Τι λένε οι οπαδοί Γκιουλέν για το τουρκικό πραξικόπημα

«Οι οπαδοί του Γκιουλέν δίνουν τη δική τους εκδοχή για το τουρκικό πραξικόπημα».

Αυτός είνια ο τίτλος έκθεσης που έδωσε στη δημοσιότητα η ένωση Dialog Platform, με έδρα τις Βρυξέλλες, η οποία υποστηρίζει ανοιχτά το κίνημα Hizmet του Φετουλλάχ Γκιουλέν.

Σύμφωνα με τον σημερινό EUObserver η έκθεση αρνείται αυτές τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν χρησιμοποιεί το αποτυχημένο πραξικόπημα ως ευκαιρία δημιουργίας ενός εντελώς νέου στρατιωτικού

και διοικητικού μηχανισμού, αφενός με σκοπό να ελέγξει πλήρως το στράτευμα, αφετέρου φιμώσει κάθε αντιπολιτευόμενη φωνή. Επιπλέον, σκοπός των διώξεων σε βάρος του κινήματος Hizmet είναι η δήμευση της ιδιωτικής περιουσίας των μελών του.

Η έκθεση επικαλείται αναλυτές, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι είναι αντικειμενικά πολύ απίθανο η κινητήρια δύναμη πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος να είναι οπαδοί του κινήματος.

Η έκθεση αναφέρει ακόμη ότι ο Ερντογάν υπονόμευσε καίρια στοιχεία της κεμαλικής παράδοσης, όπως ο δυτικός προσανατολισμός της χώρας και ο διαχωρισμός των εξουσιών, ενώ επίσης προήγε την ανάμειξη θρησκείας και πολιτικής. «Είναι μάλλον ασφαλές να υποστηρίξει κανείς ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ανώτερων αξιωματικών τρέφει απέχθεια, ακόμα και μίσος για τον Ερντογάν», σημειώνει η έκθεση, η οποία προσδιορίζει πάντως ότι ο Ερντογάν δεν οργάνωσε την απόπειρα πραξικοπήματος, αλλά ενημερώθηκε ότι επίκειτο και αξιοποίησε την ευκαιρία για να αναδυθεί ως ήρωας.

Όσον αφορά τον ίδιο τον Γκιουλέν, η έκθεση τονίζει ότι καταδίκασε γρήγορα το πραξικόπημα, ενώ επίσης παρατίθεται σειρά από συνεντεύξεις του ίδιου, από τις οποίες καθίσταται σαφές ότι δεν αποκλείει τη συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος ορισμένων εκ των υποστηρικτών του, αλλά ότι ο ίδιος δεν είχε εξουσία επ’ αυτών. Σύμφωνα επίσης με τον Svante Cornell από το Παν/μιο Johns Hopkins, «το πραξικόπημα μπορεί να ενορχηστρώθηκε από μια ανίερη συμμαχία ανάμεσα σε φατρία της παλιάς σχολής κεμαλικών και [κατώτερους] αξιωματικούς υποστηρικτές του Γκιουλέν», καθώς οι περισσότεροι ανώτεροι στρατηγοί που ενεπλάκησαν δεν φαίνεται να έχουν διασυνδέσεις με το κίνημα.

Εκτός των διώξεων, τέλος, σε βάρος των υποστηρικτών του κινήματος εντός της Τουρκίας, η έκθεση παραθέτει πολλές περιπτώσεις παρενοχλήσεων, εμπρησμών και καταστροφών περιουσίας σε βάρος Γκιουλενιστών σε χώρες της ΕΕ, όπως η Γαλλία, η Ολλανδία, το Βέλγιο και άλλες.

Politico για ενδεχόμενο πάγωμα ενταξιακών συνομιλιών Τουρκίας και ΕΕ

Την ίδια ώρα το Politico αναφέρει ότι «η ψηφοφορία στο ΕΚ για πάγωμα των ενταξιακών συνομιλιών με την ΕΕ προκαλεί θυμό στην Τουρκία». Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να υιοθετήσει την ερχόμενη εβδομάδα μη δεσμευτικό ψήφισμα που θα καλεί την ΕΕ να παγώσει τις ενταξιακές συνομιλίες με την Τουρκία ως απάντηση στην καταστολή που εφαρμόζει η Άγκυρα σε βάρος της αντιπολίτευσης και την περιστολή της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης.

Η πρωτοβουλία, η οποία ξεκίνησε από την πολιτική ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών, έχει ήδη εξοργίσει Τούρκους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες, ένας εκ των οποίων τη χαρακτήρισε ως «περιττή» και «αντιπαραγωγική». Ο επικεφαλής της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών, Gianni Pitella, δήλωσε ότι οι ευρωβουλευτές θα ψηφίσουν επί του θέματος στην Ολομέλεια της επόμενης εβδομάδας στο Στρασβούργο, επειδή «δεν υπάρχει εναλλακτική λύση εάν οι τουρκικές αρχές συνεχίζουν να υπονομεύουν τη δημοκρατίας και το κράτους δικαίου». Ο Pitella ανέφερε ακόμη ότι είναι βέβαιος πως η μεγάλη πλειοψηφία των ευρωβουλευτών θα υποστηρίξει το ψήφισμα.

Ο Πρέσβης της Τουρκίας στην ΕΕ, Selim Yenel, δήλωσε χθες ότι το ψήφισμα «ρίχνει λάδι στη φωτιά» και ότι το ΕΚ θα πρέπει να αναμένει μια «πολύ σκληρή» αντίδραση από τουρκικής πλευράς. Το ψήφισμα «δεν θα βοηθήσει καθόλου», πρόσθεσε ο ίδιος. «Μπορούν να ασκούν κριτική, αν θέλουν, αλλά δεν μπορούν να πάνε πέρα ​​από αυτό. Θα υπάρξει πολύ σκληρή αντίδραση από την πλευρά μας. Ελπίζω να επικρατήσουν οι ψυχραιμότεροι».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα