Τα 7 συμπεράσματα της δημοσκόπησης για τις Προεδρικές

Στα 7 κύρια συμπεράσματα της έρευνας της Prime, που δημοσιεύτηκε στη νέα Κυριακάτικη «Σημερινή», σχετικά με τις Προεδρικές εκλογές, αναφέρθηκε ο Εκλογικός Αναλυτής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Δρ Νάσιος Ορεινός.

Μιλώντας στην «Πρώτη Εκπομπή» του Ράδιο Πρώτο, ο Δρ Ορεινός σημείωσε αρχικά πως μέχρι στιγμής οι Νίκος Αναστασιάδης

και Νικόλας Παπαδόπουλος συγκεντρώνουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να περάσουν στον δεύτερο γύρο των επόμενων Προεδρικών εκλογών του 2018, με τον πρώτο να δείχνει να έχει μια σημαντική συσπείρωση, αν και ακόμη δεν έχει ανακοινώσει την υποψηφιότητά του.

Δημοσκόπηση: Αναστασιάδης-Παπαδόπουλος στον 2o γύρο

Όσον αφορά στην υποψηφιότητα Ν. Παπαδόπουλου, επισημαίνει ότι αν στο μπλοκ των κομμάτων που τον στηρίζουν (ΕΔΕΚ, Αλληλεγγύη, Οικολόγοι-Συνεργασία Πολιτών), εντασσόταν και η Συμμαχία Πολιτών, τότε, φαίνεται, μέσα από τη δημοσκόπηση, ότι το ποσοστό του ενδεχομένως να ξεπερνούσε και αυτό της υποψηφιότητας Αναστασιάδη.

Επιπλέον, χαρακτήρισε θετική την (εν δυνάμει) υποψηφιότητα του Μάικ Σπανού με το ΑΚΕΛ, ο οποίος συγκεντρώνει το ποσοστό που έλαβε το κόμμα κατά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές (13%). Για τον Γ. Λιλλήκα σημείωσε πως δημοσκοπικά δείχνει μια ικανοποιητική συσπείρωση, ενώ όσον αφορά στο ΕΛΑΜ, αναφέρει πως το ποσοστό του δείχνει ικανό να κρίνει και το αποτέλεσμα των εκλογών.

Μεταξύ άλλων, αναφέρεται στη διαφοροποίηση της εικόνας στα μάτια του εκλογικού σώματος από τον Φεβρουάριο του 2016 μέχρι και σήμερα σχετικά με τους χειρισμούς του Προέδρου Αναστασιάδη στα θέματα της οικονομίας και του Κυπριακού.

Ο Δρ Ορεινός υπογράμμισε επίσης τη σημασία που έχει το γεγονός πως περίπου ένα 15% των ερωτηθέντων θεωρούν σημαντικό ο επόμενος Πρόεδρος να είναι «ανεξάρτητος» και ένα 16% να είναι «νέος».

Δείτε το σχετικό απόσπασμα στο σημείο 24:46 - 33:55 του πιο πάνω συνδέσμου.

Keywords
Τυχαία Θέματα