Θέμα μηνών η μάχη για ανακατάληψη της Μοσούλης από ISIS

Η μάχη για την ανακατάληψη της Μοσούλης –της δεύτερης σε πληθυσμό πόλης του Ιράκ– από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους δεν πρόκειται να ξεκινήσει άμεσα, αλλά αφού περάσουν "πολλοί μήνες", ανέφερε σήμερα ένας εκπρόσωπος του διεθνούς συνασπισμού.

"Θα περάσουν πολλοί μήνες προτού να ξεκινήσουν οι επιχειρήσεις για τη Μοσούλη", είπε ο Αμερικανός συνταγματάρχης Στιβ Γουόρεν, μιλώντας στους δημοσιογράφους μέσω βιντεοδιάσκεψης από τη Βαγδάτη όπου έχει την έδρα του. "Προς το παρόν, προτεραιότητά μας είναι να εκπαιδεύσουμε τις ταξιαρχίες, να αυξήσουμε το αξιόμαχό τους, να

εκπαιδεύσουμε αστυνομικούς", πρόσθεσε.

Η ανακατάληψη της Μοσούλης είναι ένας από τους κυριότερους στόχους που έχει θέσει ο διεθνής συνασπισμός που πολεμά τους τζιχαντιστές υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Η έναρξη των επιχειρήσεων θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα ολοκληρωθεί η προσπάθεια εκπαίδευσης των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας, εξήγησε ο εκπρόσωπος.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν υπογραμμίσει πολλές φορές ότι είναι αναγκαίο να αυξηθεί ο αριθμός των Δυτικών εκπαιδευτών στο Ιράκ, για να επιταχυνθεί η εκπαίδευση των Ιρακινών στρατιωτών. Το θέμα αναμένεται ότι θα τεθεί στη συνάντηση των υπουργών Άμυνας των 26 χωρών του συνασπισμού, στις 11 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τον Γουόρεν, προς το παρόν ο συνασπισμός σχεδιάζει να ρίξει στη μάχη της Μοσούλης "10 ταξιαρχίες", η καθεμιά από τις οποίες θα αποτελείται από 2.000-3.000 άνδρες. Όλοι αυτοί οι στρατιώτες θα πρέπει προηγουμένως να έχουν εκπαιδευτεί.

Οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει περίπου 3.500 αξιωματικούς στο Ιράκ, με την αποστολή να εκπαιδεύουν και να συμβουλεύουν τους ντόπιους στρατιώτες.

Η στρατηγική του διεθνούς συνασπισμού συνίσταται στην καταστροφή, κατά προτεραιότητα, των "κέντρων εξουσίας" του ΙΚ, στη Μοσούλη του Ιράκ και τη Ράκα της Συρίας.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα