Τι προνοεί το διάταγμα για τις εκκλησίες και ποιους αφορούν τα εξώδικα

Έντονη συζήτηση γίνεται τις τελευταίες ημέρες σε σχέση με τους εκκλησιασμούς και την προσέλευση των πιστών στους ναούς, την ώρα που η αστυνομία εξαγγέλλει την εντατικοποίηση των ελέγχων.  

Αρχικά, υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το διάταγμα του Υπουργείου Υγείας «απαγορεύεται η προσέλευση πολιτών σε χώρους θρησκευτικής λατρείας, όπως εκκλησίες, τεμένη και άλλους χώρους προσευχής».

Επιπρόσθετα η αστυνομία διευκρινίζει ότι εξαίρεση, σύμφωνα με τα διατάγματα, αποτελεί μόνο η μετάβαση σε τελετές, κηδείες, γάμους, βαφτίσεις, από συγγενείς πρώτου και δεύτερου βαθμού που δεν υπερβαίνουν τον

αριθμό των 10 προσώπων, ενώ καθίσταται σαφές ότι όλοι είναι ίσοι απέναντι στον νόμο και οι οποιεσδήποτε παραβάσεις θα καταγγέλλονται χωρίς καμία εξαίρεση.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου του Αρχηγείου της Αστυνομίας, παράδειγμα για τη μη εξαίρεση των διαταγμάτων αποτέλεσε η υπόθεση εκκλησιασμού στην Περιστερώνα στην εκκλησία Οσίων Βαρνάβα και Ιλαρίωνος στην Περιστερώνα. Σύμφωνα με όσο ανέφερε, αστυνομικοί μετάβησαν σε εκκλησία της περιοχής, όπου εντόπισαν επτά πολίτες. Μετά από υποδείξεις, αποχώρησαν οι πέντε, ενώ οι δύο παράμειναν και καταγγέλθηκαν από την αστυνομία. Καταγγελία έγινε και στον ιερέα της εκκλησίας.

Σε ερώτηση σχετικά με την καταγγελία στον ιερέα, ανέφερε ότι ενώ δεν προνοεί το διάταγμα απαγόρευση του εκκλησιασμού, εάν εντοπιστεί κόσμος στην εκκλησία καταγγέλλεται και ο ιερέας, αφού επέτρεψε την είσοδο στους πολίτες. Ουσιαστικά, λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο όπως εάν βρεθεί κάποιος σε οικία που δεν διαμένει.

Να σημειωθεί ότι στο μικροσκόπιο των Αρχών βρίσκεται ο Μητροπολίτης Μόρφου, ο οποίος βρισκόταν στην Εκκλησία Οσίων Βαρνάβα και Ιλαρίωνος στην Περιστερώνα.

Αναφορά στην υπόθεση έκανε ο Αρχηγός της Αστυνομίας, Κύπρος Μιχαηλίδης, μιλώντας στο Πρωτοσέλιδο, τονίζοντας ότι «δεν θα διστάσουμε να κινήσουμε διαδικασίες ποινικής δίωξης εναντίον ιεραρχών».

Υπενθυμίζεται ότι σε ανακοίνωση η αστυνομία αναφέρει ότι «κάτω από αυτές τις συνθήκες, η Αστυνομία απευθύνεται προς όλους τους πολίτες ζητώντας τη συνεργασία τους, τονίζοντας παράλληλα ότι, κατά τη διάρκεια αυτών των Άγιων ημερών, θα βρίσκεται σε πλήρη εγρήγορση, πραγματοποιώντας ακόμη πιο εντατικούς ελέγχους για την επιτήρηση της εφαρμογής των μέτρων. Δεν θα υπάρξει εφησυχασμός, αλλά αντίθετα,  η μέγιστη δυνατή κινητοποίηση  των μελών της Αστυνομίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα