Θεοχάρους: Λύτρωση για Τουρκία η αναγνώριση της γενοκτονίας

Η Τουρκία, για να έχει μια θέση στην πολιτισμένη ανθρωπότητα και στην ΕΕ, καθώς και για λυτρωθεί η ίδια από το παρελθόν της, θα πρέπει να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων, των Ποντίων και των άλλων λαών της Μικράς Ασίας, που σφαγιάστηκαν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Τη θέση αυτή διατύπωσε η Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ και του ΕΛΚ, Ελένη Θεοχάρους, η οποία μίλησε χθες στο Παγκόσμιο Φόρουμ για τα 100 χρόνια από τη γενοκτονία του 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων, ως Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Αρμενίας.

Σεβασμός στους νεκρούς

Σύμφωνα

με την κα. Θεοχάρους, το ζήτημα της γενοκτονίας των Αρμενίων δεν είναι μόνο θέμα νομικό, δηλαδή ενός εγκλήματος σε βάρος της ανθρωπότητας, αλλά είναι ταυτοχρόνως και ζήτημα ηθικής αρχής και έλλειψης σεβασμού στον πολιτισμό και την ύπαρξη άλλων λαών. Συνεπώς, τόνισε, η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί τους νεκρούς για να βρουν ειρήνη οι ψυχές τους, καθώς και τους συγγενείς των θυμάτων.

Συνεχής παρανομία

Όπως είπε χαρακτηριστικά, η γενοκτονία των Αρμενίων, των Ποντίων και των λοιπών σφαγιασμένων λαών της Μικράς Ασίας, οργανώθηκε και εκτελέστηκε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Για το λόγο αυτό, επεσήμανε, δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για την Άγκυρα, η οποία ακόμη και σήμερα συνεχίζει να παραβιάζει τους κανόνες του διεθνούς δικαίου κρατώντας την Κύπρο υπό κατοχή μετά την εθνοκάθαρση του 1974.

Προϋπόθεση η συμφιλίωση

Ακόμη η κ. Θεοχάρους επισήμανε ότι η αναγνώριση και η καταδίκη της γενοκτονίας των Αρμενίων, των Ποντίων, καθώς και των άλλων λαών της Μικράς Ασίας δε θα συνιστά μόνο αποκατάσταση της ιστορικής τάξης, αλλά θα είναι λύτρωση για την ίδια την Τουρκία και θα αποτελεί ηθική και πολιτική πράξη συμφιλίωσης με τους γειτονικούς της λαούς. Σημειώνεται ότι στο τελικό ψήφισμα το οποίο εξέδωσε το Παγκόσμιο Φόρουμ, που συνήλθε χθες στο Ερεβάν, γίνεται αναφορά και στις γενοκτονίες των Ποντίων και των λοιπών λαών της Μικράς Ασίας που σφαγιάστηκαν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και καταδικάζονται συλλήβδην.

Αγιοποίηση θυμάτων

Σήμερα, η κα. Θεοχάρους παρευρέθηκε στην εκδήλωση μνήμης των θυμάτων της γενοκτονίας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Ερεβάν, λόφο όπου βρίσκονται το Μνημείο και το Μουσείο που είναι αφιερωμένα στα θύματα της γενοκτονίας, τα οποία η Αρμενική Εκκλησία ανακήρυξε εχθές ως Άγια.

Keywords
Τυχαία Θέματα