Τα μυστικά για να πετύχει μια επιχείρηση από τον Τομ Τουμαζή

Η ιδέα, η ομάδα που θα την υποστηρίξει, η χρονική στιγμή και η χρηματοδότηση αποτελούν τα συστατικά για μια επιτυχή πορεία μιας νεοφυούς επιχείρησης, εκτιμά ο επιφανής Κύπριος Τομ Τουμαζής, ο οποίος καλεί ταλαντούχους νέους να μην διστάσουν να δοκιμάσουν τις ιδέες τους γιατί αυτό είναι που χαρακτηρίζει την επιχειρηματικότητα.

Με αφορμή την παρουσία του στην Κύπρο στο πλαίσιο εκδήλωσης του προγράμματος IDEA της

Τράπεζας Κύπρου στα τέλη Μαΐου, ο κ. Τουμαζής, με γονείς από την Κώμη Κεπήρ και την Καλαβασό, μοιράστηκε με το ΚΥΠΕ τις απόψεις του για την επιχειρηματικότητα, γι` αυτό που θεωρεί ως συνταγή για μια επιτυχή πορεία, τα πρέπει και τα όσα δεν πρέπει.

Ο κ. Τουμαζής, πέραν από μια τεράστια επαγγελματική σταδιοδρομία σε γίγαντες του εξωτερικού, έχει τιμηθεί με το παράσημο MBE (Member of the British Empire) για το μεγάλο του φιλανθρωπικό του έργο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Για το τι «δεν πρέπει», ο κ. Τουμαζής κατέστησε σαφές ότι στη σημερινή εποχή μια επαγγελματική σταδιοδρομία δεν πρέπει να στοχεύει στην εργασιακή ασφάλεια και στην άνεση. Άλλωστε ο ίδιος επέλεξε να αφήσει τον γίγαντα της τεχνολογίας Yahoo και να βγει στην αγορά για τις δικές του επιχειρηματικές περιπλανήσεις.

«Δεν πιστεύω ότι ο κάθε ένας θα πρέπει να ξεκινήσει μια καριέρα ή να γίνει μέλος ενός οργανισμού λόγω της εργασιακής ασφάλειας», είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Τουμαζή, «υπάρχουν προκλήσεις όπου και να κοιτάξεις».

Αυτό που χαρακτηρίζει ολοένα και περισσότερο τη Δυτική Ευρώπη και τις ΗΠΑ, είπε στο ΚΥΠΕ, δεν είναι τόσο μια μακρά επιχειρηματική καριέρα, αλλά μια συλλογή ρόλων ή καθηκόντων σε μια σειρά εταιρειών. «Βάσει της δική μου εμπειρίας, αυτό που μετρά περισσότερο σε ένα εργοδότη είναι οι εμπειρίες και εγώ τάσσομαι υπέρ αυτής της προσέγγισης», είπε.

Ο επιχειρηματικός κύκλος του Τομ Τουμαζή τον βρήκε να περνά από τις θέσεις του Διευθύνοντα Συμβούλου της Eurosport, της Emap, του επικεφαλής της Buena Vista, του εμπορικού διευθυντή της Endemol, του μεγαλύτερου ανεξάρτητου παραγωγού και διανομέα τηλεοπτικών εκπομπών. Επίσης διετέλεσε CEO της Mecom Group, του μεγαλύτερου ομίλου εφημερίδων στην Ευρώπη, αλλά και επικεφαλής συνεργασιών της Yahoo για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Σήμερα, ο Τομ επικεντρώνεται αποκλειστικά στον τομέα των νεοφυών επιχειρήσεων και είναι πρόεδρος των Tvbeat και Tagsmart.

Όπως είπε, η επιχειρηματικότητα δεν έχει ηλικία. «Απλά πρέπει να καλλιεργηθεί η κουλτούρα ότι η αποτυχία είναι αποδεκτή. Πρέπει να τιμούμε τους ανθρώπους που δοκιμάζουν τις ιδέες τους, δεν πρέπει να φοβόμαστε τη δοκιμή», συμπλήρωσε.

Πάντως, ο ίδιος επεσήμανε ότι αυτό που πρέπει να καθορίσει το ξεκίνημα μιας επιχείρησης θα πρέπει να διέπεται από την ιδέα, την ομάδα, τη χρονική στιγμή (timing) και τη χρηματοδότηση.

“Το να φέρεις το κατάλληλο μείγμα ικανοτήτων και το να δημιουργήσεις το περιβάλλον στο οποίο όλοι θέλουν να κάνουν κάτι παραπάνω, που είναι εξίσου σημαντικό, είναι αυτό που ψάχνω», είπε και πρόσθεσε: «Και όταν τα άστρα ευθυγραμμιστούν, αυτό θα είναι το παράθυρο ευκαιρίας».

Ερωτηθείς σχετικά, λέει ότι δεν είναι πολύ κοντά στην Κύπρο προκειμένου να διαμορφώσει σαφή άποψη για τους τομείς στους οποίους η κυπριακή επιχειρηματικότητα και οι νεοφυείς επιχειρήσεις θα πρέπει να επικεντρωθούν.

Επισήμανε όμως ότι η επιχειρηματικότητα «ξεφυτρώνει» γύρω από Πανεπιστήμια και τις επιχειρηματικές σχολές, οι οποίες προσφέρουν εξειδίκευση. Παρατήρησε ότι η εκπαίδευση και η καλή γνώση της αγγλικής, κάτι που υπάρχει στην Κύπρο, είναι εξαιρετικά βοηθητικές.

Σύμφωνα με τον ίδιο, προοπτικές ενδεχομένως να υπάρχουν στους τομείς της αναψυχής, στον τουρισμό, τη γεωργία και το διεθνή τραπεζικό τομέα, βιομηχανίες στις οποίες υπάρχει συνεχής εξέλιξη.

Σημείωσε όμως ότι το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων πρέπει να είναι το σωστό.

«Πρέπει να υπάρχουν τα κατάλληλα κίνητρα τόσο για τους επενδυτές όσο και για τους επιχειρηματίες, τεχνολογία και υποδομή που υποβοηθά τις ιδέες και πάνω απ` όλα μια κουλτούρα για την αλλαγή», είπε.

Ο Τομ Τουμαζής σημείωσε ακόμη πως δεδομένων των παραδειγμάτων στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ ο τομέας των νεοφυών επιχειρήσεων ενισχύει την αγορά εργασίας και τις επενδύσεις και τον τομέα των βοηθητικών υπηρεσιών, που εμπερικλείουν τις νεοφυείς επιχειρήσεις.

Υπογράμμισε ακόμη τη σημασία των κατάλληλων κινήτρων από πλευράς των Αρχών. Πρέπει να υπάρχει προσφορά των κατάλληλων κινήτρων στους επενδυτές, οι οποίοι παίρνουν το ρίσκο χρηματοδοτώντας μια επιχείρηση. Αν δεν γίνει αυτό, τότε επενδύσεις θα φύγουν από τη χώρα, είπε. Πρέπει επίσης να υπάρχουν φορολογικές ελαφρύνσεις, που θα αποτελέσουν το κίνητρο για τους επιχειρηματίες να παραμείνουν στη χώρα, υπέδειξε.

Ο κ. Τουμαζής επεσήμανε πως η επιχειρηματικότητα χρειάζεται «γερό στομάχι», προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πίεση, με τη μεγαλύτερη πρόκληση, πέραν της έναρξης μιας επιχείρησης, να εντοπίζεται στη διατήρηση μιας συνεχούς ροής χρηματοδότησης.

«Ωστόσο έχεις την ευκαιρία να θέσεις τη δική σου προσωπική πορεία. Η επιτυχία είναι απίστευτα ικανοποιητική. Κτίστε μια καλή ομάδα γύρω σας και αποφύγετε τη λέξη `ίσως`, αυτό είναι κακός σύμβουλος. Η λέξη `ίσως` μπορεί να παραλύσει μια νεοφυή επιχείρηση», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα