Τέλος σε ελεύθερη μετακίνηση Ευρωπαίων την ημέρα του Brexit

Η ελεύθερη μετακίνηση Ευρωπαίων πολιτών προς το Ηνωμένο Βασίλειο θα τερματιστεί την ημέρα που η χώρα θα βγει από την ΕΕ, δηλαδή εκτός απροόπτου στις 29 Μαρτίου 2019, δήλωσε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

Η δήλωση έγινε σε μια προσπάθεια να διευκρινιστεί η θέση της βρετανικής κυβέρνησης, καθώς τις τελευταίες ημέρες υπουργοί εκατέρωθεν της διαχωριστικής γραμμής του σκληρού Brexit είχαν προβεί σε αντικρουόμενες τοποθετήσεις.

Ο επικεφαλής της ομάδας των υποστηρικτών του ηπιότερου

δυνατού Brexit, Υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ, τάχθηκε επανειλημμένα την προηγούμενη εβδομάδα υπέρ μιας μεταβατικής περιόδου μετά από το Brexit, διαρκείας έως και τριών ετών, κατά την οποία θα επιτρεπόταν σε πολίτες της ΕΕ να έρχονται στη Βρετανία για να εργαστούν. «Δε θα υπάρξει άμεση αλλαγή των μεταναστευτικών κανόνων», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Χάμοντ.

Τη θέση αυτή υποστήριξε με άρθρο της και η Υπουργός Εσωτερικών Άμπερ Ραντ.

Σε συνέντευξή του στους Sunday Times, ωστόσο, ο ένθερμος Brexiteer Υπουργός Διεθνούς Εμπορίου Λίαμ Φοξ σχολίασε ότι κάτι τέτοιο θα παραβίαζε τη βούληση του βρετανικού λαού, όπως αυτή διατυπώθηκε στο δημοψήφισμα για το Brexit. Πρόσθεσε μάλιστα ότι το υπουργικό συμβούλιο δεν έχει συμφωνημένη θέση επί του μεταναστευτικού.

Ο εκπρόσωπος της Πρωθυπουργού Μέι είπε επίσης ότι υπάρχει «ευρεία συναίνεση» στην κυβέρνηση για ένα όσο το δυνατόν ομαλότερο Brexit.

Σε ό,τι αφορά το μελλοντικό σύστημα μετανάστευσης, σημείωσε ότι θα κατατεθούν προτάσεις εν ευθέτω χρόνω. «Θα ήταν λάθος να κάνει κανείς εικασίες για το πώς θα θα είναι αυτές οι προτάσεις ή να υπονοήσει ότι η ελεύθερη κυκλοφορία θα συνεχιστεί ως έχει», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος.

Ο ευρωσκεπτικιστικός Τύπος της Βρετανίας ερμηνεύει την τοποθέτηση του εκπροσώπου ως παρέμβαση της Τερέζα Μέι που ενδεχομένως να αποκαλύπτει ενόχλησή της για τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα