Την ανάγκη ηλεκτρικών διασυνδέσεων τόνισε ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας σε επίπεδο ΕΕ

Την ανάγκη να ενισχυθεί ο συλλογικός προγραμματισμός ανάπτυξης δικτύων ηλεκτρισμού, κυρίως σε συστήματα με έλλειψη διασυνδέσεων όπως η Κύπρος, τόνισε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Μάριος Παναγίδης, στο Άτυπο Συμβούλιο Ενέργειας της ΕΕ.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου, ο κ. Παναγίδης, εκπροσώπησε την Κύπρο στις εργασίες του Άτυπου Συμβουλίου Ενέργειας

της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 15 και 16 Απριλίου στις Βρυξέλλες.

Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην ανάπτυξη των δικτύων ηλεκτρισμού, με τη συμμετοχή των κρατών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Νορβηγία, Ισλανδία, Λιχτενστάιν), εκπροσώπων του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Αναπτύξεως, του Οργανισμού Διαχειριστών Δικτύων Ηλεκτρισμού (ENTSOe), της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τυποποίησης (CENELEC) και της πρωτοβουλίας για δίκτυα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέγειας (ΑΠΕ - Renewable Grid Initiative).

Ανταλλάχθηκαν επίσης απόψεις επί της ενίσχυσης του προγραμματισμού για ανάπτυξη των δικτύων, με σκοπό την επίτευξη των κλιματικών στόχων της ΕΕ, και με τρόπο που να διασφαλίζει την ανθεκτικότητα και ασφάλεια του συστήματος ηλεκτρισμού και των υποδομών. Επίσης, συζητήθηκαν τρόποι χρηματοδότησης και κατάλληλων οικονομικών εργαλείων, η αποδοτικότητα των διαδικασιών αδειοδότησης, όπως και ο ρόλος της τυποποίησης στην έγκαιρη υλοποίηση των απαραίτητων υποδομών.

Όπως αναφέρεται, στις παρεμβάσεις του ο κ. Παναγίδης υποστήριξε τη σημασία του συλλογικού προγραμματισμού ανάπτυξης δικτύων, ο οποίος πρέπει να ενισχυθεί και να λαμβάνει υπόψη τις τοπικές ιδιομορφίες, ιδίως για συστήματα με έλλειψη διασυνδέσεων, όπως αυτό της Κύπρου. Εξήρε τη σημασία κατάλληλης προστασίας των δικτύων, όπως και άλλων  κρίσιμων υποδομών, επιστρατεύοντας όλες τις σύγχρονες τεχνολογίες.

Τόνισε δε, την κρισιμότητα των εργαλείων χρηματοδότησης με την συμβολή των εθνικών αρμοδίων αρχών. Τέλος, εξέφρασε υποστήριξη στον ρόλο της τυποποίησης προς την επιτάχυνση ανάπτυξης υποδομών, όπως και της αποτελεσματικότητας και διαλειτουργικότητας μεταξύ των ενεργειακών συστημάτων  των κρατών μελών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Φωτογραφία αρχείου

Keywords
Τυχαία Θέματα