Τεστ αντοχής 2018 - H EBA δημοσίευσε την τελική μεθοδολογία

Την τελική της μεθοδολογία για τα πανευρωπαϊκά τεστ αντοχής, που θα διενεργηθούν στις τράπεζες το 2018, δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών, ύστερα από τη συζήτηση που διεξήγαγε με τα πιστωτικά ιδρύματα.

Η μεθοδολογία, σύμφωνα με την ΕΒΑ, καλύπτει όλους τους σχετικούς κινδύνους για τις τράπεζες,

και για πρώτη φορά, όπως τονίζει, ενσωματώνει τα λογιστικά πρότυπα IFRS 9.

Η άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (τεστ αντοχής) θα ξεκινήσει επισήμως τον Ιανουάριο του 2018 και τα αποτελέσματα θα δημοσιευθούν μέχρι τις 2 Νοεμβρίου 2018.

Σημειώνει ότι όπως με την άσκηση του 2016, τα πανευρωπαϊκά τεστ αντοχής του 2018 επικεντρώνονται πρωτίστως στην αξιολόγηση του αντίκτυπου που θα έχει ο κίνδυνος στη φερεγγυότητα των τραπεζών.

Tί θα πράξουν οι τράπεζες

Οι τράπεζες καλούνται να αντέξουν ένα σύνολο κινδύνων, ενω τους ζητείται να εφαρμόσουν την επίδραση των σεναρίων στα καθαρά έσοδα από τόκους και να πιέσουν τα κέρδη και τις ζημίες, καθώς και τα κεφάλαια που δεν καλύπτονται από άλλους τύπους κινδύνου.

Για να δοθεί στα τραπεζικά ιδρύματα αρκετός χρόνος ώστε να προετοιμαστούν για την άσκηση του 2018, η μεθοδολογία δημοσιεύεται πολύ πριν την επίσημη έναρξη των τεστ αντοχής, που θα περιλαμβάνει και συναφή μακροοικονομικά σενάρια.

Keywords
Τυχαία Θέματα