Ντάϊσλεμπλουμ: Οι συνομιλίες πρέπει να συνεχιστούν

Η ελληνική κυβέρνηση μέσω πηγών της από το Μέγαρο Μαξίμου γνωστοποιεί ότι ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάϊσελμπλουμ «ανταποκρίθηκε θετικά» στην επιστολή Βαρουφάκη που συνόδευε τις προτάσεις της Αθήνας για 7 μεταρρυθμιστικά μέτρα, και επίσης ότι επισήμανε ο Ολλανδός Υπουργός Οικονομικών ότι υπάρχει ανάγκη να συνεχιστούν οι συνομιλίες τόσο στο Euroworking Group όσο και ανάμεσα στα τεχνικά κλιμάκια προκειμένου να υλοποιηθεί η απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου.

Εν τω μεταξύ,

έγκυροι πολιτικοί αναλυτές στην Αθήνα θεωρούν πως είναι εξαιρετικά δύσκολο, υπό τις παρούσες συνθήκες, να ληφθεί στο Eurogroup της Δευτέρας απόφαση που θα επιτρέπει την ομαλή χρηματοδότηση από την ΕΚΤ προς την Ελλάδα.«Κι αυτό – επισημαίνουν οι αναλυτές - διότι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιμένουν αφ’ ενός ότι οι επτά μεταρρυθμίσεις Βαρουφάκη πρέπει να τύχουν περαιτέρω αξιολόγησης από τους θεσμούς, την ώρα που το Euroworking Group δεν έχει συνεδριάσει ακόμη, αφ’ ετέρου στις πρώτες αναφορές κάνουν λόγο για «γενικόλογες προτάσεις».Η δανειστές έχουν καταστήσει σαφές στην Αθήνα ότι θέλουν «μέτρα άμεσης απόδοσης»,την περαιτέρω μείωση των μισθών στον δημόσιο αλλά και ιδιωτικό τομέα, την επιτάχυνση της διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων, και άλλα.Όσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, το ΚΥΠΕ πληροφορείται ότι η κυβέρνηση δεν τάσσεται εναντίον τους, αλλά ζητεί από τους εταίρους να κατανοήσουν την ανάγκη οι όποιες ιδιωτικοποιήσεις να γίνονται «προς το κοινωνικό συμφέρον», και ιδιαίτερα με την εξασφάλιση θέσεων εργασίας «σε μία χώρα που η μεγαλύτερη πληγή της είναι η ανεργία».Κοινοτικοί παράγοντες στην Αθήνα δηλώνουν στο ΚΥΠΕ ότι με τα υπάρχοντα δεδομένα, και κυρίως αυτά που σχετίζονται με την όλο και μειούμενη χρηματοδοτική ικανότητα της χώρας, οι εταίροι επιμένουν σε «χειροπιαστά μέτρα», τα οποία μάλιστα θα ελέγχονται πάλι «από τρόικα, ή όπως αλλιώς θέλει να την ονομάζει η κυβέρνηση».Γ. Βαρουφάκης: Η Ελλάδα θέλει τις μεταρρυθμίσεις

Ο Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε σήμερα, στο περιθώριο συνάντησης του «think tank» Aspen Institute, που πραγματοποιείται κεκλεισμένων των θυρών στη Βενετία, ότι η ελληνική κυβέρνηση σαφώς επιθυμεί την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων.

Από τα κύρια θέματα της συζήτησης είναι η κρίση στην Ευρωζώνη και οι δυνατότητες αντιμετώπισής της.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι το βασικό θέμα αφορά τον τρόπο έγκρισης και εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και την διαδικασία με την οποία αυτές θα κριθούν.

«Το θέμα δεν είναι οι μεταρρυθμίσεις, γιατί η Ελλάδα τις θέλει και τις θέλει περισσότερο. Συνεπώς, το αντικείμενο εργασίας είναι να συμφωνήσουμε επί της διαδικασίας, με την οποία οι μεταρρυθμίσεις θα γίνουν πιο συγκεκριμένες, θα εφαρμοστούν και αξιολογηθούν, έτσι ώστε να είναι δυνατή η αποτίμησή τους από το Eurogroup», τόνισε.

Σημείωσε δε ότι η επεξεργασία και η αξιολόγηση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης θα συζητηθεί από τεχνικά κλιμάκια που θα συνέλθουν σύντομα στις Βρυξέλλες.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα