Τα έθιμα των Φώτων είχαν σήμερα την τιμητική τους

Την τιμητική του είχε σήμερα ο λουκουμάς. Πρόκειται για ένα κλασικό επιδόρπιο που σύμφωνα με την παράδοση, είναι το σύμβολο της ευτυχίας και της γονιμότητας και θεωρείται ένα άκρως αφροδισιακό έδεσμα. Την ημέρα των Φώτων, τα παιδιά ζητούν την πουλουστρίνα λέγοντας τα κάλαντα των Θεοφανείων

«Καλημέρα τζιαί τα φώτα τζιαί την πουλουστρίνα πρώτα».

Από τα παλιά χρόνια μέχρι σήμερα η παράδοση στην Κύπρο προστάζει τις νοικοκυρές να ψήνουν λουκουμάδες, που κανείς δεν αγγίζει αφού πρώτα πρέπει να σκορπίσουν

μερικούς στην στέγη του σπιτιού για να «φάνε» οι «σκαλαπούνταροι» δηλαδή οι καλικάντζαροι κατά την τελευταία τους μέρα στη γη, λέγοντας «Τιτσί τιτσί λουκάνικο κομμάτι ξεροτήανο να φάτε τζιαί να φύετε».

Λουκουμάδες ζεστοί, μοσχομυριστοί, ραντισμένοι με μέλι και πασπαλισμένοι με κανέλα, καρύδια, σοκολάτα, ζάχαρη άχνη.

Σκέτη απόλαυση! Η απλότητα, η φρεσκάδα, τα αγνά υλικά, η αυθεντική συνταγή και οι παιδικές αναμνήσεις, διατηρούν ζωντανή τη φήμη του λουκουμά, ακόμη και σήμερα.

Οι αυθεντικοί λουκουμάδες που όλοι ξέρουμε από παιδιά ετοιμάζονται, φρεσκοτηγανίζονται και σερβίρονται ζεστοί.

Η συνταγή είναι παλιά, απλή, παραδοσιακή και πάνω απ’ όλα άψογα εκτελεσμένη.

Για να ικανοποιηθεί ακόμα και ο πιο απαιτητικός λάτρης των λουκουμάδων, η εξέλιξη της εποχής, έφερε και την εξέλιξη στο λουκουμά.

Και μιας και μετράμε αντίστροφα για την έναρξη του πετυχημένου παιχνιδιού επιβίωσης survivor, η διακόσμηση του λουκουμά, από τον Αρέστη και τον Παναγιώτη, γίνεται με το ανεπανάληπτο στυλ του διάσημου σεφ Νουσρέτ που μιμήθηκε με μεγάλη επιτυχία και ο παρουσιαστής του Σάκης Τανιμανίδης.

Keywords
Τυχαία Θέματα