Τεχνικές επιτροπές ξεκινούν τον Ιούλιο συζητήσεις για αγωγό Φ.Α Κύπρου-Ισραήλ

Η Κύπρος ελπίζει να αναπτύξει σχέδια για έναν αγωγό που θα τη συνδέει με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου του Ισραήλ στην ανατολική Μεσόγειο κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που ξεκινούν τον επόμενο μήνα, δήλωσε στο Reuters o Υπουργός Ενέργειας  Γιώργος Παπαναστασίου.

Σύμφωνα με το Reuters, «αντί για τον αγωγό EastMed μήκους 2.000 km (1.243 μίλια) προς την ηπειρωτική Ευρώπη, η νέα

κυβέρνηση προτείνει έναν πολύ πιο σύντομο αγωγό που θα συνδέει την Κύπρο με τα πεδία στα ανοιχτά του Ισραήλ. Μόλις βρεθεί στην Κύπρο, το αέριο θα μπορούσε να μετατραπεί σε LNG και να αποσταλεί στην Ευρώπη».

Διαβάστε επίσης: Υπ. Ενέργειας: Η Κύπρος θα χρησιμοποιήσει ΦΑ με βάση κυριαρχικά της δικαιώματα

«Οι μικρότερες κυπριακές ανακαλύψεις δεν έχουν ακόμη εισέλθει στην παραγωγή και για τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Παπαναστασίου, το νέο του σχέδιο δίνει απαντήσεις», σημειώνεται. 

«Είναι win-win», είπε σε συνέντευξή του την Τρίτη.

Ο Παπαναστασίου είπε ότι ο αγωγός EastMed, ο οποίος συζητείται μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας για περίπου μια δεκαετία, δεν είχε εγκαταλειφθεί, αλλά αντιμετώπισε προκλήσεις.

«Είναι ένα έργο πολύ μεγάλου κόστους, αλλά υπάρχουν τεχνικά ζητήματα όπως το βάθος της θάλασσας όπου πρέπει να τοποθετηθεί ο αγωγός», είπε ο υπουργός.

Εκτός από το να είναι πιο σύντομη και ταχύτερη στην κατασκευή, μια σύνδεση 300 χιλιομέτρων με κοιτάσματα έξω από το Ισραήλ θα παρέχει στην Κύπρο πρόσβαση σε φθηνό φυσικό αέριο και θα δώσει στο Ισραήλ άλλη μια έξοδο εξαγωγής εκτός από την Αίγυπτο.

Τα έργα είχαν την υποστήριξη του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του Κύπριου Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη, είπε ο Παπαναστασίου.

«Θα υπάρξουν δύο τεχνικές επιτροπές με εμπειρογνώμονες και από τις δύο πλευρές, που θα ξεκινήσουν τη συζήτηση τον Ιούλιο. Η πρώτη επιτροπή θα είναι το φυσικό αέριο και το υδρογόνο και η δεύτερη επιτροπή ηλεκτρισμού», είπε ο Παπαναστασίου.

Η δυνατότητα μεταφοράς υδρογόνου, που θεωρείται καθαρό καύσιμο, κατέστησε τον αγωγό έργο που θα ήταν επιλέξιμο για μελλοντική οικονομική στήριξη από ιδρύματα όπως η ΕΤΕπ ή η ΕΤΑΑ. Και οι δύο έχουν σταματήσει να χρηματοδοτούν έργα ορυκτών καυσίμων.

«Μόλις αναπτύξουμε τις τεχνολογίες και έχουμε αρκετή πράσινη παραγωγή ενέργειας, τότε οι αγωγοί μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μεταφορά υδρογόνου», είπε ο Παπαναστασίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα