Την επόμενη εβδομάδα τα οικονομικά στοιχεία από ΗΠΑ-Βρετανία

Τα στοιχεία που αφορούν στην ανάπτυξη του τρίτου τριμήνου από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία θα εξεταστούν λεπτομερώς από τις χρηματοοικονομικές αγορές εντός της εβδομάδας και μια επιχειρηματική έρευνα θα δώσει τις πρώτες ενδείξεις για το πως πάει η ευρωζώνη στην αρχή του τέταρτου τριμήνου.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters τα απογοητευτικά επίπεδα ανάπτυξης στην μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου μπορεί να καταστήσουν λιγότερο πιθανή μια αύξηση των επιτοκίων από πλευράς

της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ το Δεκέμβριο.

Οι αγορές θεωρούν τώρα ότι υπάρχει πιθανότητα 70% για την Φέντεραλ Ριζέρβ να προχωρήσει με μια τέτοια κίνηση.

«Ένας αριθμός κοντά στο 2,5% φαίνεται λογικά αναμενόμενος και μάλλον θα είναι αρκετός για την Φεντ ακόμη και αν είναι το μόνο καλό τρίμηνο για την ανάπτυξη στα τελευταία τέσσερα τρίμηνα και πριν τις συχνές απογοητεύσεις για την ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου», ανέφερε ο Ντέρεκ Χολτ της Scotiabank.

Ο αδύναμος πληθωρισμός που συνεχίζεται επίμονα έχει μέχρι στιγμής σταματήσει την Φεντ μετά από μια μικρή αύξηση των επιτοκίων προς το τέλος του περσινού χρόνου. Στα κέντρα λήψεως αποφάσεων έχουν πει επανειλημμένα ότι επιθυμούν πιο απτές αποδείξεις μιας στροφής προτού προχωρήσουν σε νέα αλλαγή των επιτοκίων.

Αρκετά μέλη της Φέντεραλ Ριζέρβ αναμένεται να μιλήσουν νωρίς αυτή την εβδομάδα προτού την περίοδο διακοπής δηλώσεων που θα προηγηθεί της συνεδρίας της 2ης Νοεμβρίου.

Την Πέμπτη, η Βρετανία θα δημοσιεύσει τα πρώτα ολοκληρωμένα στοιχεία του τριμήνου για την οικονομική ανάπτυξη από το τέλος Ιουνίου όταν αποφασίστηκε μέσω δημοψηφίσματος η έξοδος της χώρας από την ΕΕ.

Αμέσως μετά το δημοψήφισμα οι περισσότεροι οικονομολόγοι προέβλεψαν ότι η χώρα θα έπεφτε σε μια ρηχή ύφεση.

Από τότε τα επίσημα στοιχεία και οι ιδιωτικές έρευνες που έχουν διεξαχθεί έχουν δείξει ότι η οικονομία της χώρας έχει επιδείξει ανθεκτικότητα μέχρι στιγμής. Ωστόσο, η υποψία ότι η Πρωθυπουργός της χώρας Τερέζα Μέι μπορεί να είναι υπέρ ενός «σκληρού Brexit», εγκαταλείποντας δηλαδή την προσπάθεια παραμονής στην ενιαία αγορά της ΕΕ έτσι ώστε να επιβάλει περιορισμούς στην μετανάστευση – μπορεί να αναθερμάνει τους φόβους αυτούς.

Οι διαδικασίες εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει οπότε λίγα είναι τα στοιχεία που δείχνουν τι κατεύθυνση θα πάρουν. Ωστόσο, όλοι εκτός από ένα των 27 οικονομολόγων που έλαβαν μέρος σε έρευνα του Reuters είπαν πρόσφατα ότι ανέμεναν την ΕΕ να λάβει μια σκληρή ή πολύ σκληρή γραμμή με την Βρετανία.

Η γενική προοπτική για ανάπτυξη παραμένει σημαντικά πιο αδύναμη απ` ότι ήταν πριν το δημοψήφισμα. Τα στοιχεία την Πέμπτη πιθανόν να δείξουν ότι η οικονομία της Βρετανίας αναπτύχθηκε κατά 0,3% το τελευταίο τρίμηνο, λιγότερο από το μισό της ανάπτυξης που σημειώθηκε το 2ο τρίμηνο (0,7%).

Από το δημοψήφισμα η στερλίνα έχει σημειώσει πτώση της τάξης του 18% έναντι του δολαρίου φτάνοντας σε χαμηλό ρεκόρ δεκαετιών.
Αυτό, θα βοηθήσει τους εξαγωγείς αλλά σημαίνει επίσης ότι είναι πιθανή μια απότομη αύξηση του πληθωρισμού που μπορεί να δυσκολέψει τα πράγματα για την νομισματική πολιτική της χώρας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα