Τα τρία σημεία Τσίπρα στο ΝΑΤΟ - Διάλογο με Ρωσία

Η ασφάλεια και η σταθερότητα είναι οι δύο βασικοί στόχοι του ΝΑΤΟ σε αυτήν την χρονική στιγμή και αυτά δεν διασφαλίζονται στην Ευρώπη χωρίς τη Ρωσία και στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής χωρίς να ληφθούν υπ’ όψιν οι ανάγκες των εταίρων της Συμμαχίας εκεί και χωρίς να υπάρχει πλαίσιο προσπαθειών ειρήνευσης, υπογράμμισε στις παρεμβάσεις που έκανε στις δύο συνεδριάσεις της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ

στη Βαρσοβία ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Όσον αφορά στη Ρωσία, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι η Ελλάδα μπορεί να μη συμφωνεί με όλα τα επιχειρήματα συμμάχων απέναντι στη Ρωσία αλλά επιδεικνύει αλληλεγγύη στις ανησυχίες τους ως οφείλει, αναμένοντας να υπάρξει αντίστοιχη στάση για τις ελληνικές ανησυχίες.

Αν και σημείωσε ότι η προκεχωρημένη παρουσία του ΝΑΤΟ στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας ενδυνάμωσε σημαντικά την ετοιμότητα, την ικανότητα ανταπόκρισης και την ευελιξία της, τόνισε ότι η συλλογική ασφάλεια δεν μπορεί να οικοδομηθεί και να εξασφαλισθεί μόνο με στρατιωτικά μέσα, λέγοντας ότι πρέπει να επιδειχθεί αντίστοιχη αποφασιστικότητα στην επίλυση των διαφορών με ειρηνικά μέσα και να αποφευχθεί η ενίσχυση διαχωριστικών γραμμών στην Ευρώπη καθώς έχει αποδειχθεί το πόσο καταστροφικά λειτουργεί αυτό.

Η Ευρωπαϊκή ασφάλεια δεν είναι νοητή χωρίς τη Ρωσία είπε, συμπληρώνοντας ότι η τελευταία αποτελεί μέρος του προβλήματος, αλλά, συγχρόνως, δεν μπορεί παρά να αποτελέσει μέρος της λύσης και ότι η αποτροπή πρέπει να συνοδεύεται από ισχυρό και ουσιαστικό διάλογο ιδιαίτερα σε καιρούς όπου επικρατεί ένταση. Γι αυτό και η Ελλάδα, συνέχισε, υποστήριξε την απόφαση για τη σύγκληση εκ νέου του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας και θεωρεί απαραίτητη τη συνέχιση των προσπαθειών εκσυγχρονισμού και ενίσχυσης ενός επαληθεύσιμου, αποτελεσματικού και νομικά δεσμευτικού καθεστώτος Ελέγχου των Συμβατικών Εξοπλισμών στην Ευρώπη.

Όσον αφορά στο νότο και στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, ο Έλληνας Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η αστάθεια που επικρατεί επηρεάζει βαθιά την Ευρώπη τόσο μέσω της συνεχούς ροής προσφύγων και μεταναστών, αλλά και μέσω της ενίσχυσης τρομοκρατικών δικτύων. Η υλοποίηση του «Πλαισίου προσαρμογής του ΝΑΤΟ στις προκλήσεις ασφαλείας από το Νότο», τόνισε, οφείλει να αποτελεί τμήμα μιας ευρύτερης πολυδιάστατης απάντησης της διεθνούς κοινότητας για την οικοδόμηση μιας αρχιτεκτονικής ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, σε συνεργασία με εταίρους της Συμμαχίας, με τον ΟΗΕ και με την ΕΕ.

Υπογράμμισε ότι η κατάσταση στην περιοχή αυτή ανησυχεί και επηρεάζει την Ελλάδα και ότι είναι σημαντική η απόφαση για αντιμετώπισή της με γνώμονα την εξασφάλιση σταθερότητας. Σημείωσε ότι η λογική της «προβολής σταθερότητας» δεν μπορεί να γίνει με μια λογική «επέκτασης ισχύος» στην περιοχή αλλά πρέπει να βασίζεται και να ανταποκρίνεται στις εκπεφρασμένες ανάγκες των εταίρων μας στη Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή. Και αυτή η λογική πρέπει να χρησιμοποιηθεί στο σχεδιασμό του ΝΑΤΟ αξιοποιώντας την εμπειρία του παρελθόντος, ειδικά, δεδομένου ότι η προσπάθεια να σταθεροποιηθεί η κατάσταση σε διάφορα μέρη, είχε εντελώς αντίθετο και εξαιρετικά επικίνδυνο αποτέλεσμα στο παρελθόν.

Τα τρία σημεία του πρωθυπουργού

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ξεχώρισε τρία βασικά σημεία για την περιοχή: Πρώτο σημείο την από κοινού ενίσχυση της αντιμετώπισης της διεθνούς τρομοκρατίας και ειδικά του ISIS και στο πλαίσιο αυτό, είπε, η Ελλάδα στηρίζει την παροχή AWACS του ΝΑΤΟ για την υποστήριξη της Παγκόσμιας Συμμαχίας εναντίον αυτής της τεράστιας απειλής, αποδέχεται τη συνεισφορά, δια μέσου εκπαίδευσης, στην οικοδόμηση των αμυντικών δυνατοτήτων του Ιράκ, αποτιμά θετικά, καταρχήν, την αρωγή που προσφέρεται από το έδαφος της Ιορδανίας την οποία χαρακτήρισε «κρίσιμη χώρα για την περιοχή». Και επανέλαβε ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να διασφαλίσει ότι θα αξιοποιήσει τα διδάγματα από την προηγούμενη παρουσία του στη χώρα.

Ως δεύτερο σημείο ανέφερε τη στήριξη προς τη νέα λιβυκή κυβέρνηση και τις προσπάθειές της για συμφιλίωση και ομαλή λειτουργία του κράτους, επισημαίνοντας ότι οποιαδήποτε ανάμειξη του ΝΑΤΟ μπορεί να υπάρξει μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα υποβληθεί σχετικό αίτημα των νόμιμων αρχών της χώρας και ότι θα είναι στοχευμένη.

Ως τρίτο σημείο ανέφερε το ρόλο του ΝΑΤΟ στην Κεντρική Μεσόγειο, σε σχέση με την επιχείρηση της ΕΕ Sophia, με δεδομένο ότι η επιχείρηση αυτή είναι αυτόνομη της ΕΕ. Η Ελλάδα, σημείωσε, στηρίζει τη συνεργασία μεταξύ των δύο οργανισμών, σε τομείς όπως οι υβριδικές απειλές, ο κυβερνοχώρος και η θαλάσσια ασφάλεια, υπό την προϋπόθεση, ότι εξασφαλίζεται η συμπληρωματικότητα των προσπαθειών αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ως προϋποθέσεις την αυτονομία στην λήψη των αποφάσεων, το σεβασμό στις θεσμικές λειτουργίες εκατέρωθεν, το σεβασμό των διακριτών ρόλων, τη διαφάνεια έναντι όλων των κρατών κλπ. Σε οποιαδήποτε άλλη βάση η συνεργασία ΝΑΤΟ-ΕΕ δεν μπορεί να αναπτυχθεί, ούτε να βοηθήσει, τόνισε.

Ως τέταρτο σημείο επεσήμανε τις πρωτόγνωρες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές. Αφού αναφέρθηκε στη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας καθώς και στην ενίσχυση της ελληνοτουρκικής συνεργασίας σε αυτό το πλαίσιο, και στην κοινή πρωτοβουλία Ελλάδας-Τουρκίας-Γερμανίας, για τη δράση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, υπογράμμισε ότι οι διακινητές δεν θα διστάσουν να εκμεταλλευθούν τις όποιες αδυναμίες και τόνισε ότι η σημαντική μείωση των ροών πρέπει να γίνει διατηρήσιμη.

Η Ελλάδα, κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας, αποδεικνύει σταθερά ότι είναι έτοιμη να εργασθεί προς αυτήν την κατεύθυνση και είναι σημαντικό το ΝΑΤΟ να αναδείξει τον καθοριστικό ρόλο που μπορεί να παίξει σε αυτό το εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα για την περιοχή.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα