Τι θα σημαίνει μια νίκη Κουρούμ ή μια νίκη Ιμάμογλου στις 31 Μαρτίου;

Η Τουρκία θα πρέπει να επιλέξει ανάμεσα σε διαφορετικά σενάρια στις 31 Μαρτίου, όταν θα βρεθεί μπροστά στις κάλπες και να ξυπνήσει σε δύο διαφορετικές χώρες την 1η Απριλίου, ανάλογα με το αν θα στεφθεί δήμαρχος ο Εκρέμ Ιμάμογλου της αντιπολίτευσης CHP ή ο υποψήφιος δήμαρχος του κυβερνώντος AKP Μουράτ Κουρούμ.

Σύμφωνα με τον Τούρκο σχολιαστή, Μουράτ Γετκίν

Εάν ο Κουρούμ κερδίσει τις εκλογές:

Αυτό

θα σημαίνει ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πέτυχε τον στόχο του να ανακτήσει την Κωνσταντινούπολη, την οποία έχασε από το CHP το 2019 μετά από 25 χρόνια.

Επίσης, θα σημαίνει επίσης την ενσωμάτωση των πόρων και των δυνατοτήτων της Κωνσταντινούπολης στην κεντρική διοίκηση.

Η νίκη του Κουρούμ θα σημάνει επίσης μια σημαντική εδραίωση και ολοκλήρωση της εξουσίας του Ερντογάν πολιτικά. Όπως τόνισε ο εταίρος του Ερντογάν, ηγέτης του MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί, την 1η Απριλίου θα ανοίξει η πόρτα για την πλήρη εκτελεστική προεδρία μέχρι την αυτοδιοίκηση.

Εάν κερδίσει ο Ιμάμογλου:

Θα εκληφθεί ως ήττα του Ερντογάν, όχι του Κουρούμ.

Η νίκη του Ιμάμογλου θα σηματοδοτήσει την επιθυμία των ψηφοφόρων να διατηρήσουν ένα αντίβαρο στη διακυβέρνηση και να διατηρήσουν την πλουραλιστική δομή της τουρκικής κοινωνίας, καθώς και την απόφαση να αντισταθούν στο σενάριο η αυτοδιοίκηση να εμπίπτει εξ ολοκλήρου στον έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας.

Εάν ο Ιμάμογλου καταφέρει να κρατήσει την έδρα του, θα γίνει ένας πολιτικός ηγέτης που έχει νικήσει τον Ερντογάν δύο φορές στην τουρκική πολιτική.

Η νίκη του Ιμάμογλου θα σημάνει την αναδιάρθρωση των εσωτερικών πολιτικών ισορροπιών στην Τουρκία. Αυτό περιλαμβάνει συνταγματικές τροποποιήσεις. Εάν ο Ιμάμογλου διατηρήσει την έδρα του, δεν θα διευκολύνει την απόφαση της κυβέρνησης για δημοψήφισμα συνταγματικής τροποποίησης.

Επιστρατεύει την Αγία Σοφία ο Κουρούμ

Εκστρατεία γοητείας για την κατάκτηση των ψήφων του μικρού Νέου Κόμματος Ευημερίας διεξάγει 10 μέρες πριν από τις δημοτικές εκλογές ο υποψήφιος του κυβερνώντος ΑΚΡ για τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης Μουράτ Κουρούμ, προσπαθώντας να προσελκύσει τους ισλαμιστές ψηφοφόρους με την ‘Αγία Σοφία’.

«Οι ψηφοφόροι μας από το κόμμα Νέας Ευημερίας θα αποφασίσουν, εάν θα ψηφίσουν με βάση τη νοοτροπία που λέει ότι οι αλυσίδες της Αγίας Σοφίας πρέπει να σπάσουν και να ανοίξει για λατρεία από τη μια πλευρά ή με τη νοοτροπία που θέλει την Αγία Σοφία μουσείο από την άλλη», δήλωσε ο Μουράτ Κουρούμ σε συνέντευξή του στο κανάλι ΚRT που πρόσκειται στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Μουράτ Κουρούμ απευθύνθηκε ειδικά στους ψηφοφόρους του Νέου Κόμματος Ευημερίας, που φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις να συγκεντρώνει περίπου το 2.5% των ψήφων (κρίσιμο ποσοστό αν η μάχη είναι στήθος με στήθος), το οποίο αρνήθηκε τη συμμαχία με το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ και το ακροδεξιό κόμμα ΜΗΡ στις δημοτικές εκλογές.

«Επειδή το όνειρο του δασκάλου μας Ερμπακάν ήταν η Κωνσταντινούπολη. Όταν οι ψηφοφόροι του Νέου Κόμματος Ευημερίας πάνε στην κάλπη, θα σκεφτούν ξεκάθαρα ποιος είναι ωφέλιμος να ψηφίσουν και θα αντικατοπτρίσουν τη θέλησή τους στην κάλπη. Θα απαντήσουν ξεκάθαρα στην καταπίεση που τους ασκείται στην κάλπη», ανέφερε ο Μουράτ Κουρούμ.

Artibir: Μπροστά 3 μονάδες ο Ιμάμογλου σε νέα δημοσκόπηση

Η εταιρεία Artibir Research μοιράστηκε τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που διεξήγαγε, όπου δείχνει ότι ο Ιμάμογλου προηγείται του Κουρούμ κατά 3 μονάδες. Το ποσοστό των αναποφάσιστων έφτασε το 10%.

CHP - Εκρέμ Ιμάμογλου 38,2%

AKP – Μουράτ Κουρούμ 35,7%

Αναποφάσιστοι 10,3%

Φιλοκουρδικό Κόμμα DEM – Μεράλ Ντανίς Μπεστάς 4,8 %

Καλό Κόμμα (İYİ) – Μπουγρά Καβουντζού 3,4 %

Νέο Κόμμα Ευημερίας – Μεχμέτ Αλτινόζ 2,6 %

Keywords
Τυχαία Θέματα