Τα "Ιωαννίδεια" προς τιμήν του Αρχιπλοίαρχου Ιωαννίδη

Τα "Ιωαννίδεια", αποτελούν μια ελάχιστη έκφραση της ευγνωμοσύνης της Πολιτείας προς τον αρχιπλοίαρχο, Διοικητή του Ναυτικού, Ανδρέα Ιωαννίδη, που σφράγισε με τη ζωή του αλλά κυρίως με τη θυσία του, την έννοια της ευθύνης, μαζί με τους άλλους 12 ήρωες του Μαρί, ανέφερε, το βράδυ της Κυριακής, ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης.

Χαιρετίζοντας εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, την τελετή λήξης των "Ιωαννιδείων", της μεγαλύτερης ναυταθλητικής διοργάνωση του τόπου, που για πέμπτη

συνεχή χρονιά οργανώνει ο Ναυτικός Όμιλος Αμμοχώστου, ο κ.Φωκαϊδης είπε πως "είναι με αισθήματα ιδιαίτερης τιμής που παρευρίσκομαι για άλλη μια χρονιά σε αυτήν την εκδήλωση, που έχει καθιερωθεί πλέον ως ένας αθλητικός θεσμός και ταυτόχρονα ένας θεσμός με εθνική και κοινωνική διάσταση".

Αυτός ο πολυδιάστατος χαρακτήρας των "Ιωαννιδείων", συνέχισε, "ταιριάζει απόλυτα στο πρόσωπο του αείμνηστου αρχιπλοιάρχου Ιωαννίδη, προς τιμή του οποίου οργανώνεται ο θεσμός αυτός και αποτελεί μια ελάχιστη έκφραση της ευγνωμοσύνης μας, της ευγνωμοσύνης της Πολιτείας, προς έναν άνθρωπο που σφράγισε με τη ζωή του, αλλά κυρίως με τη θυσία του, την έννοια της ευθύνης, που στάθηκε όρθιος μέσα στις φλόγες της κρατικής ανεπάρκειας, της ολιγωρίας της Πολιτείας, για να αναστυλώσει στις συνειδήσεις μας, μαζί με τους άλλους 12 ήρωες του Μαρί, ιδανικά και αξίες που βολικά είχαμε ξεχάσει".

"Παρέμεινε αγέρωχος, ανυποχώρητος , θαρραλέος, όπως ακριβώς είχε μάθει στους ναύτες του, όπως δίδαξε και στα παιδιά του, γι αυτό και η εκδήλωση αυτή έχει, όχι τον οποιονδήποτε χαρακτήρα θρηνολογίας, αλλά ένα χαρακτήρα ανάτασης και λεβεντιάς και ρώμης, που είναι χαρακτηριστικά ταυτισμένα με τον αθλητισμό", συμπλήρωσε.

Υπενθύμισε δε πως ο αρχιπλοίαρχος Ιωαννίδης, ο οποίος την ημέρα της ηρωικής θυσίας του ήταν ο Αντιπρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Αμμοχώστου, υπηρέτησε τον αθλητισμό μέσα από την ενεργό προσφορά του στον ΝΟΑ, που τον ανακήρυξε μεταθανάτια σε Επίτιμο Πρόεδρο.

Ο Χριστόφορος Φωκαΐδης εξέφρασε τα συγχαρητήρια του προς τον Ναυτικό Όμιλο Αμμοχώστου για τη διοργάνωση της εκδήλωση, "για την προαγωγή αυτών των ιδανικών που καθρεφτίζονταν στο πρόσωπο του Ανδρέα Ιωαννίδη και που υπηρετεί ο ΝΟΑ με συνέπεια όλα αυτά τα χρόνια στην προσφυγιά, κρατώντας πάντοτε άσβεστη την ελπίδα και τον πόθο για επιστροφή στην αγαπημένη μας πόλη της Αμμοχώστου".

Ο άσβεστος αυτός πόθος της επιστροφής, υπογράμμισε, είναι αποτέλεσμα και της δράσης σωματείων όπως ο ΝΟΑ, που παρά τις δυσκολίες, παρά τις αντιξοότητες, κρατούν ψηλά τη σημαία και διατηρούν τη μνήμη ζωντανή και προβάλλουν την Κύπρο και στο εξωτερικό με επιτυχίες και διεθνείς διακρίσεις.

Τέλος, ο Υπουργός Άμυνας ευχήθηκε όπως "φυσήξει σύντομα ούριος άνεμος, να φουσκώσει τα πανιά της ελπίδας, μεταφέροντας το λυτρωτικό μήνυμα της Ανάστασης, της επιστροφής στην Αμμόχωστο και σε όλα τα σκλαβωμένα μέρη μας".

Την εκδήλωση χαιρέτισαν επίσης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής Ντίνος Μιχαηλίδης, ο Πρόεδρος του ΚΟΑ Κλεάνθης Γεωργιάδης και ο Πρόεδρος του ΔΣ του Ναυτικού Ομίλου Αμμοχώστου, Στέλιος Χαραλάμπους.

Πέραν της βράβευσης των νικητών των αγώνων, κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης, το Ταμείο Υποτροφιών "Ανδρέα Ιωαννίδη" και η σύζυγος του αρχιπλοιάρχου Ιωαννίδη, Μαρία, επέδωσαν υποτροφία σε άριστη αθλήτρια - φοιτήτρια του Ομίλου, ενώ ανακηρύχθηκε σε Επίτιμη Πρόεδρο η μέχρι πρότινος Πρόεδρος του ΔΣ του ΝΟΑ, Λένια Αντωνιάδου, που απεβίωσε στις 25 Ιουνίου.

Νωρίτερα, στην είσοδο του κτιρίου του Ναυτικού Ομίλου Αμμοχώστου, τελέστηκε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ανδρέα Ιωαννίδη.

Στα "Ιωαννίδεια 2017", που διεξήχθηκαν από τις 30 Αυγούστου μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου, συμμετείχαν περί τους 570 αθλητές από 18 χώρες.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα