Τα ψέματα του Έιντε και οι "αλήθειες" Τσαβούσογλου

Ο Έιντε στη διάρκεια της Διάσκεψης στο Crans-Montana, έλεγε ψέματα σε αρκετές περιπτώσεις, ωστόσο δεν τον ένοιαζε που τον πιάναμε στα πράσα να το κάνει, αναφέρει ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Φιλελεύθερος, ο κ. Κοτζιάς, κατηγορεί εκ νέου τον Έιντε ότι κατήλθε στη Διάσκεψη απροετοίμαστος, ενώ επισημαίνει πως ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. ΟΗΕ για το Κυπριακό, στη διάρκεια των επαφών

τους στην Ελλάδα, είχε κρυφές συναντήσεις με συγκεκριμένους επιχειρηματίες, οι οποίοι όπως φάνηκε συνδέονται με συγκεκριμένους διεθνείς παράγοντες και επιλογές για το Κυπριακό. Οι συναντήσεις αυτές, όπως επισημαίνει, γίνονταν στην παρουσία συγκεκριμένων δημοσιογράφων που αρέσκονται στο να τον υβρίζουν.

«Η διάσκεψη της Ελβετίας δεν ήταν καλά προετοιμασμένη από τον Άιντε. Αντίθετα εμείς, όπως και η Δημοκρατία της Κύπρου, ήμασταν προετοιμασμένοι, παραγωγικοί και συνετοί, ενώ καταθέσαμε και πολλές προτάσεις», συμπλήρωσε.

Το σημείο ρήξης Τουρκίας-Γ.Γ. ΟΗΕ στη Διάσκεψη

Ως το κύριο σημείο ρήξης στη διάρκεια της Διάσκεψης μεταξύ Τουρκίας και Γ.Γ. ΟΗΕ ήταν η άρνηση της Τουρκίας να απαντήσει στο ερώτημα Κοτζιά «αν η θέση της «για συνέχιση της Συνθήκης των Εγγυήσεών της επί της Κύπρου» σημαίνει συνέχιση της ντε φάκτο διχοτόμησης της Κύπρου ή διεκδίκηση ελέγχου όλου του νησιού. Ομολόγησε, όμως, τελικά, ότι επιθυμεί, μέσω της διατήρησης του δικαιώματος επέμβασης, να επεμβαίνει μονομερώς σε όλο το νησί όποτε εκείνη το επέλεγε». Αυτό ήταν και το σημείο όπου τελείωσε η διαπραγμάτευση σύμφωνα με την εκτίμηση του Νίκου Κοτζιά.

«Σε αντίθεση με όσα διατείνονται διάφοροι, στο θέμα της κατάργησης της Συνθήκης Εγγυήσεων και κατά προέκταση της κατάργησης των όποιων παρεμβατικών δικαιωμάτων των εγγυητριών δυνάμεων, καταφέραμε να σμιλεύσουμε τη μέγιστη δυνατή συμμαχία ανάμεσα στην Κύπρο, την Ελλάδα, την ΕΕ, τον ίδιο τον ΓΓ του ΟΗΕ και, κατά το μεγαλύτερο διάστημα, το ΗΒ», αναφέρει ο Νίκος Κοτζιάς.

Τόνισε πως «μπορεί μια ευρωπαϊκή Τουρκία να είναι κέρδος για όλους μας, ωστόσο, αυτό σίγουρα δεν επιτυγχάνεται με την υπόκλιση σε σουλτανικού τύπου απαιτήσεις και ανατολίτικα παζάρια», ενώ χαρακτήρισε τη διαπραγμάτευση ως μια «μάχη» μαραθώνιου σε ανοικτό πεδίο και όχι 60 μέτρων κλειστού στίβου.

Έιντε: Ο Τσαβούσογλου δεν είπε πως δεν θα καταργηθούν οι Εγγυήσεις

Θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία μόνο στο πλαίσιο ενός συνολικού πακέτου, όμως, το οποίο θα περιείχε και την κατάργηση των εγγυήσεων ως ένα από τα στοιχεία του, ανέφερε ο Έιντε σε συνέντευξη στην εφημερίδα Πολίτης. Επεσήμανε μάλιστα ότι ο Τσαβούσογλου στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον Γκουτέρες επί ελβετικού εδάφους, δεν είχε ως θέση ότι ποτέ δεν θα καταργηθούν οι εγγυήσεις, ωστόσο επικαλέστηκε την εμπιστευτικότητα και δεν ανέφερε περισσότερες λεπτομέρειες.

Χαρακτήρισε τη διαδικασία που ακολουθήθηκε ως αρκετά μυστικοπαθή, ενώ επεσήμανε ότι λόγω της δημόσιας στάσης των δυο πλευρών σταδιακά άρχισε να υπάρχει απόσταση μεταξύ του τι πραγματικά συνέβαινε και των εντυπώσεων που δημιουργούνταν.

Απαντώντας στις επικρίσεις Κοτζιά τόνισε ότι τα ΗΕ ήταν αρκετά προετοιμασμένα και είχαν προηγηθεί πολλές συναντήσεις με όλες τις πλευρές. «Με εξέπληξαν οι δηλώσεις Κοτζιά», αναφέρει, « καθώς μερικές από τις καλύτερες συζητήσεις στην περίοδο προετοιμασίας, τις είχα με το Νίκο Κοτζιά». «Είχαμε αμοιβαία κατανόηση σε σχέση με την ανάγκη για τερματισμό του συστήματος εγγυήσεων και την αντικατάσταση από ένα σύγχρονο σύστημα με το οποίο να μπορούν αν ζήσουν οι δυο πλευρές», συμπλήρωσε.

Άφησε να νοηθεί ότι αυτές που δεν ήταν καλά προετοιμασμένες ήταν οι πλευρές που συμμετείχαν, ενώ «το επίπεδο της στρατηγικής προσέγγισης από τις πλευρές δεν μου έκαναν τη θετικότερη εντύπωση», ανέφερε.

Σε σχέση με το τι αναμένουν τα Ηνωμένα Έθνη από τις δυο πλευρές το επόμενο διάστημα, ο κ. Έιντε είπε: «Αναμένω να αποφασίσουν οι δυο πλευρές αν θεωρούν πως υπάρχει ακόμα ελπίδα για διευθέτηση στο πλαίσιο της ΔΔΟ και των όσων αναφέρονται στο κοινό ανακοινωθέν της 11 Φεβρουαρίου 2014. Αυτό θα το διαπιστώσω την ερχόμενη εβδομάδα στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις. Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι τη Δευτέρα θα αρχίσει η καταγραφή των συμπερασμάτων σε σχέση με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε ενώ επεσήμανε ότι «Το πλαίσιο Γκουτέρες βρίσκεται ακόμα εκεί, αν οι πλευρές θέλουν να το αξιοποιήσουν». Υπενθυμίζουμε ότι τη Δευτέρα ο Έιντε θα βρίσκεται εκ νέου στην Κύπρο για συναντήσεις τόσο με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, όσο και με τον Μουσταφά Ακιντζί.

Επιστρέφει στην πολιτική στη Νορβηγία

Όσο αφορά στα προσωπικά του σχέδια, ο Έιντε ανέφερε ότι οι όροι εντολής τους δεν έχουν ακόμα τερματιστεί, ωστόσο, σκοπεύει να επιστρέψει στην πολιτική στη Νορβηγία για τις επικείμενες εκλογές. «Δεν φεύγω λόγω του συμβολαίου μου, καθώς αυτό θα μπορούσε να επεκταθεί», ξεκαθάρισε, για να συμπληρώσει ότι τα ΗΕ παραμένουν στη διάθεση των πλευρών για να βοηθήσουν στη διαδικασία αν το ζητήσουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα