Τα καλύτερα λόγια από Άκερμαν για την Πάφο 2017

Η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης 2017, θα έχει αναμφίβολα μια σημαντική συμβολή στην περαιτέρω ενίσχυση της εικόνας της Κύπρου στο εξωτερικό και θα βοηθήσει στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, ανέφερε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου Γιόσεφ Άκερμαν.

«Αυτό είναι σίγουρα ένα εξαιρετικό επίτευγμα από την πόλη της Πάφου, αλλά και για

την Κύπρο ως σύνολο. Είναι μια αντανάκλαση της υψηλής αναγνώρισης για την επτά χιλιάδων χρόνων πλούσια ιστορία της Κύπρου, την πολιτιστική κληρονομιά και τον ιδιαίτερο ρόλο που η Πάφος έχει διαδραματίσει στην ιστορία της Κύπρου», είπε σε διάσκεψη Τύπου για την προσφορά χορηγίας από την Τράπεζα στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα Πάφος 2017.

Ο κ. Άκερμαν ανέφερε ότι η Τράπεζα νιώθει τιμή και υπερηφάνεια για τη χρηματική συνεισφορά της στον θεσμό αλλά και για το γεγονός ότι αρκετοί από το προσωπικό της υπηρετούν ως εθελοντές στη διοργάνωση διαφόρων εκδηλώσεων.

Είπε, επίσης, ότι η ισχυρή υποστήριξη του Οργανισμού στο Πάφος 2017, δεν αντανακλά μόνο την αναγνώριση των πλεονεκτημάτων για την Κύπρο από την επιλογή της Πάφου ως πολιτιστικής πρωτεύουσας για το 2017, αλλά αντανακλά, επίσης, τη στενή διασύνδεση της Τράπεζας Κύπρου με την Παλαίπαφο, την αρχαία ρωμαϊκή πρωτεύουσα του νησιού, αφού ένα από τα νομίσματα που εξέδιδε, το «Κοινό των Κυπρίων», αποτελεί το επίσημο σύμβολο της Τράπεζας.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ του Οργανισμού Πάφος 2017 Χρίστος Πατσαλίδης, ανέφερε ότι είναι η πρώτη φορά που η Κύπρος παίρνει αυτό τον τίτλο και παρ' όλες τις αντίξοες συνθήκες που αντιμετώπισαν, κυρίως λόγω οικονομικής κρίσης.

«Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι, γιατί, όπως αναφέρει και η ΕΕ στην τελευταία της έκθεση, αυτό που κατάφερε η Πάφος είναι παράδειγμα για όλες τις πόλεις της Ευρώπης», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η Πάφος είναι η μικρότερη πόλη που αναλαμβάνει τον τίτλο στην 30χρονη ιστορία του θεσμού και με τον μικρότερο προϋπολογισμό σε σχέση με τις άλλες πολιτιστικές πρωτεύουσες, παρουσιάζει ένα πολύ μεγάλο και σπουδαίο πρόγραμμα, το οποίο έχει βραβευτεί από την ΕΕ με το βραβείο Μελίνα Μερκούρη. Το πρόγραμμα, ανέφερε, περιλαμβάνει 152 έργα πέραν των 360 δράσεων, ενώ η Πάφος θα φιλοξενήσει πέραν των 1500 καλλιτεχνών και δημιουργών.

Ευχαριστώντας την Τράπεζα Κύπρου για τη χορηγία της, μετέφερε το μήνυμα ότι πράξεις σαν αυτές που στηρίζουν τον πολιτισμό, ειδικότερα σε αυτές τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, έχουν πραγματικά μεγάλο εκτόπισμα. «Αν δεν είχαμε τους χορηγούς και τους εθελοντές που μας βοηθούν, δεν θα μπορούσαμε να καταφέρουμε αυτά που καταφέραμε», είπε.

Ανέφερε, ακόμη, ότι τα οφέλη από τον θεσμό της πολιτιστικής πρωτεύουσας είναι πάρα πολλά και η βάση για να γίνουν μεγάλες αλλαγές για να αποτελέσει τη βάση μιας νέας εποχής και αντίληψης όσον αφορά τον πολιτισμό και τις αξίες του πολιτισμού. Ανέφερε ότι το 2017 δεν είναι το τέλος, αλλά η αρχή για να δημιουργηθούν, μέσα από τις εμπειρίες, την τεχνογνωσία και τις υποδομές και την αλλαγή νοοτροπίας, καλύτερες βάσεις όσον αφορά την πολιτιστική δημιουργία. Είπε, τέλος, ότι η προβολή που παίρνει η Πάφος και η Κύπρος είναι πολύ θετική και πρόσφατα, σε μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης, γίνεται αναφορά για την Πάφο και τη δανέζικη πόλη Aarhus ως πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης για το 2017.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα