Την πρώτη επιστημονική συναυλία διοργάνωσε το Κέντρο Αριστείας CYENS

Την πρώτη επιστημονική συναυλία διοργάνωσε το Κέντρο Αριστείας CYENS στη Λευκωσία με στόχο την βαθύτερη κατανόηση και εκτίμηση της επιστήμης, αλλά και της μουσικής, αναφέρει το Κέντρο σε δελτίο Τύπου.

Όπως αναφέρεται, η προσέλευση του κοινού «ήταν αθρόα», στη συναυλία, «Πίσω από τις Μελωδίες: Οι Διαδραστικές Τεχνολογίες στη προώθηση της υγείας των μουσικών» (Beyond the Melodies: Interactive Technologies for the Promotion of Musician’s Health), που διεξήχθη από το CYENS στη Λευκωσία, στις 7 Ιουνίου.

Κατά

τη διάρκεια του κονσέρτου, αναφέρεται, το κοινό μπορούσε να δει σε μεγάλη οθόνη την απεικόνιση του «ζωντανού» ψηφιακού διδύμου του ίδιου του μουσικού, αλλά και πληθώρα μυοσκελετικών παραμέτρων που βίωνε ο μουσικός κατά τη διάρκεια της παράστασης.

«Η εκδήλωση αποτέλεσε την πρώτη επιστημονική συναυλία, η οποία προσέφερε μία διεπιστημονική εμπειρία μέσα από την οποία προάχθηκε η βαθύτερη κατανόηση και εκτίμηση της επιστήμης, αλλά και της μουσικής», σημειώνεται. Πρόκειται για έργο που συνδύαζε ζωντανή μουσική παράσταση από τους Νίκο Πίττα στο βιολί και Νικόλα Μελή στο πιάνο, προφορικές επεξηγήσεις από το Δρ. Χρίστο Ιωάννου (επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Νeo-Move στο Κέντρο Αριστείας CYENS) και την επίδειξη διαδραστικής τεχνολογίας με αισθητήρες και ηλεκτρόδια τοποθετημένα στο σώμα του βιολιστή, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Στόχοι της εκδήλωσης, όπως σημειώνεται, ήταν η προαγωγή της Υγείας των Μουσικών και των προκλήσεων του επαγγέλματος, η συμβολή του Κέντρου Αριστείας CYENS στην ανάπτυξη διαδραστικών τεχνολογιών στον τομέα της υγείας μέσω της έρευνας και της καινοτομίας, και η επίδειξη του διαδραστικού καθρέφτη βιοανάδρασης που αναπτύχθηκε για την προώθηση της πρόληψης, της διάγνωσης και της αποκατάστασης υγιών και προσβεβλημένων μουσικών.

Αναφέρεται ότι μέσω των καινοτόμων διαδραστικών τεχνολογιών που αναπτύσσονται στο Κέντρο Αριστείας CYENS, το κοινό είχε τη μοναδική ευκαιρία να γνωρίσει τις σωματικές προκλήσεις που υφίστανται οι επαγγελματίες μουσικοί, ψηλαφίζοντας με αυτό το τρόπο τις ατελείωτες δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία και η τεχνογνωσία στο συγκεκριμένο τομέα. Το κονσέρτο φιλοξενήθηκε στην αίθουσα Ανδρέα Πατσαλίδη του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου

Το συγκεκριμένο έργο επιχορηγήθηκε αρχικά από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ), στη συνέχεια από το Πρόγραμμα Ορίζοντας 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρόσφατα από τον Οργανισμό Cyprus Seeds, «ένα από τα πιο ολοκληρωμένα προγράμματα στήριξης και εδραίωσης κουλτούρας καινοτομίας στη Κύπρο και όχι μόνο», αναφέρεται.

Σηειώνεται ότι η επιστημονική συναυλία «Πίσω από τις Μελωδίες» διοργανώθηκε στο πλαίσιο του έργου ΤΟΝΕ, (Πρόγραμμα Ορίζοντας 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Έρευνα και Καινοτομία, Δράση Marie Skłodowska-Curie, αριθμός έργου 101028715).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα