Ταμείο Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης “Νεόφυτος Χανδριώτης’’

Σε ένα σύγχρονο πανεπιστήμιο, όπως το Πανεπιστήμιο Κύπρου, με 7000 φοιτητές, η αλληλεγγύη και το ενδιαφέρον για το συμφοιτητή μας, κάθε άλλο από επιφανειακά πρέπει να είναι. Η ουσιαστική βοήθεια εκεί όπου υπάρχει ανάγκη για κάθε φοιτητή, επιβάλλεται να είναι δεδομένη. Οφείλουμε, λοιπόν, με ωριμότητα και μακριά από λαϊκισμό, μεγάλα λόγια και υποσχέσεις, αναλογιζόμενοι όλες τις πτυχές του συγκεκριμένου θέματος, να τοποθετηθούμε ξεκάθαρα για το θέμα αυτό.

Καταρχάς, οφείλουμε όλοι να αντιληφθούμε το λόγο δημιουργίας του

Ταμείου Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης «Νεόφυτος Χανδριώτης». Σχετικά με την ίδρυση του ταμείου, οφείλω να διευκρινίσω ότι πρόκειται για ταμείο και όχι ασφάλεια και ότι το ταμείο αυτό δημιουργήθηκε στα πλαίσια κοινωνικής αλληλεγγύης για την ενίσχυση της ιατροφαρμακευτικής πρόνοιας του Πανεπιστημίου Κύπρου. Λόγω και της παρουσίας μου σε όλες τις συνεδρίες όσον αφορά το παρόν ταμείο θα ήθελα να επισημάνω κάποια σημεία.

Tο ταμείο αυτό ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του πανεπιστημίου και τη σύμφωνο γνώμη της φοιτητικής ένωσης. Το ταμείο αυτό θα διαχειρίζεται αποκλειστικά από τη διαχειριστική επιτροπή όπως ρητά καθορίζεται στους κανόνες λειτουργίας του ταμείου. Απαίτηση της φοιτητικής ένωσης ήταν όπως τον πρώτο λόγο στην επιτροπή έχουμε εμείς οι ίδιοι οι φοιτητές. Κατί που πετύχαμε αφού τα έξι από τα έντεκα μέλη που θα απαρτίζουν την διαχειριστική επιτροπή είναι φοιτητές. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται ο λόγος των φοιτητών, αφού η επιτροπή αυτή θα αποφασίζει για τα ΠΑΝΤΑ που αφορούν στη λειτουργία του ταμείου.

Ζητήσαμε από την πρώτη στιγμή τη σύσταση της διαχειριστικής επιτροπής για να ξεκινήσει αμέσως δουλειά. Υπάρχουν διάφορα θέματα τα οποία χρήζουν άμεσης επίλυσης και για τα οποία υπάρχει ξεκάθαρη θέση. Αρχικά, θα πρέπει να εξεταστεί η διασύνδεση της εισφορά στο ταμείο με τις εγγραφές στα μαθήματα. Αντιλαμβανόμαστε ότι το ταμείο για να λειτουργήσει και να μην τύχει εκμετάλλευσης από τον οποιοδήποτε, χρειάζεται η συνεισφορά όλων μας. Όμως, λόγω του περιορισμένου χρόνου αυτή τη στιγμή, θεωρήσαμε εσφαλμένη τη σύνδεση της καταβολής της εισφοράς με την εγγραφή στα μαθήματα, κάτι που ήδη εισηγηθήκαμε στην πρυτανεία του πανεπιστημίου.

Πολύ σημαντική λεπτομέρεια είναι ότι οι λήπτες βοηθήματος από το Σωματείο Ευημερίας Φοιτητών θα πρέπει να έχουν την επιλογή να μην καταβάλλουν το ποσό, αλλά να απολαμβάνουν τα ωφελήματα που θα προσφέρει το ταμείο. Επιπλέον όσοι εκ των πρωτοετών κριθούν, μεταγενέστερα, ως λήπτες του συγκεκριμένου βοηθήματος θα τους επιστρέφεται το ποσό. Το κέντρο περίθαλψης θα πρέπει να επιλέγεται ελεύθερα τον φοιτητή χωρίς περιορισμούς. Το ταμείο να είναι σε θέση να καλύπτει και πειραματικά στάδια θεραπειών και όσα άλλα ιατρικά θέματα κρίνει η διαχειριστική επιτροπή του ως άξια βοηθήματος. Επιπλέον, οικογένειες με περισσότερα παιδιά φοιτητές να καταβάλλουν μειωμένη εισφορά. Υπάρχουν αρκετά άλλα θέματα που πρέπει να εξεταστούν και για αυτό επιβάλλεται η άμεση σύσταση της διαχειριστικής επιτροπής που θα ρυθμίσει όλα τα θέματα.

Με λύπη μου έχω παρακολουθήσει δημοσιεύματα και τοποθετήσεις που παραπλανούν. Είναι καιρός πλέον σε αυτό τον τόπο να βλέπουμε το αύριο με άλλο μάτι και όχι δαιμονοποιούμε το κάθετι καινούριο που έρχεται να αλλάξει την υπάρχουσα παγιωμένη κατάσταση. Η νέα γενιά ήδη υποφέρει από τις επιλογές των προηγουμένων. Ας αλλάξουμε πλέον νοοτροπία. Αντιλαμβάνομαι, ότι υπάρχουν αρκετοί προβληματισμοί από τους συμφοιτητές μου. Εδώ

είμαστε για να τα συζητήσουμε και να τα ρυθμίσουμε. Τίποτα όσον αφορά τη λειτουργία του Ταμείου δεν έχει παγιωθεί.

Εν κατακλείδι, πιστεύω ότι η φοιτητική κοινότητα θα αγκαλιάσει αυτή την πρωτοβουλία και θα βοηθήσει στο να βελτιώσει το πανεπιστήμιο μας τις συνθήκες πρόνοιας και αλληλεγγύης. Επίσης, θεωρώ πως οι όποιες αντιδράσεις υπάρχουν θα εξεταστούν από τη διαχειριστική επιτροπή, η οποία πρώτιστο σκοπό της θα έχει το καλό της φοιτητικής κοινότητας.

Τέλος, απευθύνω θερμό κάλεσμα και σε άλλα άτομα/οργανισμούς εντός και εκτός Πανεπιστημίου να συνδράμουν στην προσπάθεια αυτή. Κάθε εισφορά στο ταμείο είναι ευπρόσδεκτη και πολύτιμη.

O Αντρέας Σιέγκας είναι Μέλος της Συγκλήτου του ΠΚ

Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του Sigmalive.com

Keywords
Τυχαία Θέματα