Τριμερής: Ο Πρόεδρος ενημέρωσε Αμπντάλα Β΄ για Κυπριακό (pics)

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης έτυχε επίσημης υποδοχής στο Παλάτι, στο Αμμάν, από τον Βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλλα Β΄.

Κατά την άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Παλάτι, στρατιωτικό άγημα απέδιδε τιμές. Έγινε ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου της Κύπρου και στη συνέχεια ο Βασιλιάς καλωσόρισε τον Πρόεδρο.

Ακολούθησε

κατ΄ιδίαν συνάντηση τους κατά την οποίαν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Βασιλιά για τις συνεχιζόμενες προσπάθειες του για εξεύρεση επίλυσης του Κυπριακού και για τη νέα πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ μέσω της ειδικής του απεσταλμένης κας Τζέιν Χολ Λουτ για συνομολόγηση όρων αναφοράς, με στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Προηγουμένως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, συνοδευόμενος από τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας, έφθασε στο Αμμάν της Ιορδανίας, όπου θα συμμετάσχει σήμερα στη δεύτερη κατά σειρά Σύνοδο Κορυφής ΚύπρουΕλλάδας – Ιορδανίας, με τη συμμετοχή του Βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλλα Β΄ και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας κ. Αλέξη Τσίπρα.

Στο αεροδρόμιο του Αμμάν, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδέχθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας κ. Αϊμάν Σαφάντι.

Στην κυπριακή αντιπροσωπεία μετέχουν ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου και ο Υφυπουργός Τουρισμού κ. Σάββας Περδίος.

Αμέσως μετά την άφιξη της αντιπροσωπείας, ο Υπουργός Εξωτερικών μετέβη στο Παλάτι, όπου παρακάθισε σε τριμερή υπουργική συνάντηση με τους ομόλογους του της Ελλάδας και της Ιορδανίας. Ακολούθησε τετραμερής συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών ΚύπρουΕλλάδας – Ιορδανίας με τη συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών του Ιράκ.

Στην τετραμερή υπουργική συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που αφορούν το εμπόριο, την οικονομία και τον τουρισμό και τρόπους περαιτέρω εμβάθυνσης της συνεργασίας των χωρών τους στους τομείς αυτούς.

Εξάλλου, ο Υφυπουργός Τουρισμού συμμετείχε στις εργασίες του επιχειρηματικού φόρουμ που διοργανώνει το ΚΕΒΕ με το αντίστοιχο ιορδανικό επιμελητήριο, στο Αμμάν.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος θα συμμετάσχει στις εργασίες της τριμερούς Συνόδου Κορυφής.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, συμμετείχε το πρωί στο Αμάν της Ιορδανίας, σε τριμερή συνάντηση με τους ομολόγους του της Ελλάδας, Γιώργο Κατρούγκαλο, και της Ιορδανίας, Αϊμάν Σαφάντι, πριν την έναρξη της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Κύπρου, Ελλάδας και Ιορδανίας.

Η τριμερής συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Παλάτι. Ακολούθησε τετραμερής συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, της Κύπρου, της Ιορδανίας και του Ιράκ, Μοχάμεντ Αλί Αλχακίμ, για συζήτηση θεμάτων που αφορούν την οικονομική, εμπορική και τουριστική συνεργασία τους.

Εξάλλου, ο Υφυπουργός Τουρισμού, Σάββας Περδίος, συμμετέχει σε Τριμερές Επιχειρηματικό Φόρουμ μεταξύ της Κύπρου, της Ελλάδος και της Ιορδανίας που διοργανώνεται από το ΚΕΒΕ και το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας σε συνεργασία με το Ιορδανικό Επιμελητήριο και το οποίο εμπίπτει στα πλαίσια της Συνόδου Κορυφής Κύπρου, Ελλάδας και Ιορδανίας.

Στο φόρουμ συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, 90 επιχειρηματίες από την Ιορδανία, 15 κυπριακές επιχειρήσεις και 10 ελληνικές.

Τα θέματα που θα απασχολήσουν την τετραμερή των Υπουργών Εξωτερικών είναι το εμπόριο, η οικονομία και ο τουρισμός.

Το απόγευμα, ο κ. Χριστοδουλίδης θα έχει χωριστή συνάντηση με τον Ιορδανό ομόλογο του στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ιορδανίας.

Από την πλευρά ο Υφυπουργός Τουρισμού θα συμμετάσχει στο επιχειρηματικό φόρουμ που διοργανώνουν αύριο (15/4) το πρωί στο Αμμάν, με την ευκαιρία της Συνόδου, τα Εμπορικά Επιμελητήρια Κύπρου και Ιορδανίας με τη συμμετοχή επιχειρηματιών από τις δύο χώρες.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επιστρέψει στην Κύπρο το βράδυ της 14ης Απριλίου.

Το πρόγραμμα:

12.35: Τριμερής Σύνοδος Κορυφής μεταξύ Έλληνα Πρωθυπουργού, Κύπριου Προέδρου και Ιορδανού Μονάρχη

13.35: Υπογραφή συμφωνιών

13.45: Γεύμα που παραθέτει η Ιορδανική πλευρά στις αντιπροσωπείες Ελλάδας και Κύπρου

Keywords
Τυχαία Θέματα