Το Σεπτέμβριο στη Βουλή η διερεύνηση της λίστας Λαγκάρντ

Τον Σεπτέμβριο θα επανέλθουν ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, θέματα όπως η διερεύνηση της λίστας Λαγκάρντ αλλά και τα αίτια που οδήγησαν στο κούρεμα καταθέσεων.

Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε με δηλώσεις του στην «Πρώτη Εκπομπή» του Ράδιο Πρώτο, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου, Ζαχαρίας Κουλίας.

Το θέμα της περαιτέρω διερεύνησης σε σχέση με τη λίστα Λαγκάρντ φαίνεται ότι βραχυκυκλώθηκε από μια αόρατη δύναμη

δήλωσε Η κυβέρνηση, τόνισε ο κ. Κουλίας, είναι εκτεθειμένη από την σοβαρή ολιγωρία και την απαράδεκτη κωλυσιεργία στο συγκεκριμένο ζήτημα. Όσο αφορά στο Υπουργείο Οικονομικών το οποίο που έχει την ευθύνη, σύμφωνα με τον κ. Κουλία, είναι ακάλυπτο και κάλεσε τον ΥΠΟΙΚ, Χάρη Γεωργιάδη, να δώσει εξηγήσεις.

Να υπενθυμίσουμε ότι για το συγκεκριμένο θέμα, το Τμήμα Φορολογίας εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, μέσω όμως της οποίας δεν έδωσε πειστικές εξηγήσεις και απαντήσεις επί της ουσίας. Η ανακοίνωση ήρθε ως μια προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις, που προκάλεσε η νέα συνέντευξη του Γαλλο-Ιταλού δημιουργού της λίστας Λαγκάρντ, Ερβέ Φαλτσιανί, στην εφημερίδα «Η Σημερινή».

Ο 44χρονος πρώην τραπεζίτης, φυγόδικος στην Ελβετία και νυν προστατευόμενος μάρτυρας των γαλλικών και ισπανικών Αρχών, αποκάλυψε ότι η μόνη επαφή, που είχε με την κυβέρνηση ήταν το ηλεκτρονικό μήνυμα, που του έστειλε ο Έφορος Φορολογίας πριν από τέσσερεις μήνες, και από τότε αναμένει ενημέρωση για να διευθετηθεί ημερομηνία συνάντησης στη Βαρκελώνη.

Ο Ερβέ Φαλτσιανί έκανε λόγο για «αδικαιολόγητη αδράνεια» της Κυβέρνησης, η οποία, όπως είπε, δεν τον έχει προσεγγίσει, ακόμα, για να πάρει τα υπόλοιπα 2/3 των ονομάτων Κυπρίων πελατών της ελβετικής τράπεζας HSBC, οι οποίοι ενδεχομένως να έχουν φοροδιαφύγει.

Τα στοιχεία ενδεχομένως να συνδράμουν στην επιστροφή εκατομμυρίων ευρώ, που χάθηκαν, λόγω φοροδιαφυγής.

Το Τμήμα Φορολογίας επανέλαβε την ανάγκη διαφύλαξης της αξιοπιστίας της διαδικασίας, ενώ ανέφερε ότι είναι έτοιμο να ενημερώσει ξανά τη Βουλή για τη διαδικασία, που ακολουθείται.

Παράλληλα αρκείται σε μια σύντομη περιγραφή των, ήδη, γνωστών ενεργειών του, οι οποίες, αφορούν μόνο τα πρώτα, ελλιπή στοιχεία, που εξασφάλισε από τις γαλλικές Αρχές πέρσι το καλοκαίρι.

Το Σεπτέμβριο θα ενημερώσει τη Βουλη το Υπουργείο Οικονομικών

Το ΥΠΟΙΚ θα ενημερώσει επίσημα τη Βουλή στις αρχές Σεπτεμβρίου δήλωσε στην «Πρώτη Εκπομπή» του Ράδιο Πρώτο ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, Ζαχαρίας Ζαχαρίου, εξηγώντας ότι η επεξεργασία της λίστας «τρέχει».

Η κυβέρνηση, είπε, με ενέργειές της ζήτησε και πήρε από τη γαλλική κυβέρνηση τη λίστα και μακριά από τυμπανοκρουσίες πολιτεύεται σε σχέση με το θέμα, ενώ έχει την πολιτική βούληση να ενημερώσει το Βουλή και το λαό.

Επεσήμανε, ωστόσο, ότι πρόκειται για «λεπτή υπόθεση», για την οποία οι χειρισμοί, που απαιτούνται είναι «λεπτοί».

Κοινός στόχος, τόνισε, είναι να χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή και σ’ αυτό είναι πλήρης η ταύτιση κυβέρνησης, αντιπολίτευσης και Βουλής.

Οποιοσδήποτε φοροδιαφεύγει, δήλωσε ο κ. Ζαχαρίου, πρέπει να ελέγχεται, να πληρώνει και αν διαπράξει ποινικά αδικήματα να καταδικάζεται.

Για τα Panama Papers ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών δήλωσε ότι αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέα συνεδρίαση τον Οκτώβριο, η τρίτη, στην οποία θα κληθεί και ο Δικηγορικός Σύλλογος, ώστε να εξεταστεί η πορεία ταυτοποίησης ονομάτων από το Τμήμα Φορολογίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα