Τ/κ ΜΜΕ: Ταραγμένα τα νερά στην ΑΟΖ

Η έλευση της πλατφόρμας West Capella στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ένα από τα βασικά θέματα που απασχολούν σήμερα τον τ/κ Τύπο. Στην υπόλοιπη επικαιρότητα γίνεται αναφορά στον τομέα της υγείας, στην κηδεία νεαρής και στη μη εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας στις οικοδομές, παρά την αύξηση των εργατικών ατυχημάτων.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Κώδωνας κινδύνου στη θάλασσα»,

γράφει ότι έφτασε χθες στην Κύπρο η πλατφόρμα «Ουέστ Καπέλα», η οποία θα προβεί σε έρευνες και στη συνέχεια σε γεώτρηση στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ. Αναφορά γίνεται και στη μη εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας στις οικοδομές και των οδηγιών των «αρμόδιων» υπηρεσιών σχετικά με την προστασία από τον καύσωνα. Αλλού γράφει ότι συνεχίζεται η αντιπαράθεση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σχετικά με τις συνομιλίες στην Ελβετία, σε ένα παιχνίδι δηλώσεων και επίρριψης ευθυνών.



Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Απαντούν με άσκηση στη γεώτρηση», γράφει ότι με την έλευση της πλατφόρμας στην κυπριακή ΑΟΖ για γεώτρηση στο οικόπεδο 11, η Τουρκία ανακοίνωσε την πραγματοποίηση άσκησης και για τον λόγο αυτό έχει εκδώσει και σχετική οδηγία προς ναυτιλλομένους (NAVTEX), αφού θα γίνεται χρήση πραγματικών πυρών. Γράφει, ακόμα, ότι 18χρονη Μολδαβή μαχαίρωσε 28χρονο, ο οποίος προσπάθησε να τη βιάσει σε δασική περιοχή κοντά στο Μπέλαπαϊς. Αναφορά γίνεται και στο νέο τροχαίο ατύχημα, όταν δύο οχήματα συγκρούστηκαν μετωπικά. Στο τροχαίο τραυματίστηκαν έξι άτομα, ανάμεσά τους και ένα βρέφος.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Θερμάνθηκαν τα ύδατα», αναφέρεται στην κάθοδο στην Κύπρο της πλατφόρμας η οποία θα χρησιμοποιηθεί για γεώτρηση στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ παράλληλα η Τουρκία ετοιμάζεται για άσκηση η οποία θα γίνει με τη χρήση πραγματικών πυρών και αρχίζει στις 17 Ιουλίου. Αναφορά γίνεται και στη μη εφαρμογή της «νομοθεσίας» σχετικά με τη μη εργασία υπό τον ήλιο σε συνθήκες καύσωνα. Αλλού γράφει ότι κηδεύτηκε χθες η 31χρονη νοσοκόμα Σεριφέ, η οποία έχασε τη ζωή της σε τροχαίο κοντά στο κατεχόμενο χωριό Χαμίτ Μάντρες.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Ή να κλείσουν το νοσοκομείο ή να βρουν μια λύση», αναφέρεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το «κρατικό» νοσοκομείο στην κατεχόμενη Κερύνεια λόγω της έλλειψης ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού. Αλλού αναφέρεται σε ένα ακόμα τροχαίο ατύχημα στο κατεχόμενο χωριό Πέτρα του Διγενή, της επαρχίας Λευκωσίας, στο οποίο τραυματίστηκαν συνολικά έξι άτομα, ανάμεσά τους και ένα βρέφος. Γράφει, ακόμα, ότι κηδεύτηκε χθες η 31χρονη νοσοκόμα η οποία έχασε τη ζωή της σε τροχαίο δυστύχημα, τα αίτια του οποίου διερευνά η «αστυνομία». Η Σεριφέ Ορς Οζέρ ήταν έγκυος οκτώ μηνών, ενώ το βρέφος το γέννησαν με καισαρική τομή και νοσηλεύεται σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Στον φάκελο γίνεται αναφορά για τον εγκέφαλο στην Κύπρο», αναφέρεται στην υπόθεση της σύλληψης του «υπουργού θρησκευτικών υποθέσεων» Ταλίπ Αταλάι και γράφει ότι σε δηλώσεις του στην εφημερίδα μετά την περιπέτεια που έζησε με τη σύλληψη του στην Τουρκία, είπε ότι δεν θέλει να σχολιάσει το γεγονός ότι οι «αρχές» των κατεχομένων τήρησαν σιγή ιχθύος κατά τη σύλληψή του και ότι η σύλληψη του στηρίχθηκε σε πληροφορίες που δόθηκαν από τα κατεχόμενα. Γράφει, ακόμα, ότι επικίνδυνη κρίνεται ακόμα η κατάσταση της υγείας του βρέφους, το οποίο γεννήθηκε μετά τον θάνατο της μητέρας του σε τροχαίο δυστύχημα. Γράφει ότι παρά τον «νόμο» και τις οδηγίες των «αρμοδίων», εντούτοις πολλοί είναι οι εργαζόμενοι που εργάζονται σε συνθήκες καύσωνα.

ΠΗΓΗ: KYΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα