Θρομβοφιλία στα παιδιά - Πως θεραπεύεται

Αυτό που συμβαίνει τις περισσότερες φορές και αναστατώνει την οικογένεια είναι το εξής περιστατικό: ο πατέρας ή η μητέρα ενός παιδιού παθαίνει θρόμβωση, υποβάλλονται σε εξετάσεις και διαγιγνώσκεται θρομβοφιλία!

Σε τέτοιες περιπτώσεις η οικογένεια αναστατώνεται και ρωτούν όλοι απεγνωσμένα τον παιδίατρό τους τι είναι η θρομβοφιλία και αν θα πρέπει να κάνουν εξετάσεις στα παιδιά τους για να προλάβουν παρόμοιο πρόβλημα.

Τι είναι η θρομβοφιλία;

Η θρομβοφιλία αποτελεί διαταραχή της πήξης του αίματος η οποία οδηγεί σε αυξημένη προδιάθεση για θρόμβωση.

Η πήξη του αίματος είναι σημαντική διαδικασία της αιμόστασης («σταμάτημα» της αιμορραγίας). Στην διαδικασία αυτή λαμβάνουν μέρος πολλοί παράγοντες (ουσίες).

Αν ένας από αυτούς τους παράγοντες απουσιάζει ή δεν είναι φυσιολογικός τότε η διαδικασία της αιμόστασης δεν λειτουργεί σωστά με αποτέλεσμα το παιδί να διατρέχει αυξημένο κίνδυνο για θρομβώσεις ή και αιμορραγία. Όταν η ισορροπία διαταράσσεται και υπάρχει αυξημένος κίνδυνος θρόμβωσης τότε αναφερόμαστε στον όρο θρομβοφιλία. Όταν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος αιμορραγίας τότε αναφερόμαστε στις αιμορραγικές καταστάσεις. Για τις αιμορραγικές καταστάσεις στα παιδιά και τη διαδικασία της πήξης του αίματος διαβάστε το σχετικό άρθρο.

Διαβάστε περισσότερα στο Paidiatros.com

Keywords
Τυχαία Θέματα