Καταχωρεί ένσταση ο Ελεγκτής–«Η αίτηση ΓΕ αποστερείται σοβαρότητας» (VID)

Την Παρασκευή θα καταχωρηθεί η ένσταση του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη στην αίτηση που καταχώρησε ο Γενικός Εισαγγελέας.

Στο Πρωτοσέλιδο φιλοξενήθηκε ο νομικός Χρήστος Κληρίδης ο οποίος εκπροσωπεί τον Γενικό Ελεγκτή.

Ο κ. Κληρίδης μίλησε για την σύγκρουση των θεσμών, την ανάγκη αλλαγής προνοιών του Συντάγματος αλλά και για την 80σέλιδη ένσταση που θα καταθέσουν την Παρασκευή.

Αρχικά ανέφερε πώς η μόνη περίπτωση που συνέβη στην Κύπρο ήταν αυτή του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα

Ρίκκου Ερωτοκρίτου.

Συμπλήρωσε ότι υπήρξε και προσπάθεια παύσης του τότε Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη από πολίτη στην υπόθεση Τρύφωνος χωρίς όμως να αποφασιστεί οτιδήποτε γιατί κρίθηκε ότι ο πολίτης δεν νομιμοποιείται να επιζητεί την παύση Αξιωματούχου όπως είναι του Γενικού Εισαγγελέα. «Ο μόνος που θα μπορούσε να το πράξει θα ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο οποίος τον διόρισε».

Επεσήμανε ότι στο παρελθόν υπήρξε σύγκρουση ανεξάρτητων αξιωματούχων και του Προέδρου, προσθέτοντας ότι υπήρξε και η σύγκρουση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον πρώην διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. «Κατέληξαν στην καταβολή αποζημίωσης και στην παραίτηση του κ. Δημητριάδη».

Όπως είπε η σύγκρουση μεταξύ των θεσμών δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο. «Σύγκρουση μεταξύ Γενικού Ελεγκτή και Γενικού Εισαγγελέα είναι η πρώτη φορά που έχουμε και οδηγήθηκε στο αρμόδιο Συμβούλιο του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου όπου και θα εκδικαστεί».

Επιπλέον, ανέφερε ότι στην Κύπρο υπάρχει η άποψη ότι ο Πρόεδρος, ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Γενικός Ελεγκτής δεν ελέγχονται. «Ο κάθε ένας σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος δικαίου ελέγχεται».

Ο κ. Κληρίδης εξήγησε ότι το κύριο γνώρισμα της σύγκρουσης μεταξύ Σαββίδη και Οδυσσέα είναι η μη αποδοχή εκ μέρους του Γενικού Εισαγγελέα του οποιουδήποτε ελέγχου για πράξεις ή παραλήψεις που αφορούν τη διοίκηση. «Ο Γενικός Εισαγγελέας θέλει να περιορίσει τις εξουσίες του Γενικού Ελεγκτή μόνο στα οικονομικά ζητήματα. Αυτό είναι αντίθετο με τα διεθνή πρότυπα».

Υπογράμμισε ότι στο ζήτημα των χρυσών διαβατηρίων, δύο υπουργοί του Νίκου Αναστασιάδη διορίστηκαν στη θέση του Γενικού και Βοηθού Εισαγγελέα. «Αυτή η πράξη ήταν πολύ παρακινδυνευμένη δεδομένου ότι οι αυτοί οι αξιωματούχοι είναι ανεξάρτητοι. Πότε δεν διορίζαμε Υπουργούς σε τέτοιες θέσεις».

Πρόσθεσε ότι οι δύο αυτοί Υπουργοί είχαν συμμετοχή στην έκδοση διαβατηρίων. «Το πόρισμα Νικολάτου αποφανθεί ότι το 80%-90% ήταν παράνομες. Έδιναν διαβατήρια σε οικογένειες αιτητών κάτι το οποίο δεν επέτρεπε η νομοθεσία».

Τόνισε ότι ο Γενικός Ελεγκτής ζήτησε να επιθεωρήσει του φακέλους για τα χρυσά διαβατήρια και τότε γνωμάτευσε ο Γενικός Εισαγγελέας ο οποίος είναι εμπλεκόμενος ότι δεν μπορεί να τα έχει. «Όλα αυτά κατέληξαν σε αυτό που έχουμε σήμερα», είπε.

Ερωτηθείς γιατί ένας θεσμός να μην είναι περιορισμένης θητείας, απάντησε ότι αυτό είναι θέμα του Συντάγματος. «Είναι θεμελιώδες ότι ο Πρόεδρος διορίζει. Δεν μπορεί ένα δοτό Σύνταγμα του 1960 να εξυπηρετεί τις ανάγκες της ΚΔ το 2024».

Συμπλήρωσε ότι θα έπρεπε να γίνει μια ειδική επιτροπή για τη συνταγματική αναθεώρηση του Κυπριακού Συντάγματος και να προχωρήσουν με ριζικές αποφάσεις. «Έχουμε μια Τουρκία που ζητά δύο κράτη και εμείς προσπαθούμε να πείσουμε ότι δεν μπορούμε να τροποποιήσουμε κάποιες πρόνοιες του Συντάγματος. Αυτό είναι ανόητο».

Επιπλέον, ανέφερε ότι έχουν ετοιμάσει το νομικό πλαίσιο για την ένσταση. Χωρίζεται σε τρία μέρη. Στο πρώτο μέρος καλύπτονται γενικά και οριζόντια θέματα και αφορούν τον ρόλο της σύγχρονης Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Στο δεύτερο μέρος γίνεται ένας σχολιασμός τις έκθεσης γεγονότων του αιτητή. «Δίνεται μια πλήρης απάντηση σε όσα επικαλείται ο Γενικός Εισαγγελέας όπως και για το παράπονο για την ομάδα στήριξης του Γενικού Ελεγκτή, για δημοσιεύματα της αδελφής του ΓΕ». Σημείωσε ότι κακώς συμπεριλήφθηκαν στην αίτηση και αποστερούν σοβαρότητας από την αίτηση.

Όπως είπε, στο τρίτο μέρος είναι η κατάληξη. «Είναι 80 σελίδες η έκθεση και θα καταχωρηθεί την Παρασκευή».

Τέλος, ανέφερε ότι στην αίτηση τους θέτουν ζήτημα ακύρωσης της διαδικασίας. «Το Συμβούλιο από μόνο του έχει αρμοδιότητα διαβάζοντας τις δύο εκθέσεις να κρίνει κατά πόσο θα προδικάσει κάποια εκ των δύο θεμάτων. Έχει δικαίωμα για το σύνολο ή επί μέρους να τις διαγράψει. Με την καταχώρηση της ένστασης, το Συμβούλιο θα ορίσει ημερομηνία για περαιτέρω οδηγίες και προγραμματισμό. Εκεί θα ορίσει και ποιοι θα μαρτυρήσουν».

Τέλος, ανέφερε ότι η επιθυμία τους είναι να επισπευσθεί η διαδικασία και να εκδικαστεί το συντομότερο δυνατό. «Δεν βλέπω να έχουμε απόφαση πριν το φθινόπωρο». 

Keywords
Τυχαία Θέματα