Θέματα φυλακών συζήτησαν I.Nικολάου και Συλλούρης

Θέματα που απασχολούν και “τρέχουν” στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, στην Αστυνομία και στο Τμήμα Φυλακών, συζήτησαν, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ιωνάς Νικολάου και αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κόμματος, με επικεφαλής τον Πρόεδρο του, Δημήτρη Συλλούρη, σε σημερινή συνάντηση τους.

Σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι συζήτησαν κάποια ειδικά θέματα τα οποία έχουν θέσει προ ημερησίας

διατάξεως.

«Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Συλλούρη για την υποστήριξη την οποία είχαμε μέχρι σήμερα στην Βουλή των Αντιπροσώπων και θέλω να πιστεύω ότι αυτού του είδους οι συναντήσεις και ειδικότερα, ο ορισμός του κ. Χριστοφόρου, ως εκπροσώπου - συνδέσμου επικοινωνίας γύρω από τα θέματα που αφορούν το Υπουργείο με το Ευρωπαϊκό Κόμμα-, θα βοηθήσει περισσότερο για την καλύτερη προώθηση των νομοσχεδίων και διαφόρων θεμάτων που προωθούνται από το Υπουργείο μας», πρόσθεσε.

Ο κ. Νικολάου είπε ότι έχει εξηγήσει στον κ. Συλλούρη τι έχουν κάνει μέχρι σήμερα για την αναμόρφωση του Σωφρονιστικού συστήματος, και ειδικότερα του σωφρονιστικού ιδρύματος.

«Μια εντολή την οποία πήραμε από την Πολιτεία μετά από τα θλιβερά εκείνα γεγονότα του 2013 και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι πετύχαμε να αναμορφώσουμε ουσιαστικά το σωφρονιστικό μας σύστημα, κάτι το οποίο είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε σε έκταση μαζί με τον κ. Συλλούρη και τους συνεργάτες του. Ανταλλάξαμε απόψεις για ειδικότερα θέματα, όπως είναι τα θέματα που αφορούν τις ποινές και την ανάγκη εκσυγχρονισμού τους, οι οποίες ορίζονται στη νομοθεσία και δυνατόν να επιβληθούν από το δικαστήριο, καθώς και την ανάγκη να εξευρεθούν παρεπόμενες ποινές που να μην οδηγούν κατ` ανάγκη κάποιους στη Φυλακή», συμπλήρωσε.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι συζήτησαν θέματα που αφορούν γενικότερα την μεταχείριση των φυλακισμένων και ειδικότερα εκείνων οι οποίοι αντιμετωπίζουν κάποια ψυχολογικά προβλήματα.

«Έχω εξηγήσει στον κ. Συλλούρη τα μέτρα λαμβάνονται και συμφώνησε ότι η σύσταση της διεπιστημονικής ομάδας που έχει δημιουργηθεί στο χώρο των φυλακών με ψυχολόγους, ψυχιάτρους και κοινωνιολόγους, αποτελεί ουσιαστική λύση για την αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών. Μιλήσαμε για το διοικητικό δικαστήριο, ότι αρχίζουν οι εργασίες του από την 1.1.2016, πρακτικά θα λειτουργήσει αμέσως μετά από τις γιορτές των Χριστουγέννων, και αποτελεί την σημαντικότερη καινοτομία που έχει γίνει ποτέ στα θέματα δικαιοσύνης, αλλά συμφωνήσαμε ότι δεν θα μείνουμε μέχρι εδώ», πρόσθεσε.

Ο κ. Νικολάου είπε ότι αναμένονται και άλλες αλλαγές σε σχέση με τον τρόπο απονομής της δικαιοσύνης και μάλιστα αλλαγές οι οποίες θα είναι και εξίσου σημαντικές όπως αυτή την οποία έχουμε κάνει με το διοικητικό δικαστήριο.

«Μιλήσαμε για τα θέματα της επίδοσης κλήσεων που αποτελεί ζήτημα για την προώθηση των υποθέσεων που καταχωρούνται στα δικαστήρια, γιατί πράγματι επιφέρει καθυστέρηση στην διεκπεραίωση των υποθέσεων αυτών, το γεγονός ότι υπάρχει καθυστέρηση και δυσκολία να επιδοθούν κάποιες κλήσεις , αλλά την ίδια ώρα επισήμανα στον κ. Συλλούρη ότι εκκρεμεί στην Επιτροπή Νομικών και ζήτησα την υποστήριξη του, νομοσχέδιο το οποίο επιτρέπει την υποκατάστατη επίδοση κλήσεων και σε ποινικές υποθέσεις, όπως, δηλαδή, εφαρμόζεται στις αστικές υποθέσεις», σημείωσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι για το νομοσχέδιο βρήκε την σύμφωνη γνώμη και υποστήριξη του κ. Συλλούρη.

«Επίσης, συζητήσαμε τα θέματα που αφορούν τις τράπεζες, την απόδοση της δικαιοσύνης και σχετίζονται με το οικονομικό έγκλημα στο τόπο μας. Ενημέρωσα τον κ. Συλλούρη για την πορεία των υποθέσεων και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζονται για να διερευνηθεί πλήρως μια υπόθεση και το πόσο σωστά πρέπει να στοιχειοθετηθεί ώστε η μαρτυρία να μπορεί να γίνει αποδεκτή ενώπιον των δικαστηρίων. Επιπρόσθετα μιλήσαμε και για την ανάγκη να ρυθμιστεί νομοθετικά η προστασία του καλόπιστου μάρτυρα, δηλαδή αυτού που προσέρχεται καλόπιστα να καταθέσει στοιχεία στις διωκτικές αρχές με σκοπό την διερεύνηση υποθέσεων διαφθοράς. Ενημέρωσα ότι έχουμε ετοιμάσει σχετικό νομοσχέδιο, για το οποίο είμαστε σε διαβούλευση με τον Γενικό Εισαγγελέα και υπολογίζουμε ότι εντός του Ιανουαρίου θα υποβληθεί στην Βουλή», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση ποιες είναι οι πρόνοιες του νομοσχεδίου, ο κ. Νικολάου είπε ότι παρά το γεγονός ότι βρίσκονται στο στάδιο της διαβούλευσης, το νομοσχέδιο στοχεύει στην παροχή προστασίας σε εκείνους που επιθυμούν να δώσουν πληροφορίες, να αποτρέψουν οποιαδήποτε δίωξη ή δυσμενή μεταχείριση τους καθότι έδωσαν κάποια πληροφορία και από την άλλη να προστατεύσει τα πρόσωπα αυτά, έναντι οποιουδήποτε άλλου, στοχεύοντας ότι με το νομοσχέδιο αυτό θα διευκολύνουμε εκείνους που γνωρίζουν στοιχεία και επιθυμούν καλόπιστα να τα καταθέσουν επώνυμα ή ανώνυμα στις διωκτικές αρχές.

«Οφείλουμε να διευκολύνουμε την διερεύνηση των υποθέσεων αυτών, γιατί πρέπει να γνωριστεί ότι δυστυχώς για χρόνια πολλά αυτές οι υποθέσεις τις διαφθοράς και της διαπλοκής συγκαλύπτονταν και μόνο τα τελευταία χρόνια καταφέραμε να αρχίσουμε να διερευνούμε τέτοιες υποθέσεις. Γι αυτό θα πρέπει να το πιστώσουμε στους πρωτεργάτες αυτής της προσπάθειας, γιατί είναι η πρώτη φορά που γίνονται διερεύνηση και διώξεις, υποθέσεων που αφορούν την διαφθορά στον τόπο μας», συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Κόμματος, σε δηλώσεις του, είπε ότι συνεχίζοντας την προσπάθεια αλληλοενημέρωσης με τους Υπουργούς, σήμερα είχαν συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και με τον εκπρόσωπο του Ευρωπαϊκού Κόμματος για το Υπουργείο Δικαιοσύνης Ανδρέα Χριστοφόρου, σε μια ατζέντα την οποία και θα επεκτείνουν μετά και την ενημέρωση που είχαν από τον Υπουργό.

«Συζητήσαμε συγκεκριμένα θέματα και νομίζω αυτή η συνεργασία θα φέρει αποτέλεσμα και με την καλύτερη ενημέρωση που θα έχουμε, εμείς ώστε να έχουμε πιο σωστές τοποθετήσεις και με εισηγήσεις μας εκεί που μπορούμε. Συζητήσαμε τα θέματα του σωφρονιστικού συστήματος και διάφορα άλλα ζητήματα», κατέληξε.

Πηγή - ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα