Τη στάση εργασίας σε 3 ξενοδοχεία στην Πάφο καταδικάζουν ΠΑΣΥΞΕ, ΟΕΒ, ΚΕΒΕ

Την 24ωρη στάση εργασίας, στην οποία κατήλθαν το πρωί της Πέμπτης οι υπάλληλοι τριών ξενοδοχείων στην Πάφο, καταδικάζουν ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ), η Ομοσπονδία Εργοδοτών &Βιομηχάνων (ΟΕΒ) και το Κυπριακό Εμπορικό - Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ).

Σε ανακοίνωσή του ο ΠΑΣΥΞΕ σημειώνει ότι «η απεργία αυτή είναι, εκτός από μονομερής και αδικαιολόγητη, ξεκάθαρα εκτός των

καθορισμένων διαδικασιών του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων, καθώς υπάρχει εν εξελίξει μεσολαβητική διαδικασία».

Σημειώνει επίσης ότι εκκρεμεί και προγραμματισμένη συνάντηση ενώπιον του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας &Κοινωνικών Ασφαλίσεων την ερχόμενη Τετάρτη 11/10/2023.

«Η παράνομη και παράτυπη στάση των συνδικαλιστικών οργανώσεων έχει επιβεβαιωθεί και εγγράφως από το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας, το οποίο έχει καλέσει από το πρωί τις συντεχνίες να σεβαστούν τον Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων και να δώσουν δυνατότητα για να προχωρήσει ο διάλογος», προσθέτει.

Ο ΠΑΣΥΞΕ καλεί τις συντεχνίες να άρουν αμέσως τα απεργιακά μέτρα και τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων να λάβει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για άμεση άρση των απεργιών.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η ΟΕΒ, η οποία αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι η απεργία «γίνεται κατά κατάφωρη παράβαση των εργασιακών θεσμίων του τόπου και του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων».

Η ΟΕΒ καλεί τις συντεχνίες «να άρουν αμέσως τα απεργιακά μέτρα τα οποία εκθέτουν την τουριστική βιομηχανία του τόπου μας και υποσκάπτουν τις υγιείς εργασιακές σχέσεις».

Από την πλευρά του, το ΚΕΒΕ τονίζει ότι «δεν είναι δυνατόν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις αυθαίρετα και χωρίς να λαμβάνουν υπ' όψιν τα εργασιακά θέσμια, να προκαλούν τεράστιες ζημιές στα ξενοδοχεία αυτά σε μια περίοδο όπου η πληρότητα από τους τουρίστες είναι στο αποκορύφωμά της».

Παράλληλα, το ΚΕΒΕ καλεί τις συνδικαλιστικές οργανώσεις «να σεβαστούν του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων που έχουν υπογράψει και να άρουν αμέσως τα εξαγγελθέντα απεργιακά μέτρα έτσι ώστε τα ξενοδοχεία να λειτουργήσουν απρόσκοπτα».

Σε 24ωρη στάση εργασίας κατήλθαν το πρωί της Πέμπτης οι υπάλληλοι σε τρία ξενοδοχεία της Πάφου με αιτήματα την καταβολή της ΑΤΑ και υπογραφή συλλογικής σύμβασης.

Σε δηλώσεις του ο Νίκος Σαββίδης, Επαρχιακός Γραμματέας της ΠΕΟ, είπε πως ο εργοδότης δεν συνεργάζεται για να εφαρμόσει τη νομοθεσία για την ΑΤΑ όπως έχει συμφωνηθεί μεταξύ του κράτους και των κοινωνικών εταίρων, παραβιάζει τη συλλογική σύμβαση των μη καταβάλλοντας 13ο μισθό εδώ και πολλά χρόνια καθώς και αποζημίωση για την εργασία της Κυριακής.

Από πλευράς του, ο Κούλλης Ιγνατίου, Οργανωτικός Γραμματέας Σωματείου Ξενοδοχειακών της ΣΕΚ, δήλωσε πως οι απεργοί ζητούν την αύξηση του τιμαρίθμου, την αποζημίωση της Κυριακής και τον 13ο μισθό.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα