Θηλασμός σε παιδιά με σχιστίες

Μία από τις πιο συχνές ανωμαλίες οι οποίες παρουσιάζονται κατά τη γέννηση και έρχονται να διαταράξουν την ευτυχία που φέρνει στους γονείς ο ερχομός ενός παιδιού είναι η σχιστία του χείλους ή της υπερώας ή και των δύο.

Γνωστή από τα πολύ παλιά χρόνια και τυλιγμένη στη δεισιδαιμονία, αποτελούσε πραγματικό στίγμα για την οικογένεια, αλλά και για το παιδί το οποίο ήταν καταδικασμένο να κρύβεται σε όλη του τη ζωή.

Η συχνότητα της ανωμαλίας αυτής έχει αυξηθεί παγκοσμίως και παρουσιάζεται κατά μέσο όρο περίπου μια φορά στις 600 γεννήσεις. Γεννιούνται δηλαδή στην Κύπρο

περίπου 15 παιδιά με σχιστία χείλους/υπερώας το χρόνο.

Πολλοί παράγοντες παίζουν ρόλο στη δημιουργία των σχιστιών. Τα ακριβή όμως αίτια παραμένουν άγνωστα. Πάντως η έρευνα έχει αποδείξει ότι δεν ευθύνονται οι γονείς.

Αν και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί η σχιστία να αποτελεί μέρος μιας σοβαρότερης κατάστασης (συνδρόμου), τις περισσότερες φορές δεν συνοδεύεται από άλλα προβλήματα. Η διανοητική ανάπτυξη είναι φυσιολογική και όταν συμπληρωθεί η αποκατάσταση των εμφανισιακών και λειτουργικών προβλημάτων, το παιδί μπορεί να ενταχθεί στο κοινωνικό σύνολο χωρίς κανένα απολύτως στίγμα ή πρόβλημα.

Διαβάστε τη συνέχεια στο paidiatros.com

Keywords
Τυχαία Θέματα