Τις προκλησεις στην γεωργία επεσήμανε ο Α.Καυκαλιάς

Ο προϋπολογισμός και οι συνολικότεροι σχεδιασμοί της κυβέρνησης δεν αποτελούν λύση στα προβλήματα και τις πιέσεις που δέχεται ο αγροτικός τομέας, δήλωσε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας, Άντρος Καυκαλιάς.

Ως ενδεικτικό παράδειγμα, ο κ. Καυκαλιάς παρέθεσε την καθυστέρηση της έγκρισης του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 ( εγκρίθηκε τέλος του 2015). Κατά συνέπεια χάθηκε κρίσιμος χρόνος στο να «τρέξουν» προγράμματα στήριξης των αγροτών, σημείωσε.

Ο κ. Καυκαλιάς τόνισε ότι "Χωρίς λύση παραμένει και το θέμα της χρηματοδότησης των αγροτών από Πιστωτικά Ιδρύματα, ώστε να καταστεί εφικτή η συμμετοχή στα προγράμματα και η διεκδίκηση κονδυλίων από το σύνολο των ενδιαφερομένων".

"Την ίδια στιγμή ο ΟΓΑ παραμένει ακρωτηριασμένος χωρίς την αναγκαία στελέχωση και κονδύλια για να μπορεί να επιτελέσει το έργο του, με τους γεωργούς μοιραία να αναμένουν ακόμα τις αποζημιώσεις τους",σημείωσε.

Αναφορά έκανε και στην αναμονή για παραχώρηση αγροτικού πετρελαίου κίνησης, αλλά και στην κρισιμότητα του εξορθολογισμού των πολιτικών για τη διαχείριση του νερού, συμπεριλαμβανομένης και της ενιαίας τιμολογιακής πολιτικής.

Κορυφαίο κεφάλαιο, σύμφωνα με τον βουλευτή του ΑΚΕΛ, αποτελεί, η ρύθμιση του θέματος της διάθεσης και της εμπορίας προϊόντων ώστε να προστατεύσουμε τη θέση του παραγωγού και του καταναλωτή σ αυτή τη διαδικασία.

"Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει και το Τμήμα Αναδασμού το οποίο αφέθηκε υποστελεχωμένο και ανήμπορο να υλοποιήσει την αποστολή του", σημείωσε.

Σε δύσκολη θέση και η Επιτροπή Σιτηρών για την οποία εδώ και τρία χρόνια αναμένεται ολοκληρωμένη πρόταση εκσυγχρονισμού της.

Σ’ ότι αφορά στο φάκελο χαλούμι η κυβέρνηση καλείται να υποστηρίξει τη θέση της στην πορεία κατοχύρωσης του χαλουμιού ως Π.Ο.Π εφαρμόζοντας σχέδια στήριξης του κλάδου της αιγόπροβατροφίας από τη μια και από την άλλη τους απαραίτητους ελέγχους που να διασφαλίζουν ότι η παραγωγή χαλουμιού κινείται εντός του προτύπου.

Τέλος απογοήτευση προκαλεί η συνεχιζόμενη υποβάθμιση του τμήματος δασών με την περαιτέρω μείωση των θέσεων του εποχικού ωρομίσθιου προσωπικού. Επικίνδυνα υποβαθμισμένος και ο τομέας της δασικής εκπαίδευσης με την κυβέρνηση να εγκαταλείπει το δασικό κολλέγιο και να το θέτει εκτός των σχεδιασμών της.

Φαίνεται ότι δεν μαθαίνουμε από τα λάθη και τα παθήματα μας, αναφέρει κλείνοντας ο κ. Καυκαλιάς.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα