Τα δυστυχήματα από το 1972 που σημάδεψαν την EgyptAir

Συντριβές, αεροπειρατείες και δυστυχήματα έχει στο ενεργητικό της η EgyptAir στα 84 χρόνια λειτουργίας της.

Η σημερινή εξαφάνιση της πτήσης MS804 φέρνει στις θύμισες διεθνών ΜΜΕ περιστατικά που καταγράφηκαν στις Αιγυπτιακές Αερογραμμές.

Μάρτιος 1972: Μια πτήση από το Κάιρο προς το Άντεν της Νότιας Υεμένης, συνετρίβη στα όρη Σαμσάν την ώρα που προσέγγιζε στο Άντεν σκοτώνοντας και τα 30 άτομα που επέβαιναν σε αυτό.

Αύγουστος 1976:

Πτήση από το Κάιρο για το Λούξορ έγινε αντικείμενο αεροπειρατείας από τρεις ένοπλους και καταλήφθηκε από καταδρομείς.

Δεκέμβριος 1976: Πτήση από το Κάιρο προς το Διεθνές Αεροδρόμιο της Μπανγκόγκ συνετρίβη σε ένα βιομηχανικό συγκρότημα στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης. Οι 52 επιβαίνοντες καθώς και άλλα 19 άτομα που βρίσκονταν στο συγκρότημα σκοτώθηκαν κατά τη συντριβή. Η αιτία προσδιορίστηκε ως σφάλμα του πιλότου.

Οκτώβριος 1982: Μια πτήση από το Κάιρο προς τη Γενεύη προσγειώθηκε 50 μέτρα πριν από το διάδρομο προσγείωσης, αναπήδησε και γλίστρησε προς την αριστερή πλευρά του διαδρόμου, γυρίζοντας κατά 270 μοίρες με αποτέλεσμα να χάσει το δεξί φτερό. Κανείς από τους 182 επιβαίνοντες δεν σκοτώθηκε αλλά η καταστροφή στο αεροπλάνο ήταν ανεπανόρθωτη.

Νοέμβριος 1985: Αεροσκάφος καταλήφθηκε από αιγυπτιακές δυνάμεις στο αεροδρόμιο της Μάλτας όταν τρεις ένοπλοι αεροπειρατές εκτέλεσαν πέντε ομήρους ως απάντηση στην άρνηση των τοπικών αρχών να ανεφοδιάσουν με καύσιμα το αεροσκάφος.

Οκτώβριος 1993: Μια πτήση προς Υεμένη έγινε αντικείμενο αεροπειρατείας από έναν εισβολέα με μεγάλο μαχαίρι. Συνελήφθη στην προσγείωση.

Μάρτιος 1996: Ένα Αιγύπτιος με τον έφηβο γιο του έκαναν αεροπειρατεία σε πτήση από το Λούξορ. Δήλωσαν πως είχαν εκρηκτικά και το αεροπλάνο ταξίδεψε προς τη Λιβύη, όπου ισχυρίστηκαν ότι είχαν ένα μήνυμα από τον Θεό για τον Λίβυο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι.

Οκτώβριος 1999: Μια πτήση από το Λος Άντζελες προς Κάιρο με ενδιάμεση στάση το αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης συνετρίβη στον Ατλαντικό Ωκεανό 60 μίλια ανοιχτά των ακτών των ΗΠΑ. Και οι 217 επιβαίνοντες σκοτώθηκαν. Έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα πως η συντριβή προκλήθηκε σκόπιμα από έναν αξιωματούχο για άγνωστους λόγους.

Μάιος 2000: Ένας άνδρας που κρατούσε ένα σωληνάριο με τζελ μαλλιών ισχυρίστηκε πως είχε βόμβα και απαίτησε το αεροπλάνο να κατευθυνθεί προς το Αφγανιστάν. Το πλήρωμα ανέτρεψε τον εισβολέα την ώρα που επιχείρησε να εισβάλει στο πιλοτήριο.

Μάιος 2002: Μια πτήση από το Κάιρο προς την Τύνιδα συνετρίβη σε λόφο κοντά στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Τυνησίας εν μέσω αμμοθύελλας. 14 από τα 56 άτομα επί του σκάφους σκοτώθηκαν. Το ελαττωματικό λογισμικό κατηγορήθηκε για τη συντριβή.

Οκτώβριος 2009: Ένας άνδρας από το Σουδάν απείλησε με μαχαίρι μια γυναίκα αεροσυνοδό και εξουδετερώθηκε από δύο αξιωματούχους ασφαλείας σε πτήση από την Κωνσταντινούπολη προς το Κάιρο.

Ιούλιος 2011: Μια πτήση από το Κάιρο προς τη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας υπέστη πυρκαγιά στο πιλοτήριο την ώρα που ετοιμαζόταν για προσγείωση. Επτά άνθρωποι από τους 317 επιβάτες και μέλη του πληρώματος τραυματίστηκαν και το αεροσκάφος καταστράφηκε.

Μάρτιος 2016: Μια εσωτερική πτήση από την Αλεξάνδρεια προς το Κάιρο έγινε αντικείμενο αεροπειρατείας και έκανε αναγκαστική προσγείωση στο διεθνές αεροδρόμιο της Λάρνακας στην Κύπρο. Ο αεροπειρατής, θεωρούνταν πως ήταν οπλισμένος με ζώνη εκρηκτικών. Όλοι οι επιβάτες και το πλήρωμα του αεροσκάφους διέφυγαν σώοι.

Πηγή ethnos / indepentent

Keywords
Τυχαία Θέματα