ΘΕΜΑ: Νομικό φρένο στη χειραγώγηση

«Η συνεχής ροή φακέλων ύποπτων αγώνων από την ΟΥΕΦΑ πιθανόν να λαμβάνει και άλλες προεκτάσεις, πέραν της αθλητικής πτυχής, οι οποίες είναι στενά συνυφασμένες με το οργανωμένο έγκλημα και τις προσπάθειες για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος μέσω του παράνομου στοιχηματισμού σε προσυνεννοημένους αγώνες», αναφέρει ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ιωνάς Νικολάου στο εισαγωγικό του σημείωμα για τον «Περί της Καταπολέμησης της Χειραγώγησης Αθλητικών Γεγονότων Νόμο».

Ο Νόμος αυτός προβλέπει τη σύσταση και λειτουργία της Επιτροπής

Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού. Η Επιτροπή θα είναι πενταμελής και θα απαρτίζεται από τον Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο και τρία άλλα μέλη, τα οποία θα διορίζονται από το Υπουργικό Συμβούλιο έπειτα από εισήγηση του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού. Η θητεία των μελών της Επιτροπής θα είναι πενταετής και ο επαναδιορισμός των μελών της, μετά τη λήξη της θητείας τους, θα επιτρέπεται για μία και μόνο επιπλέον πενταετή θητεία. Κατά τη συλλογή πληροφοριών, αν προκύψουν οποιαδήποτε στοιχεία, τα οποία δύναται να συνιστούν ενδεχόμενη παράβαση των διατάξεων του Νόμου, τότε, θα αποτελούν βάση ικανή για λήψη περαιτέρω μέτρων.

Αρμοδιότητες Επιτροπής

Η Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού θα διερευνά αυτεπάγγελτα ή θα εξετάζει τις καταγγελίες που θα υποβάλλονται ενώπιόν της και θα αποφασίζει για την προώθησή τους. Δύναται να ζητεί και να συλλέγει πληροφορίες απαραίτητες ή χρήσιμες για την άσκηση των αρμοδιοτήτων της και να απαιτεί, μέσα σε ταχθείσα προθεσμία, με γραπτό αίτημά της, την παροχή πληροφοριών από αθλητή, αθλητικό παράγοντα, εκπρόσωπο αθλητή, αθλητική ομοσπονδία, αθλητικό σωματείο και από κάθε άλλο φυσικό ή νομικό πρόσωπο σχετιζόμενο με διερευνώμενο αδίκημα. Οι οδηγίες της Επιτροπής είναι δεσμευτικές και υποχρεωτικές ως προς την εφαρμογή τους.

Πρόσωπο που αρνείται ή παραλείπει να ανταποκριθεί υποπίπτει σε αδίκημα, το οποίο θα τιμωρείται με πρόστιμο που δεν θα υπερβαίνει τις δέκα χιλιάδες ευρώ ή ποινή φυλάκισης, η οποία δεν θα υπερβαίνει το χρονικό διάστημα των έξι μηνών.

Η Επιτροπή αυτή αν -κατά την άσκηση της εξουσίας της- διαπιστώσει ενδεχόμενη παράβαση των διατάξεων του νόμου τότε α) σε περίπτωση που η ενδεχόμενη παράβαση δυνατόν, εκ πρώτης όψεως, συνιστά ποινικό αδίκημα, θα συντάσσει πόρισμα ή έκθεση γεγονότων και θα τα υποβάλλει μαζί με όλα τα στοιχεία στον Γενικό Εισαγγελέα και β) σε περίπτωση που διαπιστώσει ενδεχόμενη διάπραξη πειθαρχικού παραπτώματος, θα συντάσσει πόρισμα ή έκθεση γεγονότων και θα παραπέμπει την υπόθεση στην οικεία αθλητική ομοσπονδία για διενέργεια πειθαρχικής έρευνας, ανεξαρτήτως τυχόν ποινικής ευθύνης.

Για σκοπούς έρευνας, η Επιτροπή θα μπορεί να ορίσει μέλος της ή οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο ως ερευνώντα λειτουργό. Αυτός θα μπορεί να καλεί, να ακούει μαρτυρία και να παίρνει γραπτή ή ηχογραφημένη, κατά την κρίση του, κατάθεση από πρόσωπα που δυνατό να έχουν στοιχεία ή να γνωρίζουν οτιδήποτε σχετικά με την υπόθεση.

Αδικήματα διαφθοράς και ποινές

Ο Νόμος αυτός προβλέπει αυστηρές ποινές για τους παραβάτες. Όποιος, είτε άμεσα είτε έμμεσα, είτε αυτοπροσώπως είτε μέσω τρίτου, αποπειράται να προβεί ή προβαίνει σε χειραγώγηση αθλητικού γεγονότος ή συμβάλλει στη διεξαγωγή προσυνεννοημένου αγώνα είναι ένοχος κακουργήματος και, σε περίπτωση καταδίκης του, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα επτά χρόνια ή με χρηματική ποινή, η οποία δεν υπερβαίνει τις διακόσιες χιλιάδες ευρώ.

Για δωροδοκία-δωροληψία για αλλοίωση αποτελέσματος αθλητικού γεγονότος ή αγώνα, πρόσωπο το οποίο υπόσχεται, προσφέρει ή δίνει σε άλλο πρόσωπο οποιοδήποτε δώρο ή άλλο όφελος, για το οποίο δεν υπάρχει νομικό έρεισμα, με σκοπό τον επηρεασμό τελικού αποτελέσματος ενός αθλητικού γεγονότος ή αγώνα είναι ένοχος κακουργήματος. Η ποινή προνοεί φυλάκιση μέχρι 5 χρόνια ή χρηματική ποινή μέχρι 100 χιλιάδες και, σε περίπτωση καταδίκης, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα πέντε έτη ή χρηματική ποινή, η οποία δεν υπερβαίνει τις εκατό χιλιάδες ευρώ ή και με τις δύο αυτές ποινές.

Πρόσωπο το οποίο ζητεί, αποδέχεται ή λαμβάνει δώρο ή άλλο οικονομικό όφελος, για το οποίο δεν υπάρχει νομικό έρεισμα, είναι ένοχος κακουργήματος και, σε περίπτωση καταδίκης, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα πέντε έτη ή με χρηματική ποινή μέχρι 100 χιλιάδες ευρώ. Και στις 3 περιπτώσεις μπορεί ο ένοχος να τιμωρηθεί και με φυλάκιση και με πρόστιμο.

Μετάθεση ή αναβολή αγώνος

Σε περίπτωση που περιέλθουν σε γνώση της Επιτροπής Δεοντολογίας σαφείς πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες αγώνας ή αθλητικό γεγονός πιθανόν να αποτελεί αντικείμενο χειραγώγησης, η Επιτροπή θα ενημερώνει την οικεία διοργανώτρια ομοσπονδία και θα εισηγείται τη μετάθεση της ώρας του συγκεκριμένου αγώνος ή την αναβολή της διεξαγωγής του σε ημέρα και ώρα που θα οριστεί, κατόπιν συνεννόησης της οικείας διοργανώτριας ομοσπονδίας με τις διαγωνιζόμενες ομάδες. Άνευ επηρεασμού των διατάξεων άλλων νόμων, σε σχέση με τη λήψη πληροφοριών ή εγγράφων, το Δικαστήριο δύναται, κατόπιν μονομερούς αίτησης του ανακριτή της υπόθεσης, να εκδώσει διάταγμα αποκάλυψης λογαριασμών.

Ασύμβατη ιδιότητα

Σύμφωνα με τον Νόμο, πρόσωπο το οποίο κατέχει την ιδιότητα του αθλητή ή αθλητικού παράγοντα δεν επιτρέπεται να αναλαμβάνει την εκπροσώπηση ή την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε αθλητές. Να κατέχει άδεια ή να διευθύνει ή διατηρεί ή λειτουργεί ή συμμετέχει σε επιχειρήσεις παροχής στοιχήματος στην Κύπρο ή στο εξωτερικό. Πρόσωπο το οποίο εν γνώσει του αμελεί ή παραλείπει ή συγκαλύπτει ή αποκρύπτει στοιχεία ή πληροφορίες είναι ένοχος πλημμελήματος και, σε περίπτωση καταδίκης του, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης η οποία δεν υπερβαίνει τα τρία έτη ή εβδομήντα πέντε χιλιάδες ευρώ ή και με τις δυο αυτές ποινές.

Σε περίπτωση που πρόσωπο προβαίνει σε ψευδή, παραπλανητική ή απατηλή δήλωση ή αποκρύπτει στοιχεία διαπράττει ποινικό αδίκημα και υπόκειται σε ποινή φυλάκισης η οποία δεν υπερβαίνει τα τρία έτη ή σε χρηματική ποινή μέχρι εβδομήντα χιλιάδες ευρώ ή και με τις δυο ποινές.

Keywords
Τυχαία Θέματα