτές” του κόμματος του κατά τη ψήφιση πρότασης νόμου για συνεργασίας κατεχομένων - Τουρκίας στο θέμα της ενέργειας. Γράφει, ακόμα, ότι αεροπορική τραγωδία συνέβη με τουρκικό μεταφορικό αεροσκάφος το οποίο έπεσε σε χωριό στο Κιργιστάν, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους οι 4 επιβαίνοντες αλλά και 34 κάτοικοι του χωριού, ενώ δέκα άτομα τραυματίστηκαν. Αναφορά γίνεται και στη σύλληψη από τις τουρκικές Αρχές του δράστη του Ρέινα, ο οποίος κατά τη σύλληψη του είχε μαζί του και τον 4χρονο γιο του.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο “Έσπασε το ταμπού των χαρτών”, αναφέρεται σε δηλώσεις του τέως ηγέτη των Τ/κ Μεχμέτ Αλί Ταλάτ σχετικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Ο κ. Ταλάτ χαρακτήρισε σημαντικό βήμα την κατάθεση χαρτών, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του ότι αν συνεχιστεί η "μαξιμαλιστική στάση" της ε/κ και ελληνικής πλευράς, θα καταρρεύσουν οι διαπραγματεύσεις. Αλλού γράφει ότι συνελήφθη ο δράστης της βομβιστικής επίθεσης σε νυκτερινό κέντρο της Κωνσταντινούπολης. Αναφορά γίνεται και στη μαζική παραίτηση μελών του ΡΤΚ, αφού χθες 76 συνολικά άτομα ανακοίνωσαν την παραίτησή τους.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο “Η πόλη φάντασμα πάλι στην επικαιρότητα”, κάνει μια ιστορική αναδρομή στην πόλη φάντασμα, γράφει ότι ήταν μια οικονομικά ισχυρή πόλη της Κύπρου στην οποία υπήρχαν πολλά ξενοδοχεία, ενώ το πρώτο 7 αστέρων ξενοδοχείο λειτούργησε στην Αμμόχωστο. Αναφορά γίνεται και στην απόφαση της “κυβέρνησης” να αυξήσει τις τιμές σε μερικές από τις υπηρεσίες που παρέχονται στους πολίτες, μεταξύ των οποίων και η έκδοση ταυτότητας και η έκδοση συγκεκριμένων πιστοποιητικών. Γράφει, ακόμα, ότι η “βουλή” ενέκρινε χθες την πρόταση νόμου για συνεργασία Τουρκίας – κατεχόμενων στο θέμα της ενέργειας.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο “Χάος στην έκθεση για τον ύποπτο θάνατο”, γράφει ότι επικρατεί μια σύγχυση σχετικά με το θέμα των αποτελεσμάτων για τον θάνατο της Ανίλ Άκτουντσλαρ, η οποία πέθανε μετά από χειρουργική αισθητική επέμβαση.

Ο “υπουργός παιδείας” σε δηλώσεις του, είπε ότι αναμένονται τα αποτέλεσμα, ενώ μέλος της “ένωσης ιατρών” είπε ότι έχουν παραδοθεί όλα τα στοιχεία στην “αστυνομία” από τη νεκροψία για να αποσταλούν στην Κωνσταντινούπολη. Αναφορά γίνεται και στις αντιδράσεις που προκάλεσε σε οικολογικές οργανώσεις η απόφαση να γίνει μελέτη για διαπλάτυνση του δρόμου στην κατεχόμενη Καρπασία. Γράφει, ακόμα, ότι εντάσεις δημιουργήθηκαν στη “βουλή” κατά τη χθεσινή της συνεδρία στην οποία συζητήθηκε η πρόταση νόμου για την κατάργηση της άδειας μετ' απολαβών για τους συντεχνιακούς εκπαιδευτικούς.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα