Τι είναι η κρυψορχία

Εάν ο ένας ή και δυο όρχεις δε βρίσκονται στο όσχεο ("σακούλα" που είναι μέσα οι όρχεις), τότε το παιδί έχει κρυψορχία. Οι όρχεις για να λειτουργήσουν φυσιολογικά, πρέπει να βρίσκονται οπωσδήποτε στο όσχεο, γιατί η θερμοκρασία σε αυτό είναι κατά 1.5-2 0 C πιο χαμηλή από το υπόλοιπο σώμα.

Περίπου 3 από τα 100 νεογέννητα έχουν κρυψορχία. Στα πρόωρα η κρυψορχία είναι πολύ πιο συχνή και φθάνει το 20%. Όταν λοιπόν ο όρχις δε βρίσκεται στο όσχεο, το πιο πιθανό (50%) είναι να βρίσκεται στο βουβωνικό πόρο (η περιοχή που βρίσκεται στο μπροστινό τμήμα του σώματος και ενώνει το πόδι με το υπόλοιπο

σώμα,). Σε ποσοστό 10% ο όρχις βρίσκεται μέσα στην κοιλιά, ενώ στο υπόλοιπο ποσοστό ανευρίσκεται σε περιοχές κοντά στα γεννητικά όργανα.

Ανασπώμενοι όρχεις είναι αυτοί που βρίσκονται στο όσχεο, αλλά κάποιες στιγμές εξαφανίζονται και κρύβονται στο βουβωνικό πόρο. Αυτή η κατάσταση δε χρειάζεται καμιά θεραπεία.

Ποια προβλήματα δημιουργούνται στην κρυψορχία;

• Στειρότητα: Όπως αναφέραμε και πιο πάνω ο όρχις που δεν βρίσκεται στο όσχεο, δε λειτουργεί ομαλά με αποτέλεσμα την πιθανή στειρότητα (το σπέρμα του δεν θα είναι ικανό να τεκνοποιήσει).

Διαβάστε τη συνέχεια στο paidiatros.com

Keywords
Τυχαία Θέματα