Θεοχάρους: Κύπρος-Αίγυπτος εν δυνάμει ενεργειακοί εταίροι EE

Εκδήλωση με την συνεργασία της Πρεσβείας της Αιγύπτου και Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών από την Αίγυπτο, η οποία περιελάμβανε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης πραγματοποιήθηκε χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπό την αιγίδα της Ευρωβουλευτού του ΔΗΣΥ και του ΕΛΚ Δρος Ελένης Θεοχάρους. Αντικείμενο της συζήτησης ήταν η επικρατούσα κατάσταση στην Αίγυπτο

σε συνάρτηση με την τρομοκρατία και η απειλή κάτω από την οποία τελεί η Αίγυπτος.

Στο πλαίσιο του δημοκρατικού διαλόγου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την Κοινωνία των Πολιτών, καλεσμένοι για να εκφράσουν τις απόψεις τους ήσαν εκπρόσωποι του «Αιγυπτιακού Μετώπου Αντιμετώπισης της Βίας των Αδελφών Μουσουλμάνων».

Εναλλακτική οδός ενέργειας

Ως διοργανώτρια της εκδήλωσης, η δρ. Θεοχάρους αναφέρθηκε στην ιστορία και στον μακραίωνο πολιτισμό της Αιγύπτου, στον ηγετικό ρόλο της χώρας στην μεσόγειο, στην προσήλωσή της στην ειρήνη, καθώς και στις φιλικές σχέσεις που έχει με την Κύπρο και την Ελλάδα, αλλά και με την ΕΕ στο σύνολό της. Σύμφωνα με την κ. Θεοχάρους, η Αίγυπτος αντιμετωπίζει πρόβλημα σταθερότητας και ασφάλειας, λόγω της τρομοκρατικής δράσης ακραίων φανατικών. Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, η ΕΕ και η κοινή γνώμη πρέπει να ενημερωθούν για την επικρατούσα στην Αίγυπτο κατάσταση και να εγκαθιδρυθεί μια σχέση καλύτερης κατανόησης, επικοινωνίας και στήριξης των θεσμών προς εδραίωση της Δημοκρατίας. Τόνισε ότι η ΕΕ οφείλει να στηρίξει τον λαό της Αιγύπτου και να ενισχύσει τη λαϊκή κυριαρχία. Η Αίγυπτος, τόνισε η Δρ. Θεοχάρους, είναι σταθεροποιητικός παράγοντας και μπορεί μαζί με την Κύπρο και την Ελλάδα, καθώς και με άλλες χώρες της περιοχής της Λεβαντίνης, να αποτελέσουν εναλλακτική οδό ενέργειας για την ΕΕ. Δεν μπορεί να επιτρέπουμε στην εποχή μας θρησκευτικές διακρίσεις, πρόσθεσε και επεσήμανε ότι η ΕΕ χρειάζεται την ΕΕ και η Αίγυπτος την ΕΕ.

Στήριξη από την ΕΕ

Εκ μέρους του «Αιγυπτιακού Μετώπου για την Αντιμετώπιση της Βίας των Αδελφών Μουσουλμάνων», μίλησε ο Μοχάμεντ Κχαραλλάχ, ο οποίος ενημέρωσε για την απειλή των Αδελφών Μουσουλμάνων που επικρέμαται επί της χώρας του, και για τις διασυνδέσεις της Οργάνωσης αυτής με άλλες εξτρεμιστικές Οργανώσεις. Ανέλυσε τον τρόπο δράσης και κατατρομοκράτησης των υπολοίπων θρησκευτικών ομάδων που διαβιούν στην Αίγυπτο, Χριστιανών, Μουσουλμάνων και άλλων. Η τρομοκρατία, είπε, θέλει κοινή αντιμετώπιση και η ΕΕ πρέπει να στηρίξει πιο έμπρακτα τις δημοκρατικές δυνάμεις της Αιγύπτου.

Ασφάλεια και δημοκρατία

Από την πλευρά του, ο Δρας των Διεθνών Σχέσεων Γιάννος Χαραλαμπίδης τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να στηρίξει μια δημοκρατική Αίγυπτο, απαλλαγμένη από τους εξτρεμισμούς. Η σταθερότητα και η ασφάλεια στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, πρόσθεσε, περνά μέσα από την κοινωνική και πολιτική συνοχή της Αιγυπτιακής Πολιτείας. Οι συνεργασίες, παρατήρησε, οι οποίες βρίσκονται υπό εξέλιξη μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου, μπορούν με τη συμμετοχή και άλλων χώρων, να εγκαθιδρύσουν ένα εναλλακτικό ενεργειακό δρόμο. Συνεπώς, είπε, η Αίγυπτος και η ΕΕ μπορούν να οικοδομήσουν συνεργασία στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και στα θέματα της ενέργειας στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και οφέλους. Η δημοκρατική Αίγυπτος, τόνισε, είναι προϋπόθεση για τη σταθερότητα και την ανάπτυξη της περιοχής.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε ντοκιμαντέρ στο οποίο προβλήθηκε ο τρόπος δράσης των Αδελφών Μουσουλμάνων στην Αίγυπτο, και η προβολή του ζητήματος από τα διεθνή ΜΜΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα