Τα ορφανά έργα είναι κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς

Η δημιουργία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής όλων μας. Είτε αποτελεί ένα παιδικό σχέδιο για το πώς βλέπει την ενωμένη Ευρώπη είτε είναι το αποτέλεσμα μίας μεγάλης έρευνας γύρω από τις νέες ανάγκες που προκύπτουν καθημερινά με την εξέλιξη του τρόπου ζωής μας, πίσω από το κάθε έργο κρύβεται η προσπάθεια, ο κόπος ή ακόμα και το όραμα του δημιουργού.

Η ιδέα μπορεί να γεννηθεί οποιαδήποτε στιγμή, αλλά για να μπορεί να προστατευτεί σύμφωνα με το δίκαιο της Πνευματικής Ιδιοκτησίας θα πρέπει να λάβει συγκεκριμένη υλική μορφή (π.χ. σχέδιο, βιβλίο, ζωγραφιά, οπτικοακουστικό έργο, κτλ.). Το

τελικό αποτέλεσμα μπορεί να φέρει το όνομα του δημιουργού, κάποιο ψευδώνυμο ή ακόμα και να είναι ανώνυμο.

Τα ορφανά έργα είναι έργα, τα οποία προστατεύονται με δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας ή/και συγγενικά δικαιώματα και των οποίων οι δικαιούχοι δεν έχουν ταυτοποιηθεί ή ακόμα και αν έχουν ταυτοποιηθεί (δηλ. γνωρίζουμε ποιοι είναι), δεν έχουν εντοπιστεί παρά τη διενέργεια επιμελούς έρευνας. Τα ορφανά έργα τα συναντούμε συνήθως σε βιβλιοθήκες, σε συλλογές αρχείων, σε μουσεία ή ακόμα και σε οργανισμούς παραγωγής ή/και φύλαξης οπτικοακουστικών έργων.

Ένα σημαντικό βήμα προς την ένταξη του τεράστιου αυτού πλούτου της κοινής μας κληρονομιάς στη ζωή μας είναι η δημιουργία μίας πανευρωπαϊκής βάσης δεδομένων για τα ορφανά έργα. Κάθε οργανισμός που διαθέτει ένα πνευματικό έργο και δεν έχει καταφέρει να ταυτοποιήσει ή εντοπίσει ως ανωτέρω τον δημιουργό, ενημερώνει την κατά τόπους εθνική αρχή η οποία, με τη σειρά της, προωθεί τις πληροφορίες του ορφανού έργου στην εν λόγω βάση δεδομένων, μέσω της οποίας το ευρύ κοινό έχει πρόσβαση σε αυτές. Ο απώτερος σκοπός είναι η ψηφιοποίηση όλων των ορφανών έργων και η παροχή της δυνατότητας νόμιμης πρόσβασης σε όλους.

Τα ορφανά έργα είναι κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αποτύπωμα των αναζητήσεων δημιουργών, στους οποίους οφείλουμε τον ίδιο σεβασμό που οφείλουμε και για τα υπόλοιπα έργα που προστατεύονται με δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας. Η βάση δεδομένων ορφανών έργων είναι ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Μάθε περισσότερα εδώ 

Keywords
Τυχαία Θέματα