Θάνατος Βρετανού/Κύπρος: Οι ΒΒ εισηγήθηκαν δίωξη του οδηγού - «Όχι» από ΗΠΑ

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως αναφορικά με τον θάνατο Βρετανού στρατιωτικού στην Κύπρο το 2016.

Ο Λοχίας Anthony Oxley, είχε υπηρετήσει στο Ιράκ και το Αφγανιστάν και βρισκόταν σε αποστολή τον Ιούνιο του 2016 όταν σκοτώθηκε σε τροχαίο ατύχημα που συνέβη σε σύγκρουση στη βάση της RAF στο Ακρωτήρι.

Ο 40χρονος, από το Ράιχιλ, κοντά στο Γουέικφιλντ, οδηγούσε μηχανάκι όταν συγκρούστηκε με αυτοκίνητο σαλούν που

οδηγούσε Αμερικανός στρατιώτης.

Αργότερα απεβίωσε στο νοσοκομείο.

Διαβάστε ακόμη: Ακρωτήρι: Βρετανός στρατιωτικός σκοτώθηκε σε τροχαίο-Ζητά έρευνα η σύζυγος του

Η χήρα του Anthony, Sally Oxley, αφιέρωσε περισσότερα από επτά χρόνια προσπαθώντας να δημοσιοποιηθούν οι λεπτομέρειες του θανάτου του συζύγου της, αφού είπε ότι είχε μείνει στο σκοτάδι το τι συνέβη.

Μια έρευνα του 2018 στο Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε ότι ο θάνατος του Anthony προκλήθηκε από πολλαπλούς τραυματισμούς στο κεφάλι του ως αποτέλεσμα του τροχαίου δυστυχήματος.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του The Yorkshire Post, η κυρία Oxley είπε ότι πίεζε για μια νέα έρευνα αφού προσεγγίστηκε σε ένα πάρκινγκ έξω από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας σε προηγούμενη ακρόαση από κάποιον που εργαζόταν για την Αστυνομία Sovereign Base Areas (SBA).

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στο δημοσίευμα, η χήρα ανέφερε ότι το άτομο της παρέδωσε ένα αρχείο με λεπτομέρειες του τροχαίου οι οποίες δεν είχαν δημοσιοποιηθεί. Διεξήχθη έρευνα στη Λευκωσία τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους και το Σαββατοκύριακο η κυρία Oxley και η νομική της ομάδα έλαβαν την επίσημη μετάφραση του πορίσματος του ιατροδικαστή, η οποία δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβριο.

Η έκθεση κατονομάζει τον Αμερικανό στρατιώτη που εμπλέκεται στο τροχαίο δυστύχημα για πρώτη φορά και λέει ότι οι ποινικές κατηγορίες εναντίον του είχαν προταθεί από την Αστυνομία της SBA πριν αναλάβει την έρευνα η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ.

Ο ιατροδικαστής λέει ότι ο αστυφύλακας των βρετανικών βάσεων στο Ακρωτήρι, Μιχάλης Βασιλείου, κατέληξε στο συμπέρασμα στην ανακριτική του έκθεση το 2017: «Πιστεύω ότι υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την επιτυχή δίωξη του Steven J Shirley για πρόκληση θανάτου από απερίσκεπτες/επικίνδυνες πράξεις».

Οι αναφορές από τις καταθέσεις μαρτύρων περιέγραψαν τις κινήσεις του οδηγού. «Έκανε μια απότομη στροφή δεξιά χωρίς να ανάψει το φλας για να δείξει την πρόθεσή του να στρίψει».

Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, ο κ. Βασιλείου επανέλαβε την άποψή του ότι «ήταν ξεκάθαρο ότι το αυτοκίνητο έκοψε τη διαδρομή της μοτοσυκλέτας».

Ο ιατροδικαστής γράφει: «Ο λόγος για τον οποίο δεν ασκήθηκε ποινική δίωξη, σύμφωνα με τον μάρτυρα (κ. Βασιλείου), είναι επειδή το εν λόγω πρόσωπο ήταν στρατιώτης της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας και οι αμερικανικές αρχές είχαν αναλάβει την έρευνα».

Ανέφερε ότι διαφωνεί με ένα πολύ μεγάλο μέρος των ευρημάτων της αμερικανικής έκθεσης.

Ο ιατροδικαστής λέει ότι κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, ο κ. Βασιλείου είπε ότι η Αστυνομία των Βρετανικών Βάσεων «περιμένει οδηγίες για το εάν ο οδηγός του αυτοκινήτου θα διωκόταν ποινικά» όταν οι ερευνητές της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ ανέλαβαν την έρευνα έξι επτά εβδομάδες μετά το δυστύχημα.

Ο ιατροδικαστής καταλήγει στην έκθεσή του: «Υπάρχει μαρτυρία ενώπιον μου που καταδεικνύει ότι ενδεχομένως οι ενέργειες, οι πράξεις ή οι παραλείψεις τρίτων μπορεί να οδήγησαν στο θάνατο του θύματος».

Η κυρία Oxley, που ζει στο Barnsley, είπε ότι «έκλαψε» αφού έμαθε για πρώτη φορά στην έκθεση ότι η αστυνομία είχε συστήσει ποινικές διώξεις κατά του οδηγού του αυτοκινήτου.

«Έκλαψα, αναστατώθηκα λίγο, δεν κοιμήθηκα πραγματικά όλο το Σαββατοκύριακο. Αυτά είναι τα πράγματα που μας έχουν κρατήσει. Είναι δύσκολο να το επεξεργαστώ, αλλά πρέπει απλώς να το συνεχίσω».

Η νομική ομάδα της κυρίας Oxley από την KRW Law LLP, η οποία συνεργάζεται με την L Zambartas LLC στην Κύπρο, έστειλε τώρα επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα του Ηνωμένου Βασιλείου για να ζητήσει νέα έρευνα με βάση τα πορίσματα του ιατροδικαστή. Ελπίζει επίσης ότι ο γενικός εισαγγελέας της Κυπριακής Δημοκρατίας θα διευθύνει μια νέα ποινική έρευνα για το δυστύχημα.

Η κυρία Oxley είπε: «Είμαι πραγματικά αισιόδοξη... Θα πρέπει να κάνουν κάτι για αυτό».

Διαβάστε ακόμη: Στην Κύπρο η χήρα του βρετανού στρατιώτη-«Τα παιδιά μου αξίζουν την αλήθεια»

Keywords
Τυχαία Θέματα