Ταλάτ: Η Τουρκία παρεμβαίνει σε όλες τις υποθέσεις των Τουρκοκυπρίων

Η Kıbrıs Postası (20.02.24 kibrispostasi.com), σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο γράφει ότι ο πρώην Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ (Mehmet Ali Talat) δήλωσε ότι η Τουρκία παρεμβαίνει σε όλες τις υποθέσεις των Τουρκοκυπρίων.

Σε αποκλειστικές του δηλώσεις σε πρόγραμμα του Kanal T στα κατεχόμενα, ο Ταλάτ αναφέρθηκε σε θέματα της επικαιρότητας.

«Η Τουρκία και όχι ο Τατάρ θα έχει τον τελευταίο λόγο στο Κυπριακό»

Σχολιάζοντας τις επαφές της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ,

Maria Angela Holguin Cuellar στο νησί, ο Ταλάτ δήλωσε ότι υπάρχει μια μικρή κινητικότητα στο Κυπριακό.

Υπενθυμίζοντας ότι η Cuellar έχει ξεκινήσει κάποιες πρωτοβουλίες και έχει κάνει βήματα, ο Ταλάτ είπε ότι η προσωπική απεσταλμένη ψάχνει για κοινό έδαφος, αλλά δεν υπάρχει κοινό έδαφος αυτή τη στιγμή.

«Δεν ξέρουμε αν μπορεί να βρεθεί κοινό έδαφος. Όλοι γνωρίζουν ότι η Τουρκία και όχι ο ‘πρόεδρος’ Ερσίν Τατάρ θα έχει τον τελευταίο λόγο», ανέφερε.

Μιλώντας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πατατοπαραγωγοί στα κατεχόμενα, ο Ταλάτ υπενθύμισε ότι η αρρώστια των πατατών (σκαθάρι της πατάτας) είχε βρεθεί και παλαιότερα τόσο στη «νότια» Κύπρο, όπως αποκάλεσε τις περιοχές που ελέγχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία, όσο και στα κατεχόμενα.

«Η Τουρκία δεν αγόραζε πατάτες επειδή είχαμε αυτό το σκαθάρι», δήλωσε ο Ταλάτ υπενθυμίζοντας ότι η ασθένεια του πρασινίσματος, είναι πιο συχνή στην Τουρκία.

«Η Τουρκία δεν αγοράζει προϊόντα επειδή έχουμε το έντομο που μεταδίδει την ασθένεια του πρασινίσματος. Η Ευρώπη δεν το κάνει αυτό. Στέλνονται από εμάς στην Ευρώπη. Γίνονται έλεγχοι, πιστοποιούνται και εξάγονται», ανέφερε.

«Η Τουρκία εφαρμόζει αυθαίρετες πρακτικές όσον αφορά στα εσπεριδοειδή»

Επισημαίνοντας ότι η Τουρκία ακολουθεί «αυθαίρετες πρακτικές» στα εσπεριδοειδή, ο Ταλάτ ανέφερε ότι παραγωγοί της Μερσίνας και της Αττάλειας άσκησαν πιέσεις, λήφθηκαν μέτρα λόγω των εκλογών και τα τουρκοκυπριακά προϊόντα δεν αποστέλνονται πλέον στην Τουρκία. Επισημαίνοντας ότι υπάρχει αστάθεια και παρατυπία στη «χώρα», ο Ταλάτ είπε ότι για να αποφευχθούν τα προβλήματα πρέπει να βρεθεί λύση.

Αναφερόμενος στις σχέσεις Τουρκίας-«ΤΔΒΚ», ο Τατάρ εξέφρασε την θέση ότι αυτές βιώνουν την χειρότερη περίοδο από ποτέ και επισήμανε ότι η «Τουρκία παρεμβαίνει σε όλες τις υποθέσεις των Τουρκοκυπρίων».

Υπογραμμίζοντας ότι «αν και είναι σαν το νύχι με το κρέας με την Τουρκία», δεν μπορούν να πωλήσουν το κρέας, τις πατάτες και τα εσπεριδοειδή τους στην Τουρκία, αλλά μπορούν να τα πωλήσουν στην Ευρώπη, ο Ταλάτ εξήγησε ότι σε περίπτωση που συμφωνήσουν με τους Ελληνοκυπρίους εμπόρους, τότε θα μπορούν, όπως ανέφερε, να πωλούν όλα τα προϊόντα που παράγονται στο «βορρά» στην Ευρώπη, νοουμένου ότι  πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις.

Ο Ταλάτ εξήγησε στη συνέχεια ότι τα προϊόντα που παράγονται στα κατεχόμενα μπορούν να εξάγονται στο στις ελεύθερες περιοχές μέσω μιας εταιρείας που έχει ιδρυθεί  εκεί, ή απευθείας μέσω του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής.

Keywords
Τυχαία Θέματα