Τα "Όχι" Ελληνοκυπρίων Vs "Ναι" Τουρκοκυπρίων

Δυο διαφορετικές δημοσκοπήσεις, η μια για λογαριασμό της εφημερίδας Σημερινή και η άλλη για την τ/κ εφημερίδα «Διάλογος» δίνουν ξεκάθαρα το στίγμα των «θέλω» των άμεσα ενδιαφερόμενων μερών.

Οι δυο δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν με διαφορά λίγων 24ωρων είχαν τρόπον τινά πανομοιότυπα ερωτήματα στα οποία αποτυπώνεται ξεκάθαρα η διάσταση απόψεων των δυο πλευρών.

Συντριπτική απόρριψη των τουρκικών στρατευμάτων

εκ μέρους Ελληνοκυπρίων και ταυτόχρονα, συντριπτική στήριξη της παραμονής τους, από τους Τουρκοκύπριους.

Συγκριτικά αποτελέσματα για τον τουρκικό στρατό

Ποσοστό 89,4% των Τ/κ θεωρεί ότι αριθμός τουρκικών στρατευμάτων πρέπει να παραμείνει στην Κύπρο και μετά από μια ενδεχόμενη λύση, ενώ ποσοστό 88,8% θεωρεί ότι οι τουρκικές εγγυήσεις πρέπει να παραμείνουν ως έχουν.

Δείτε εδώ: Οι κοκκινες γραμμές των πολιτών ενόψει Γενεύης

Ποσοστό 84% των Ελληνοκυπρίων, δεν αποδέχονται την παραμονή ξένων στρατευμάτων, ενώ το 55% δεν κάνουν πίσω ούτε ως προς την επιστροφή της Μόρφου υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση μετά τη λύση.

Οι εγγυήσεις και η «καυτή πατάτα» Μόρφου

Την ιδέα ύπαρξης οποιασδήποτε λύσης με εγγυήσεις, εκ περιτροπής προεδρία, παραμονή ξένων στρατευμάτων και εποίκων, μη επιστροφής της Μόρφου, απορρίπτουν στην πλειοψηφία τους οι Ελληνοκύπριοι, δηλώνοντας πως οι θέσεις αυτές αποτελούν αδιαπραγμάτευτη κόκκινη γραμμή για τους ίδιους. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την ύπαρξη εγγυήσεων με επεμβατικά δικαιώματα σε περίπτωση λύσης, το 92% απορρίπτουν μία τέτοια προσέγγιση, ενώ το 57% απορρίπτουν γενικά την ύπαρξη εγγυήσεων.

Δείτε εδώ: Οι περισσότεροι Τουρκοκύπριοι επιθυμούν τουρκικά στρατεύματα

Οι τ/κ συμμετέχοντες στην έρευνα για το θέμα τη παραμονής ή όχι των τουρκικών εγγυήσεων απάντησαν κατά 88.8% ότι πρέπει να παραμείνουν ως έχουν, “οι εγγυήσεις της Τουρκίας είναι εκ των ων ουκ άνευ”. Στην ερώτηση εάν μετά τη λύση η ιδιότητα του μέλους της ΕΕ παρέχει ή όχι επαρκής εγγύηση, το 75.5% απάντησε ότι δεν παρέχει επαρκής εγγύηση η ιδιότητα του μέλους της ΕΕ ενώ το 24.5% απάντησε ότι παρέχει επαρκής εγγύηση.

Έτοιμοι για λύση;

Οι πολίτες καθιστούν, δε, ξεκάθαρο πως για να υπάρξει λύση πρέπει να προνοείται ρητά και η επιστροφή, έστω και αριθμού προσφύγων. Την ίδια ώρα, το 17% λένε πως θα ψήφιζαν μία λύση για το Κυπριακό ανεξαρτήτως του ποσοστού προσφύγων που θα επέστρεφαν, ενώ ένας στους δέκα ξεκαθαρίζουν πως δεν θα ταχθούν κατά της οποιασδήποτε λύσης, ανεξαρτήτως του ποσοστού των προσφύγων που θα επέστρεφαν στις πατρογονικές τους εστίες.

Ερωτηθέντες οι Τ/κ εάν οι εξελίξεις μέχρι σήμερα αρκούν για να πουν σε ένα δημοψήφισμα “ναι”, το 41,3% είπε ότι βλέποντας την κατάσταση ως έχει μέχρι σήμερα αποφάσισε από τώρα ότι θα ψηφίσει “όχι”, το 36,5% απάντησε ότι θα αποφασίσει όταν θα προκύψει το κείμενο της συμφωνίας και το 22,2% απάντησε ότι βλέποντας την κατάσταση ως έχει μέχρι σήμερα αποφάσισε από τώρα ότι θα ψηφίσει “ναι”.

Keywords
Τυχαία Θέματα