Τατάρ: Βρήκαμε 400 χρηματοκιβώτια στο Βαρώσι- Θέλουμε αναγνώριση κυριαρχίας

Το τουρκικό BBC (13.02.21, www.bbc.com) μεταδίδει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν τατάρ δήλωσε ότι άρχισαν εργασίες για τα αιτήματα επιστροφής και αποζημιώσεων Ελληνοκυπρίων ή πολιτών άλλων χωρών σε σχέση με τις περιουσίες τους που βρίσκονται στην περίκλειστη περιοχή του Βαρωσιού, σύμφωνα με το ΓΤΠ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις μελών του Συνδέσμου Διπλωματικών Ανταποκριτών Τουρκίας, ο Τατάρ είπε ότι θα μετατραπεί σε μη στρατιωτική περιοχή το μεγαλύτερο μέρος της

περίκλειστης πόλης και θα ανοίξει. Ανέφερε ότι στις αιτήσεις που γίνονται προς την Επιτροπή Ακίνητων περιουσιών δίδουν προτεραιότητα στην επιστροφή, ο Τατάρ σημείωσε:

«Η προτεραιότητά μας είναι προς την κατεύθυνση της επιστροφής, διότι είναι πολύ δύσκολη η χρηματοδότηση της αποζημίωσης. Οι Ελληνοκύπριοι ή οι Άγγλοι ή ο οποιοσδήποτε πάρει επιστροφή, μπορεί να πωλήσει αργότερα. Κάνουμε εργασίες υποδομών, αποχετευτικού και δρόμων για να βρουν την αξία τους οι περιουσίες».

Ο Τατάρ είπε ότι για να καταλήξουν σε αποτέλεσμα οι απαιτήσεις των Ελληνοκυπρίων για επιστροφή των περιουσιών τους που βρίσκονται στην περίκλειστη περιοχή του Βαρωσιού, πρέπει να μετατραπεί σε μη στρατιωτική ζώνη η εν λόγω περιοχή.

Απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο θα καταργηθεί το στρατιωτικό καθεστώς της περιοχής, ο Τατάρ ανέφερε ότι αυτό συζητείται τώρα και ετοιμάζεται η «νομική υποδομή». Υποστήριξε και τα εξής:

«Η στρατιωτική περιοχή θα μετατραπεί σε μη στρατιωτική. Τότε θα γίνουν πιο άνετα οι δουλειά που είναι να γίνουν. Είναι πολύ νωρίς για να γίνουν βήματα εκεί τώρα. Αυτή την στιγμή υπάρχουν 400 χρηματοκιβώτια εκεί. Κανείς δεν γνωρίζει τι υπάρχει μέσα σε αυτά. Είπαμε πρώτα να βρούμε τους ιδιοκτήτες αυτών των χρηματοκιβωτίων. Μάλιστα είπαμε να πάρουμε αυτά τα χρηματοκιβώτια, να τα τοποθετήσουμε σε χρηματοκιβώτια τραπεζών και ύστερα μα μετατρέψουμε το μέρος σε μη στρατιωτική περιοχή. Διότι τότε δεν θα φυλάει εκεί ο στρατός όλη μέρα, θα είναι μια περιοχή ανοικτή στους πολίτες, όπως κάθε περιοχή της βόρειας Κύπρου. Δεν υπάρχει νομικό ή συνταγματικό εμπόδιο για να μετατραπεί σε μη στρατιωτική περιοχή. Δεν θα διαρκέσει πολύ».

Σημειώνοντας ότι η πενταμερής υπό την αιγίδα του ΟΗΕ μπορεί να παραταθεί για τα τέλη Μαρτίου ή αρχές Απριλίου λόγω της πανδημίας, ο Τατάρ επανέλαβε ότι δεν θα υποχωρήσουν από τα κυριαρχικά τους δικαιώματα. «Αν δεν βρούμε στήριξη από τον κόσμο, οι δεσμοί μας με την Τουρκία είναι αρκετά ισχυροί», είπε.

Ερωτηθείς κατά πόσον υπάρχει η επιλογή της ενσωμάτωσης στην Τουρκία σε περίπτωση που θα επιτευχθεί λύση δύο κρατών, ο Τατάρ υποστήριξε ότι το θέμα της προσάρτησης δεν ήρθε καθόλου στην ημερήσια διάταξη στις ανωτάτου επιπέδου συνομιλίες. «Το μέρος αυτό έχει συνηθίσει να αυτοδιοικείται, όμως είναι συνδεδεμένο ισχυρά με την Τουρκία», κατάληξε.

«Θέλουμε αναγνώριση της κυριαρχίας μας»

Η Güneş (13.02.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι πάντοτε μπορεί να ελπίζει για λύση του Κυπριακού αρκεί η ελληνοκυπριακή πλευρά να επιδείξει τον «απαραίτητο σεβασμό» στους Τουρκοκύπριους. Απαντώντας σε ερωτήσεις μελών του Συνδέσμου Διπλωματικών Ανταποκριτών Τουρκίας, ο Τατάρ ισχυρίστηκε: ‘δεν θα πάμε να γίνουμε μπάλωμα στους Ελληνοκύπριους. Θα επιδείξουμε κάθε είδους θάρρος για να μην γίνουμε μπάλωμα. Αναζητούμε το δίκαιό μας. Και αυτό το δίκαιο είναι η αναγνώριση της κυριαρχίας μας. Στην Κύπρο υπάρχουν δύο χωριστοί λαοί και δύο χωριστές περιοχές».

Αναφερόμενος στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη, ο Τατάρ επανέλαβε ότι θα συμμετάσχουν σε αυτήν για να εκφράσουν τις απόψεις τους και δεν τίθεται θέμα για να προβούν σε υποχωρήσεις. «Το λέμε αυτό σε όποιον έρθει εδώ», είπε και πρόσθεσε ότι μεταβαίνουν στην πενταμερή «άνετοι» αφού βρίσκονται σε πλήρη συμφωνία με την Τουρκία, κάτι που ενισχύει την θέση τους.

Επαναλαμβάνοντας την άποψη ότι θα μπορούσε να υπάρξει συνεργασία ανάμεσα σε δύο κράτη που ζουν πλάι-πλάι στην Κύπρο στη βάση της κυριαρχικής ισότητας, ο Τατάρ υποστήριξε ότι μπορεί να γίνει συνεργασία στον διαμοιρασμό των ενεργειακών πόρων και σε άλλα θέματα, «όμως η ουσία της υπόθεσης είναι να ζούμε πλάι-πλάι».  Ανέφερε ότι για να επιτύχουν αυτά χρειάζεται να γίνουν οικειοθελώς και ότι ομοσπονδίες μπορούν να γίνουν με αφορμή κάποιαν ανάγκη, αλλά οι ίδιοι δεν έχουν μιαν τέτοια ανάγκη.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις εργασίες που θα κάνουν σε σχέση με την λύση δύο κρατών που υποστηρίζουν, ο Τατάρ είπε ότι θα παλινορθώσουν την «ΤΔΒΚ», θα ολοκληρώσουν τα έργα υποδομής και θα μπορέσουν να ελκύσουν περισσότερους τουρίστες και φοιτητές. Σημείωσε και το εξής: «Το γεγονός ότι γίνονται όλα αυτά μας δίδει ελπίδα. Το ντέρτι των ανθρώπων μας είναι η αύξηση όλων αυτών, η ενίσχυση της οικονομίας, η απασχόληση, η διενέργεια με επιτυχία καλών οικονομικών εργασιών και η ωραιότερη ποιοτική ζωή αυτού του τόπου, παρά η πολιτική αναγνώριση».  

Ανέφερε επίσης ότι με τον καιρό θα αυξήσουν τις επαφές τους με χώρες στις οποίες έχει  επιρροή η Τουρκία, όπως το Αζερμπαϊτζάν και το Πακιστάν και θα αναγνωριστεί περισσότερο η «ΤΔΒΚ».

Σύμφωνα με τον Τατάρ, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της «ΤΔΒΚ» είναι οι απευθείας πτήσεις, θέμα για το οποίο προβαίνουν σε διάφορες επαφές. «Σε περίπτωση που λύσουμε αυτό το πρόβλημα, αυτό μπορεί να φέρει πολύ περισσότερους τουρίστες στην Κύπρο μας που είναι πράγματι μια τουριστική χώρα», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς κατά πόσο είναι εφικτό να καθίσουν στο τραπέζι με τις ενεργειακές εταιρείες, ο Τατάρ είπε ότι αυτό θα είναι εφικτό μόνο μέσω της Τουρκίας.

Αναφερόμενος στον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο Τατάρ υπενθύμισε ότι είχε επισκεφθεί την Κύπρο στο παρελθόν και ισχυρίστηκε ότι οι θέσεις του φαίνονται πιο κοντά στην ελληνοκυπριακή και ελληνική πλευρά, «επειδή δεν μπορεί να αντιληφθεί πλήρως» την πραγματικότητα της Κύπρου.

Ερωτηθείς για τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο και με ποιον συγκεκριμένο τρόπο θα πραγματοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις για λύση δύο κρατών, ο Τατάρ είπε ότι τα ψηφίσματα εγκρίθηκαν πριν 50 χρόνια και ισχυρίστηκε ότι οι Τουρκοκύπριοι υπέστησαν μεγάλη αδικία μέσα στον χρόνο. «Ουδέποτε θα προβούμε σε υποχωρήσεις από την κυριαρχία μας. Σε περίπτωση συμφωνίας, η ΤΔΒΚ θα διατηρήσει την κυριαρχία της οπωσδήποτε. Έχουμε όλα τα χαρακτηριστικά του χωριστού λαού», ισχυρίστηκε.

Επεσήμανε ότι όλος ο κόσμο τον δέχεται ως τον «εκλεγμένο ηγέτη του τουρκοκυπριακού λαού», ο Τατάρ είπε ότι πραγματοποιεί συναντήσεις και ότι αυτό είναι ένα κέρδος στο παρόν στάδιο.

Απαντώντας σε ερώτηση για τον διαμοιρασμό του φυσικού πλούτου που βρίσκεται γύρο από το νησί σε περίπτωση συμφωνίας, ο Τατάρ υποστήριξε ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν έναν συνεταιρισμό τουλάχιστον 30% και ότι όλοι, συμπεριλαμβανομένων των Ελληνοκυπρίων, αποδέχονται ότι έχουν μερίδιο και οι Τουρκοκύπριοι σε αυτό τον πλούτο, αλλά οι Ελληνοκύπριοι λένε ότι κυρίαρχοι είναι οι ίδιοι και προσπαθούν να συμπεριφερθούν στους Τουρκοκύπριους ως υποτελή διοίκηση.  «Ποτέ δεν δεχόμαστε την υποτελή διοίκηση. Προτείναμε να συστήσουμε εταιρεία και να τον διαχειριζόμαστε μαζί, όμως δεν το δέχτηκαν», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς κατά πόσο το Βαρώσι θα μετατραπεί σε μη στρατιωτική περιοχή, ο Τατάρ υποστήριξε ότι με τον καιρό το Βαρώσι θα γίνει μια περιοχή όπως όλες οι άλλες της «ΤΔΒΚ». «Δεν υπάρχει νομικό εμπόδιο για να μετατραπεί σε μη στρατιωτική περιοχή. Θεωρούμε ότι δεν είναι σωστό να γίνει νωρίς ένα βήμα», είπε σημειώνοντας ότι διεξάγονται μερικές εργασίες σε σχέση με τις υποδομές στο Βαρώσι και ότι σύντομα θα περάσουν στο δεύτερο μέρος αυτών των εργασιών.

Ερωτηθείς για την βοήθεια που παρέχει ετησίως η Τουρκία στο κατοχικό καθεστώς, ο Τατάρ είπε ότι αυτή ανέρχεται στα 200 εκατομμύρια δολάρια σε διάφορους τομείς όπως η άμυνα, τα «δημόσια» οικονομικά, οι υποδομές κλπ.

Υποστηρίζοντας ότι αν υπάρξει μια συμφωνία στο Κυπριακό, αυτή θα είναι υπέρ της «ΤΔΒΚ» και δεν τίθεται θέμα υποχώρησης από τις κόκκινες γραμμές τους, ο Τατάρ κατέληξε λέγοντας: «Επικεφαλής αυτών είναι η συνέχιση της κυριαρχίας μας και των εγγυήσεων της Τουρκίας εδώ».

Διαβάστε επίσης: ΥΠΕΞ: Oι δυσκολίες για σύγκλιση Πενταμερούς &ο ρόλος Βρετανών (ΒΙΝΤΕΟ)

Keywords
Τυχαία Θέματα