Τατάρ: «Μάταιη ρητορική η διασύνδεση των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ με Κυπριακό»

Η Kıbrıs (18.04.24 kibrisgazetesi.com) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ υποστήριξε ότι τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης τόνισαν για ακόμα μια φορά την «πραγματικότητα» ότι η ΕΕ δεν μπορεί να είναι αμερόληπτη.

«Η ΕΕ παραδίδεται στην ελληνοκυπριακή πλευρά», ισχυρίστηκε ο Τατάρ σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε την Πέμπτη σε σχέση με τα συμπεράσματα του έκτακτου Συμβουλίου της ΕΕ για την Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή και την Τουρκία.

«Οι αναφορές για το Κυπριακό στα Συμπεράσματα της Συνόδου

Κορυφής για την Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή και την Τουρκία, που ανακοινώθηκαν από το Συμβούλιο της ΕΕ στις 17 Απριλίου 2024, τονίζουν για άλλη μια φορά το γεγονός ότι η ΕΕ δεν μπορεί να είναι ουδέτερη»,  υποστήριξε ο Τατάρ και συνέχισε ισχυριζόμενος τα εξής:

«Καταρχάς, θα θέλαμε να επισύρουμε την προσοχή στο γεγονός ότι αυτό το πρόβλημα, το οποίο εισήγαγαν στην ΕΕ πριν από 20 χρόνια, σε αντίθεση με τα δικά τους κριτήρια ένταξης, ξεκίνησε ως αποτέλεσμα των προσπαθειών της ελληνοκυπριακής ηγεσίας, η οποία εξάλειψε το συνεταιρικό κράτος με τη βία των όπλων το 1963, να ενώσει το νησί με την Ελλάδα. Εάν οι επίσημες διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν το 1968 δεν έχουν καταλήξει μέχρι σήμερα, η ευθύνη γι’ αυτό βαρύνει την ελληνοκυπριακή ηγεσία, η οποία αφέθηκε να διατηρήσει το καθεστώς που σφετερίστηκε το 1963 μέχρι σήμερα.

Η προσπάθεια που καταβάλλεται ακόμα για επιβολή του μοντέλου ομοσπονδίας, το οποίο κατέρρευσε για άλλη μια φορά στο Κραν-Μοντάνα το 2017 και τελικώς εξαντλήθηκε, αγνοεί τη βούληση της τουρκοκυπριακής πλευράς, η οποία έχει αποσύρει τη συγκατάθεσή της από αυτό το μοντέλο. Αυτό το εγχείρημα χρησιμεύει επίσης για να καταστρέψει μια πιθανή προσπάθεια.

Το αποκλειστικό καθήκον της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, María Ángela Holguín Cuéllar, που διορίστηκε για περίοδο που δεν υπερβαίνει τους έξι μήνες από τις 5 Ιανουαρίου 2024, είναι να διερευνήσει εάν υπάρχει κοινό έδαφος μεταξύ των δύο μερών προκειμένου να περάσουν σε μια νέα και επίσημη διαδικασία. Η Holguín συνεχίζει τις επαφές της σε αυτό το πλαίσιο. Ο διορισμός προσωπικής απεσταλμένης από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ με αυτό το καθήκον είναι μια σαφής ένδειξη ότι η ομοσπονδία δεν αποτελεί πλέον κοινό έδαφος για οποιονδήποτε συμβιβασμό.

Θα πρέπει να γίνει γνωστό ότι δεν θα υπάρξει διαδικασία για ένα σχέδιο που έχει εξαντληθεί και από το οποίο η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει αποσύρει τη συγκατάθεσή της. Η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν θα εμπλακεί σε άσκηση της οποίας η αποτυχία έχει ήδη αποδειχθεί. Μια νέα και επίσημη διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει μόνο με την επιβεβαίωση της κυρίαρχης ισότητας και του ισότιμου διεθνούς μας καθεστώτος, και στη βάση που καθορίσαμε στη διάσκεψη 5+1 που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη τον Απρίλιο του 2021.

Έτσι, η διασύνδεση των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ με μια διαδικασία για το Κυπριακό δεν είναι παρά μια μάταιη ρητορική με στόχο την προώθηση της ελληνοκυπριακής θέσης. Κύριος υπεύθυνος για το άλυτο Κυπριακό είναι η μαξιμαλιστική στάση της ελληνοκυπριακής ηγεσίας και όσων υποστηρίζουν τη συνέχιση αυτής της στάσης.

Καλούμε την ΕΕ να σταματήσει να είναι όμηρος της ελληνοκυπριακής πλευράς και να εκπληρώσει τις απαιτήσεις της απόφασης που πήρε πριν από 20 χρόνια, με απόφαση του Συμβουλίου, για άρση της απάνθρωπης απομόνωσης που επιβλήθηκε στον τουρκοκυπριακό λαό».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τατάρ, Μάταιη, Τουρκίας#45ΕΕ, Κυπριακό,tatar, mataii, tourkias#45ee, kypriako