Ταρακούνησε την τουριστική βιομηχανία το λουκέτο Transaero

Αποσβολωμένοι παρακολουθούν οι τουριστικοί φορείς του τόπου την ρωσική Transaero να οδεύει προς λουκέτο.

Οι ανακοινώσεις που ακολούθησαν είναι μεν καθησυχαστικές για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους, καθώς διασφαλίζουν τη μεταφορά όσων προγραμμάτισαν πτήσεις με την Transaero μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου, δεν αφήνουν δε περιθώρια εφησυχασμού για την επόμενη χρονιά.

«Έχουμε ένα καινούργιο δεδομένο, λόγω αυτής της αναταραχής, δεν γίνονται επιπλέον κρατήσεις. Οπότε σίγουρα θα υπάρχει μια φθίνουσα πορεία στις κρατήσεις των επόμενων μηνών, που άλλωστε κινούνταν

πάντοτε σε χαμηλά επίπεδα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του ΚΟΤ Κώστας Κουμης.

Οι επιπτώσεις για τον κυπριακό τουρισμό είναι σε κάθε περίπτωση απρόβλεπτες.

Η Ρωσία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη τουριστική αγορά για την Κύπρο.

Ο κίνδυνος κλιμάκωσης της κρίσης επικρέμμαται, με τους ειδικούς να θεωρούν ότι το πλήγμα για την επόμενη τουριστική χρονιά θα μεγαλώσει εάν π.χ κλείσει κάποιος οργανωτής ταξιδίων στη χώρα.

Το ενδεχόμενο να χαθεί μερίδιο αγοράς από τη Ρωσία είναι ορατό. Τα πακέτα και η δικτύωση της Transaero ήταν υποβοηθητικά για την προσέλκυση Ρώσων τουριστών, όχι μόνο από τις πόλεις αλλά και από την επαρχία. Σε πρώτο στάδιο θα καταβληθεί προσπάθεια συγκράτησης των απωλειών από τη ρωσική αγορά και ακολούθως προσπάθεια αύξησης του τουριστικού ρεύματος από άλλες αγορές.

Ειδικοί σε θέματα τουρισμού ανέφεραν στο Σίγμα, πως το γεγονός ότι οι υπόλοιπες αγορές που δυνητικά θα μπορούσαν να καλύψουν το ρωσικό κενό δεν ξεπερνούν τις πέντε, εγείρει σοβαρούς προβληματισμούς κατά πόσο αυτό θα καταστεί εφικτό.

Ο ΚΟΤ είναι αποφασισμένος σε συνεργασία με όλους να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια.

«Αποφασίσαμε τη μετάβασή μας στη Ρωσία, πιθανώς τις επόμενες μέρες, με σκοπό τη διενέργεια συναντήσεων τόσο με αεροπορικές εταιρείες που πιθανό να ενδιαφερθούν να καλύψουν το κενό που αφήνει η Transaero, με οργανωτές ταξιδίων, αλλά επίσης να δούμε πώς διαφημίζουμε αποδοτικά τη χώρα μας στη Ρωσική αγορά», είπε ο κ. Κουμης.

Την όλη κατάσταση παρακολουθεί στενά και η Hermes.

«Μέχρι τα μεσάνυχτα, είναι προγραμματισμένες να πραγματοποιηθούν 17 πτήσεις της Transaero και στα 2 διεθνή αεροδρόμια της χώρας. Μέχρι στιγμής, το πτητικό πρόγραμμα εξελίσσεται ομαλά και χωρίς προβλήματα. Εξακολουθούμε να παρακολουθούμε προσεκτικά την κατάσταση, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τις δυσκολίες με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η ρωσική αεροπορική εταιρεία», είπε ο Εκπρόσωπος Τύπου των αεροδρομίων Αδάμος Ασπρής.

Για δυσμενή εξέλιξη κάνει λόγο το ΔΗΚΟ.

«Η κυβέρνηση πρέπει να δράσει τάχιστα, άμεσα και ευέλικτα, για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες προτού αυτές λάβουν τη μορφή χιονοστιβάδας. Η εύθραυστη κυπριακή οικονομία δεν έχει την πολυτέλεια να απορροφήσει τέτοιους είδους κραδασμούς, χωρίς σχεδιασμό», αναφέρει το ΔΗΚΟ.

Δεν μπορεί να αγνοηθεί το γεγονός ότι στη μετά κουρέματος εποχή ο τουρισμός, οι υπηρεσίες και η ναυτιλία κράτησαν ψηλά τη σημαία της κυπριακής οικονομίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα